Právě čtete

Dokonalá hračka: vyrobte minisvět v kufříku

6079  
Sdílet: 

Dokonalá hračka: vyrobte minisvět v kufříku

Když jsem o plánu na minisvět v kufříku mluvila s dospělými, obvyklá reakce byla: „Počkej, to si s tím pak vážně bude nějaké dítě hrát? Jako s kufříkem s pár nalepenými rekvizitami?“ Možná už jenom zapomněli, jak úžasnou fantazii děti mají a že pár barevných krabiček opravdu umí představit celý svět, se kterým si ty starší můžou hrát i několik hodin. Vyrobit jim takovou hračku není vůbec těžké a můžou vám u toho i pomáhat.

17. 9. 2018 3 min. čtení DIY česky
Dokonalá hračka: vyrobte minisvět v kufříku

Já jsem si pro minisvět vymyslela „obyčejnou“ krajinku, ale můžete vyrobit cokoli, co zajímá právě vaše dítko: zámek, farmu nebo třeba kouzelný les. Vymyslet si ho můžete sami nebo s dětmi. Inspirovat vás můžou třeba jejich hry.

Důležité je vyrobit zajímavé prostředí, které nevyplníte příliš mnoha objekty – tedy tak, aby byl prostor i na hru.

Já jsem vyráběla kufřík pro kamarádovu dcerku, která si moc ráda hraje s koníčky, kteří s ní prakticky žijí. :-) Městečko v kufříku se rázem proměnilo v koníkov, zažilo závody, městskou slavnost i obyčejné líné odpoledne, kdy se jen tak pásli.

Na libovolný svět v kufříku budete potřebovat:

  • barevné papíry a čtvrtky na stromy a velké plochy
  • barevný filc na různé součásti světa
  • na složitější rekvizity výseky z filcu – v tom mém kufříku je to třeba lavička
  • pěnovou hmotu („pěnovka moosgummi“)
  • lepidla (klasické na papír, pro filc a další je ideální tavná pistole)
  • papírové krabičky od čajů na budovy
  • nůžky
  • fix
  • hodit se může také pravítko

Výseky a pěnovku pořídíte v kreativních potřebách nebo hodně vybavených papírnictvích. Klidně zrecyklujte, co už máte doma – třeba domečky jsem samozřejmě mohla poskládat ze čtvrtky, ale proč nevyužít třeba krabičky od čaje!

Určitě doporučuju zkombinovat různé materiály. Kufřík pak získá zajímavou strukturu nejen na pohled, ale i na omak pro děti, což je důležité pro rozvoj jemné motoriky a seznámení s různými materiály a povrchy.

Který kufřík v papírnictví vybrat?

Od dob mého dětství se očividně rozjel kufříkový byznys a k dostání jsou všechny možné pohádkové motivy. Ty ale nechcete.

Nejlepší je obyčejný jednobarevný, který vypadá co nejvíc papírově. Jednak si ušetříte práci s přebarvováním (např. zelená tráva, modré nebe), ale hlavně na rozdíl od kufříků potisknutých motivy z kreslených dětských filmů nebývají ty jednobarevné tak silně přelakované. A na lakovaný povrch se špatně lepí.

Jak kufřík postavit

Za sebe doporučuji otočit kufřík obráceně, tzn. víko mít jako „zemi“. Děti se k většině plochy dostanou snáze ze všech stran. A také je lepší mít „strop“ (hluboká půlka kufříku) u oblohy, kam můžete případně něco zavěsit (mraky, letadélka, balony…).

Práce s materiály

  • Na lepení menších kousků papíru jsou nejlepší klasická školní lepidla v tubě.
  • Pokud potřebujeme přilepit něco přímo ke kufříku, doporučuji tavnou pistoli.
  • Dva savé materiály (např. pěnovka moosgummi) budou dobře držet i tekutým lepidlem na papír.
  • Naopak na velké plochy papíru bych tekuté lepidlo nepoužívala, protože se pak papír začne vlnit. Je lepší sáhnout po tuhém lepidlu v tubě.
  • Materiály jako papír, filc a pěnovka nejlépe vystřihnete nůžkami. Pokud byste pracovali s kartonem, doporučuji spíše výsuvný řezák.

Myslete na to, že je kufřík zavírací

Znamená to hlavně nedávat do ohybu pevné části, které by bránily zavření. Já jsem sice přes ohyb nalepila rybníček, který je však z tvárné pěnovky, kufřík jde dobře zavírat a pěnovka se u toho neponičí.

Také rekvizity, které nemají pevné místo – domečky a stromy, jsem schválně nepřilepila k podlaze kufříku. Jednak je pak do kufříku „nasypu“ a nebrání zavření, ale hlavně proto, aby si svět mohla kamarádova dcerka poskládat podle svojí fantazie.

Jak začít

Začněte od podlahy (a pozadí). Je dobré nejdříve přelepit zadní plochu kufříku (v tomto případě obloha) a poté pokračovat s polepením vnitřního víka kufříku, kde bude tráva, silnice a další terén. Na tento základ pak můžete přidávat ostatní komponenty.

A malý tip na závěr: Zkuste si nejdříve rozkreslit (klidně v měřítku 1 : 1), jak celou kompozici poskládáte. Abyste měli jistotu, že se vám všechno do kufříku pohodlně vejde.

Čtěte také: Jak vyrobit luxusní domeček pro panenky

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články