Právě čtete

Kdo má šicí stroj, ten teď šije roušky. Podívejte se, jak na to

62966  
Sdílet: 

Kdo má šicí stroj, ten teď šije roušky. Podívejte se, jak na to

Začátkem minulého týdne by to skoro nikoho nenapadlo. Přes víkend se spousta lidí pustila do šití látkových ochranných roušek. Všichni mají dobrý důvod. Podělíme se s vámi o jeden z možných návodů a také o doporučení, která se hodí znát.

16. 3. 2020 3 min. čtení Redakce
Kdo má šicí stroj, ten teď šije roušky. Podívejte se, jak na to

Nebojte, ani v redakci Tchibo Blogu nepanikaříme. :-) Ukazuje se ale, že nošení roušky je v první řadě ohleduplný krok k našemu okolí. Pokud ji neseženete v lékárně, je tu ještě možnost si ji provizorně ušít. Na Instagramu se přes víkend rozjela neuvěřitelná akce #rouskyvsem, kterou jsme se rozhodli podpořit.

„Ještě pár dnů zpátky jsem při telefonátech s rodinou krčila rameny. Rouška by stejně na nic nebyla, ujišťovali jsme se navzájem. Je a není to pravda – faktem zůstává, že obecně je respirátor efektivnější než rouška a potřebují ho zejména lidé, kteří se potkávají s větším rizikem.

Tak proč bych měla roušku nosit zrovna já? Jsem mladá, cítím se zdravá. Chodím jenom nakoupit a na nezbytné pochůzky – jako třeba těhotenská poradna dneska ráno, kde přece žádné riziko nehrozí, že ano.

Odpovím si: protože to, že se dneska cítím dobře, neznamená, že nic nepošlu do svého okolí. To není panika. To je prostě fakt. Rouška je prostě ohleduplné opatření vůči ostatním, když opouštím byt. A proto jsme se i my rozhodli poslat dál návod, jak si aspoň provizorní roušku ušít sami.“

Marie, editorka Tchibo Blogu

Přehrát znovu

Návod na bavlněnou roušku

Co budete potřebovat:

  • Domácí švadlenky po celé ČR a SR teď nemají k dispozici nic lepšího než látky, co už doma měly. V tomto případě se mrkněte po 100% bavlněné látce. Na rozdíl od jednorázové chirurgické ústenky bude potřeba tuto roušku pravidelně vyvařovat. (Proto není vhodné používat elastické gumičky.)
  • Šňůrky (můžete si je ušít také ze zbytků látek).

Postup:

  1. Nastříhejte obdélníky látky 20 × 20 cm. (Pro děti můžete čtverec zmenšit úměrně velikosti hlavy.)
  2. Spodní a vrchní okraj látky založte a prošijte, aby se látka netřepila.
  3. Na třech až čtyřech místech udělejte horizontální sklady. Našpendlete je a roušku v obou okrajích prošijte, aby se sklady zafixovaly.
  4. Krátké okraje roušky opět zahněte dovnitř a prošijte.
  5. Přišijte šňůrky do všech čtyř rohů; zhruba o délce 40 cm.

Na šicím stroji máte jednu roušku hotovou za nějakých dvacet minut, v ruce to samozřejmě zabere delší čas, ale stále to jde. :-) A pokud neumíte šít, existuje i možnost, jak to zvládnout jen s nůžkami.

Šňůrky můžete také vyrobit ze stejné látky a místo našívání do rohů jimi začistit krátké okraje. V tom případě použijte pruhy látky dlouhé asi 85 cm a široké asi 3 cm.

Rozbalit

Sbalit

Stáhněte si návod k vytištění a nasdílení

Návodů na látkovou roušku (ústenku) je více

Inspirovat se můžete třeba u blogerky Kitchenette, která sdílela střih pro druhý obvyklý typ. Pro začátečníka je složitější, ale ostřílené švadlenky ho určitě zvládnou. O další tipy a rady, třeba jak na roušky pro děti, se můžete podělit v diskusi na Facebooku.

Proč šijeme?

Adriana, šéfredaktorka Tchibo Blogu:

„Se šicím strojem mi to docela jde, a tak když jsem se dozvěděla, že můžu v nastalé situaci reálně pomoct, neváhala jsem. První víkend v celorepublikové karanténě jsem věnovala šití látkových roušek. Nejprve jsem si myslela, že je mezi kamarády rozdám spíš ‚pro strýčka Příhodu‘, ale z jejich nadšených a vděčných ohlasů jsem zjistila, že jsou skutečně třeba.

Kamarádka Tereza se mi například svěřila: ‚Vezu dnes maminku do nemocnice na vytahování stehů po operaci a nechci nic riskovat.‘ Tereze jsem tedy přibalila i roušku pro její maminku, která je v rizikové skupině. Sice to není primární ochrana proti létajícímu viru, ale kdo ví – my sami můžeme virus přenášet a ani to nevědět, rouška je tedy zejména ochrana ostatních.

A že jsou lidé, kteří na nositele roušky zvláštně koukají? To je jasné, je to samozřejmě neobvyklá situace. Ale je-li tu cokoliv, jak můžu ostatním pomoct, ráda to udělám.“

Eva, redaktorka Tchibo Blogu a autorka fotek šití roušek:

„Sednout ke stroji a šít roušky pro ty, kteří šít neumí, je skvělý způsob jak aktuálně alespoň trochu pomoci. Myslela jsem, že jich ušiju pár pro přátele, ale zájem je takový, že u stroje trávím každou volnou chvilku :-) A z toho mám fakt velkou radost! Být zodpovědný a chránit svoje okolí je skvělý trend. Nejsem žádná velká švadlena, ale i amatérsky vyvedená rouška je pořád mnohem lepší než žádná rouška, takže věřím, že se do toho může pustit každý a nebudeme na sebe už prskat, prosím. :-)“

Tereza, redaktorka Tchibo Blogu a autorka návodných videí, které máme připravené pro komentáře na Facebooku:

„Šiju pro rodinu, kolegy, kamarády a pak tam, kde bude potřeba. Čím víc z nás ji bude nosit, tím dřív se i ostatní přestanou stydět ji nosit taky. Buďme zodpovědní, ohleduplní k ostatním a pomáhejme si. Pokud neumíte šít, tak aspoň mrkněte na staré bavlněné povlečení, vyperte ho a dejte ho známé, která šít umí. :-)“

Fakta o nošení roušky

Ve zkratce: nesahat na ni, nenosit ji déle než 3 hodiny a před prvním a každým dalším použitím ji vyvařit. A hlavně, není se za co stydět.

  • V aktuální situaci je rouška, zejména ta doma ušitá, ochranou především pro vaše okolí. I pokud se cítíte zdraví, můžete dechem šířit viry zhruba na jeden metr. Proč? Protože vzduch, který vydechujeme, je vlhký – takže i ten šíří kapénky. Když kašleme, akční rádius se zvedá až na tři metry.
  • Viry podle aktuálních informací zůstávají na různých površích až několik dnů. Ohleduplné je tedy také vůbec je tam nedostat.
  • Někteří lidé mohou nakazit své okolí a nikdy se to nedozvědět. Jejich imunitní systém situaci zvládne, obranyschopnost jejich kolegů nebo blízkých nikoli. Nosit roušku je zodpovědné, i když se cítíte dobře.
  • Nositele chrání jen částečně, ale v aktuální situaci je „i něco lepší než nic“. Co se týče vlastního zdraví, doporučuje se chovat se s rouškou stejně obezřetně jako bez ní.
  • Mezi rouškou a obličejem by ideálně neměl být volný prostor.
  • Při nošení se roušky nedotýkejte. (Pomáhá i proti zlozvyku, o kterém ještě nedávno nikdo z nás skoro netušil, že ho má – dotýkat se obličeje. :-)) Po manipulaci se doporučuje si dobře umýt nebo vydezinfikovat ruce.
  • Před prvním nošením ji sterilizujte – vyperte na 90 °C nebo vyvařte.
  • Není vhodné nosit vlhkou roušku, pak by se v ní mohly množit patogeny. Proto je lepší ji po 2–3 hodinách nošení vyměnit a původní vyprat na 90 °C nebo v ruce a vyvařit. Ano, znamená to, že jich na případné celodenní nošení potřebujete několik. Na cestu do obchodu a domů bude nejspíš stačit jedna.
  • Rouška se sundává za šňůrky. Je lepší se přední části nedotýkat ani při sundávání (ať na sebe nakonec něco nepřenesete).
  • Jednorázovou po použití vyhoďte do uzavíratelného koše, látkovou uchovejte v dobře uzavřené nádobě a před dalším použitím ji vyvařte.

Přečtěte si také rady a doporučení pro domácí karanténu.

A co dělat doma?

Vybrali jsme pro vás z našeho archivu:

Tvořte

Zabavte děti:

Zkuste něco nového:

Zacvičte si:

Ponořte se do čtení:

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články