Právě čtete

Jak ušetřit místo ve skříni správným skládáním spodního prádla

35794  
Sdílet: 

Jak ušetřit místo ve skříni správným skládáním spodního prádla

Pokud nejste jednou z vyvolených a nemáte skříň přes polovinu bytu, nebo žijete v malém bytě s jednou skříní, anebo žijete s dalšími třemi členy rodiny v menším bytě, je tenhle článek pro vás. Prostoru totiž není nikdy dost. A jestli je pro vás vzácný, ceníte si ho o to víc.

23. 8. 2019 7 min. čtení Katarína Ligačová
Jak ušetřit místo ve skříni správným skládáním spodního prádla

Jak jsem se postupně stěhovala, moje velká skříň z pokoje v domě u rodičů mi začala chybět. A chybí mi doteď. V podnájmu, ve kterém momentálně bydlím, mám jen jednu skříň – a ta slouží nejenom na sezonní oblečení, ale i jako úložiště věcí na zimu, bot, které zrovna nenosím, a dokonce jsem tam nacpala i peřinu a polštář pro návštěvy. Ve výčtu bych mohla pokračovat, ale nechci vás zbytečně děsit. Říkáte si asi, že skříň musí praskat ve švech. Nepraská.

Jednak z ní to, co v dané sezoně nebudu potřebovat, ukládám do vakuových pytlů a úložných boxů (nebo vozím domů k rodičům) a jednak jsem se naučila oblečení skládat opravdu úsporně – tak aby zabralo minimum místa, a přitom se ani neničilo, ani v něm nebyl chaos. Tentokrát se s vámi podělím o několik triků na ukládání spodního prádla.

Jak uskladnit spodní prádlo, aby nezabíralo polovinu skříně?

Stejně jednoduše, jako se tyhle fígle naučíte vy, můžete je naučit i své děti.

Do ukázkového šuplíku jsme poskládali spodní prádlo pro ni i pro něj tak, aby oba měli dostatek všeho nejméně na dva týdny. A vešli se kompletně. :-)

Dámské spodní prádlo

Nejsložitější, ale rozhodně nejpraktičtější: kompaktní balíček

Takto složené kalhotky můžete mít „pohozené“ v krabici a pořád v nich budete mít přehled, nebo je mít vyskládané na ležáka či na stojáka – i když jeden kousek vyndáte, ty ostatní budou pořád držet, takže v šuplíčku budete mít pořád perfektní pořádek.

Přehrát znovu
  1. Kalhotky si položte přední stranou nahoru, klínem od sebe.
  2. Přehněte tolikrát, aby na klínku ještě zbylo dost látky. Úzké proužky nepomáhají, naopak – klidně skládejte v širokých pruzích. Na kalhotky vel. 40/42 stačí obvykle dva ohyby.
  3. Celou skládačku otočte (zadní stranou nahoru) a přehněte „ucha“ dovnitř.
  4. Vzniklý balíček překlopte na zbylou látku klínku.
  5. Uprostřed vznikne jakási kapsa. Tady přichází ten nejsložitější grif, asi ho budete několikrát trénovat, ale pak je to velmi snadné. Převraťte celou kapsičku naruby. A je to, kompaktní balíček je hotov.

Jednodušší balení: rulička

Vždycky, když kalhotky skládám takhle, tak mě napadne slogan z televizní show Prostřeno: „ruličky do ručky“. Tyhle malé válečky jsou superskladné a dá se z nich vytvořit vícero „poschodí“. Hodí se, pokud máte na kalhotky malé chlívečky nebo nosíte převážně prádlo jedné barvy, takže nepotřebujete sahat dospod zásob. Ve velkém prostoru se ruličková věž hroutí. Ale zase je to rychlovka, kterou zvládne úplně každý.

  1. Základem je udělat z kalhotek obdélník – přehněte klínek k pasu.
  2. No a pak obdélníček srolujte a hotovo.

Poskládejte je do řady nebo do komínku

Podle mě je tenhle návod perfektní pro kalhotky klasického střihu a hlavně pro ty z velmi hladkých materiálů, které jinak kloužou. Takovéto balíčky vyskládáte snadno do komínku nebo na stojáka do řady. Nejlépe bude držet v obdélníkové krabici.

  1. Začněte opět přeložením klínku k pasu.
  2. Místo rolování přehněte obě strany dovnitř, případně balíček ještě přeložte. Výsledkem je kompaktní a plochý balíček.

Podprsenky

Push-up a vyplněné košíčky: skládat na sebe, nikdy nepřehýbat

V tomto případě nejde ani tak o úsporné skládání, jako o skládání správné. Když totiž u podprsenek tohoto typu přehnete košíčky a takto „úsporně“ je uložíte do skříně, podprsenky se tím ničí. Správné uložení je proto košíček na košíček a mělo by vypadat jinak.

Podprsenku zapněte, ramínka zastrčte do košíčku a vyskládejte podprsenky jednu na druhou nebo jednu před druhou. Moc místa to nezabere a je to nejšetrnější způsob, jak je uložit, pokud nemáte prostor věšet je na ramínka. :-) (Nedělám si legraci, i to už jsem viděla. A koneckonců to známe z obchodů.)

Podprsenky s kosticemi, které nemají žádné vyztužení, naopak přehnout můžete a ušetříte tak spoustu místa.

Pánské spodní prádlo

Ať už váš partner nebo manžel preferuje boxerky, či slipy, ve společné skříni zabírají místa stejně. Ale i jejich skladování může být úsporné, stačí vědět, jak na to.

Slipy, boxerky i trenky složíte do jednoduchého „třetinového“ balíčku

Jestliže máte každý svůj šuplík, balíčky nejsou potřeba – boxerky se dají docela dobře skladovat přehnuté napůl a napůl (první přehyb podélně, druhý svisle) a vyskládané podobně jako v posledním kalhotkovém návodu.

V malém prostoru se ale balíčky hodí, drží dobře pohromadě (takže přežijí přehrabování) a ve výsledku zaberou opravdu málo místa!

Přehrát znovu
  1. Pokud chcete, aby na přední straně balíčku byl předek boxerek/trenýrek, otočte trenýrky zadní stranou nahoru.
  2. Pomyslně si je rozdělte na třetiny (podélně) a podle toho přehněte.
  3. Třetiny vytvořte i příčně. Nejprve přehněte část s gumou, která vytvoří „kapsu“, pak i část s nohavicemi. Jestli jsou široké, trochu si pomozte malým zúžením.
  4. Nohavice zasuňte do kapsy a je to. :-)

A co ponožky?

Přestože můj táta si je skládá do šuplíku vedle sebe bez jakéhokoli „párování“, dobře složené ponožky zaberou méně místa a taky se v nich lépe vyznáte, že. Pokud tedy nemáte všechny ponožky jednu jako druhou, v tom případě se s párováním trápit nemusíte. :-)

Důležité je skládat ponožky tak, aby nezůstala natažená guma. Nebude se pak vytahovat.

Vysoké ponožky můžete vtáhnout jednu do druhé

Já se doma naučila způsob, který používá zřejmě většina z nás.

  1. Položte ponožku na ponožku a ohněte v polovině, špičkou ke gumě.
  2. Vezměte balíček do ruky a té ponožce, co je nahoře, otevřete pravou rukou gumu.
  3. Levou rukou zespodu protlačte zbytek balíčku gumou k sobě – balíček otočíte naruby.
  4. Uhlaďte vnitřek a máte hotovo.

Nebo je můžete složit do sebe

Pro někoho je tohle možná složitější postup, ale není na něm nic těžkého.

  1. Ponožky položte křížem na sebe, potkávat se budou patami.
  2. Té, co je vespod, ohněte špičku doprostřed balíčku.
  3. Pak ohněte špičku vrchní ponožky.
  4. Pak vršek horní ponožky.
  5. Nakonec do vzniklé kapsičky zasuňte zbylý kousek.

Podobně složíte i kotníkové ponožky

Tentokrát to vezmeme na třetiny.

  1. Ponožky položte na sebe, špička na jednu stranu, kotník na druhou. Pomyslně si je rozdělte na třetiny – špička, chodidlo, kotník.
  2. Špičku zasuňte do gumy horní ponožky. Ano, to je vše. :-)

Tak, který způsob se vám zalíbil nejvíce a vyzkoušíte ho doma? Dejte nám vědět, pokud máte ještě nějaký jiný způsob, rádi se od vás přiučíme něco nového.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články