Právě čtete

6 tipů, aby bižuterie i drahé šperky vypadaly pořád jako nové

37033  
Sdílet: 

6 tipů, aby bižuterie i drahé šperky vypadaly pořád jako nové

Vůbec mě netěší, že čím častěji nosím svůj oblíbený šperk, tím hůř bude za chvíli vypadat – a to platí nejen pro bižuterii, ale i ušlechtilé kovy. Dobrá zpráva je, že se černání, zelenání nebo ztráta lesku dají napravit, a dokonce jim i předcházet!

7. 7. 2018 4 min. čtení Dana Reinišová
6 tipů, aby bižuterie i drahé šperky vypadaly pořád jako nové

V první řadě je potřeba šperky chránit před poškozením

Šperkům obecně nesvědčí pot, vlhko, parfémy, deodoranty, kosmetické přípravky… Člověk by skoro řekl, že jim nedělá dobře nošení. :-) To je svým způsobem pravda, a proto by se šperky měly navlékat jako poslední a sundávat jako první. I ty, které chcete nosit celý život (snubní prsten, řetízek s medailonkem…), budou v lepší kondici, pokud je na noc odložíte a ráno je nasadíte až po aplikaci kosmetických přípravků.

Výjimkou jsou perly, kterým kontakt s pokožkou naopak prospívá, protože zabraňuje jejich vysychání. Tak je občas je provětrejte, potřebují „dýchat“.

Šperky mám ráda na očích, ale stojan dávám raději do tmavšího koutu

Nejspíš to znají i ostatní milovnice šperků: moc ráda se jimi kochám, i když je zrovna nemám na sobě, a tak dávám přednost stojánkům před zavřenými šperkovnicemi.

Šperkům všeho typu nesvědčí přímé sluneční světlo, proto jsem si zvykla dávat stojan na šperky spíše do tmavšího koutu. Skvělé jsou taky organizéry, které schováte do skříně.

Na koupelnu naopak raději zapomeňte. Vlhko se moc nelíbí ani drahým kovům, a pro bižuterii je vysloveně pohroma – ta pak zelená nebo rovnou rezaví. Některé druhy korálků zase můžou ve vlhku měnit barvu.

Nejlepší je prevence: opečovávané šperky zacházejí pomaleji

Když šperky ukládáte, rovnou je jemně vyčistěte. Mně se osvědčilo mít u šperkovnice měkký flanelový hadřík a sundané kousky s nimi rychle přetřít; je to jenom pár vteřin navíc. Perly by se měly otírat kouskem látky namočeným pouze vodou.

Kromě toho by se šperky měly jednou za čas vyčistit pořádně: měkkým hadříkem namočeným v jemném čisticím prostředku. Zbavíte se tak zaschlých kapek parfému nebo zbytků potu. Nedoporučuju používat kosmetické ubrousky, protože šperky s kosmetickými prostředky reagují. Co je naopak vhodné, jsou sáčky napuštěné roztokem proti korozi, které se dají pořídit ve zlatnictví nebo objednat z internetu (hledejte „antitarnish bag“).

Drahé kovy nejlépe jednou za rok zaneste do klenotnictví: vyčistí je ultrazvukem, zahladí drobné škrábance na prstenech nebo třeba opraví prošoupané ouško náušnic. Vždycky jsem si myslela, že je to drahé, ale kdepak: profesionální čištění stojí kolem 50 až 150 Kč, opravy a leštění stojí zhruba 100 až 400 Kč. Na stříbrných špercích vám klenotník obnoví i rhodiovanou vrstvu, která zabraňuje černání, ale časem se „onosí“.

Čím to vyčistit?

Bižuterie: Ztracený lesk jí vrátí roztok mycího prostředku na nádobí a horké vody. Smíchejte je půl na půl a bižuterii nechte namočenou asi hodinku.

Můžete použít i prostředky na čištění stříbra, ale pozor na kameny, ty mohou snadno změnit svůj povrch. Čistič stříbra stojí 50 až 200 Kč a pořídíte jej v drogerii nebo v numismatické prodejně.

Pokud bižuterie zreziví nebo zezelená, je už bohužel pozdě.

Stříbro: Starý „domácí trik“ je nanést na zčernalé stříbro zubní pastu s fluorem, nechat zaschnout a pak vyleštit jemným zubním kartáčkem. Tady ale pozor na mikrogranule v pastě i jemnost kartáčku, ať si šperk nepoškrábete.

Pokud je to šperk bez lepení a nemá na sobě žádné kamínky nebo perly, můžete mu dopřát domácí očistnou lázeň. Potřebujete alobal, jehlu či jiný tenký ostrý předmět, jeden sáček kypřicího prášku a horkou vodu. Na pruh alobalu vysypte celý kypřicí prášek a zabalte do něj šperky. Balíček dejte do hrníčku a zalijte horkou vodou. Jehlou udělejte do alobalu malé dírky. Pak už se můžete kochat chemickou reakcí, při níž kypřicí prášek reaguje s horkou vodou a čistí stříbro. Doporučuji nechat balíček reagovat přes noc a ráno šperky propláchnout studenou vodou.

Ostatní stříbrné šperky raději čistěte speciálním prostředkem na stříbro nebo zaneste do zlatnictví.

Zlato: Stačí mýdlo anebo jakýkoli jiný odmašťovací prostředek a měkký hadřík. Na zlatě se ale občas dělají namodralé až nazelenalé skvrny, které se čistí o poznání hůř. V tomto případě by měla pomoci troška citronové šťávy na hadříku. Jestliže i ta je na ně krátká, zastavte se v klenotnictví.

Perly: V případě nehody s parfémem, lakem na vlasy apod. perly zlehka omyjte v čisté vodě nebo ve vodě s neutrálním mýdlem.

Šikovný tip, aby bižuterie vydržela hezká co nejdéle

Krásu šperků z neušlechtilých kovů a skleněných „kamínků“ prodlouží bezbarvý lak na nehty. Přelakujte prstýnek nebo náušnice hned, jak si je přinesete domů. Zabráníte tím oxidaci kovu při nošení.

S barevným lakem jsem zkusila dát nový kabát šperkům, které už mě přestaly bavit. Na léto se mi líbí neonové barvy – zelená, oranžová, růžová. Hezky ale vypadá i jednoduchý bílý lak. Položte bižuterii vodorovně na papírový ubrousek a můžete se pustit do práce.

Kdy šperky nechat raději doma?

Svoje oblíbené kousky bych samozřejmě nejraději nosila pořád, ale pokud chci, aby vydržely hezké co nejdéle, sundávám je:

  • na sport,
  • do sauny, bazénu nebo na lázeňské procedury,
  • při zahradničení,
  • před úklidem.

Jednoduše vždy, když jim hrozí vlhko, hodně se potím nebo by se mohly snadno odřít.

Stejně tak dávám pozor, abych na ně nestříkala parfém nebo lak na vlasy. Oba přípravky na špercích udělají film, na který se pak lepí prach apod., což pak jenom přidělává práci s čištěním. :-)

Tip na cesty: šperky balte každý zvlášť

Vím, že hlavně u bižuterie to láká „naházet“ pár oblíbených kousků do kapsy v tašce nebo taštičky s kosmetikou, ale to bohužel dost snižuje životnost šperků.

Pokud se o ně chcete hezky postarat, dejte každý zvlášť do malého látkového sáčku, bublinkové nebo klasické obálky, nebo ho zabalte do jemného papíru. Máte-li v zavazadle dost místa, nejlepší jsou pevné krabičky, ideálně určené přímo pro šperky.

Dlouhé náhrdelníky mají tendenci se do sebe zamotávat. Určitě to znáte. :-) Základ je zabalit je každý zvlášť. K tomu si ještě pomáhám klipsničkami do vlasů. Když se šperky cestujete, jsou k nezaplacení.

Tip, jak předejít zamotávání dlouhého náhrdelníku

V polních podmínkách zkuste dodržet aspoň to, aby se šperky při cestování nebo přenášení nepotkaly s jinými předměty – můžou je poškrábat. Vůbec nejhorší na to je kapsička na mince v peněžence.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články