Právě čtete

Deník není jen pro puberťáky, ale užitečná pomůcka na celý život

4771  
Sdílet: 

Deník není jen pro puberťáky, ale užitečná pomůcka na celý život

Psaní deníku máme nenávratně zafixováno ve spojitosti s pubertálním obdobím života, ve kterém nám pomáhal s ventilováním pocitů i zážitků. Může nám ale deník pomáhat i v dospělém životě, a můžeme jej dokonce považovat za terapeutickou pomůcku?

5. 8. 2019 7 min. čtení Lenka Černá
Deník není jen pro puberťáky, ale užitečná pomůcka na celý život

Za mnoho let mé praxe mentorky vás mohu ujistit, že právě psaní deníku je jednou z nejlepších technik, která je přínosná pro psychohygienu i osobní růst.

Hlavou nám každý den proběhne zhruba 70 tisíc myšlenek, a o většině z nich ani nevíme.

Když si moji klienti každý den zapisují své myšlenky, dávají tím sami sobě najevo, že jsou pro sebe důležití a že se chtějí sami sobě věnovat. To má přirozeně velký vliv na celkové sebevědomí. Kromě toho je pravidelné zamyšlení se nad životem, pocity i emocemi vede k tomu, aby včas změnili to, co jim již nevyhovuje.

Ilustrační foto

Deník uleví našemu mozku

Náš mozek je neskutečně rychlý počítač, který každý den vygeneruje přibližně 70 000 myšlenkových sekvencí. Většina z nich se však odehraje v našem podvědomí – přibližně 98 % z nich si neuvědomujeme, jen máme určitý pocit, který neumíme racionálně pojmenovat. Třeba se nám odpoledne zhorší nálada, přijde na nás smutek, a my nevíme proč.

A jak to souvisí se psaním deníku? Když si pravidelně (ideálně každý večer) dovolíte usednout k prázdnému listu papíru, a začnete psát své pocity i myšlenky, velice pravděpodobně probudíte své podvědomí. Své potlačené pocity a zážitky tak můžete přenést do vědomí, ulevit si a pochopit je. Najednou si třeba vybavíte zážitek z dětství, který pro vás byl bolestivý, nebo budete mít chuť se vybrečet. A to je zcela v pořádku! Psaní deníku je úžasné v tom, že nám pomáhá s čistkou v hlavě a přechází tak i nekontrolovatelným emocím.

Ilustrační foto

Dovolíte si mít čas jen pro sebe

Psaní deníku je samo o sobě hezký rituál. Pokud vám někdo pravidelně věnuje čas, cítíte, že jste pro něj důležití, je to tak? Podobné je to s deníkem. Když si každý večer najdete chvíli času, jasně tím dáváte sami sobě najevo, jak jste důležití. Zkuste tento zvyk spojit i s hýčkáním se – udělejte si k psaní dobrý čaj, namažte si nohy vyživujícím krémem nebo si aplikujte masku na obličej. To už je ale samozřejmě na vás,

Jak může takový deník vypadat?

Deník vděčnosti

Zapisujte si každý den, za co jste vděční a co se vám konkrétně daný den povedlo. (Deník může být velmi stručný a brzy vám zabere jen pár minut denně.)

Říká se, že „Vděčnost je tou nejúčinnější modlitbou,“ a když umíme jít životem v této krásné emoci, prožíváme své dny zcela odlišným způsobem. Staré jógínské moudro zase zní: „Vstávat bychom měli s vděkem a usínat s vděčností.“ Deník vděčnosti je šance si připomenout, co se vám podařilo a co ve svém životě máte. Zapište si to, a za pár týdnů budete mít krásnou sbírku toho, co je ve vašem životě dobré.

Deník vděčnosti jsem si začala psát bokem do diáře, když jsem měla mizerné období. Pomohl mi začít se dívat na svět jinak, optimističteji. I když se mi některé špatné věci dít nepřestaly, už jsem se na ně tolik nesoustředila.

– Radka

Terapeutický deník

Zapisujte si do něj každý den své pocity, myšlenky i přání. Stejně tak si můžete zapisovat noční sny, které jsou vždy ukazatelem stavu vašeho podvědomí.

Nenechte se odradit názvem. Terapeutický deník je jedna z nejčastějších forem deníku, kterou vřele doporučuji každému.  Právě díky pravidelnému „odkládání“ pocitů získáte skvělý pocit „mentálního vyprázdnění“ a možná se vám právě díky tomuto deníku bude mnohem lépe spát. Dovolíte své mysli, aby se nezatěžovala starými myšlenkami nebo v sobě zatlačovala negativní emoce, a ulevíte tak své psychice i fyzickému tělu, které naši psychickou kondici zrcadlí.

Ilustrační foto

Zejména v terapeutickém deníku se nebojte jít do hloubky. Když si ho budete vést delší dobu, možná zjistíte, že se v něm určité zápisky i pocity opakují. Třeba jste pravidelně vzteklí nebo smutní, zažíváte bezmoc ve stále stejné situaci, nebo si pořád dokola stěžujete na své okolí.

Když jsem si zpětně prošla zápisy v deníku, uvědomila jsem si, jak moc mě štval jeden kamarádský vztah, který jsem pořád omlouvala. Ve skutečnosti mě ten člověk jenom využíval a i když se mi to povědomě nelíbilo, nechtěla jsem si to přiznat. Ale deník nelže.

– Jarka

Popsané stránky vám moc dobře ukazují, že se točíte v začarovaném kruhu negativních emocí i nezdravých životních postojů. A je ten správný čas své myšlení i chování změnit. Pokud nevíte, jak z toho ven, zkuste vyhledat pomoc u psychoterapeuta nebo mentora. Nebo se sami začněte zamýšlet nad tím, jak svůj život změnit. Váš deník je jen dokonalým odrazem toho, jak smýšlíte a jaké prožitky máte.

Motivační deník

Zapisujte si své pokroky, plnění svých cílů i pocity, které u toho všeho prožíváte.

Je perfektní pro ty, kdo jdou za nějakým cílem, ať už v osobním rozvoji, ve sportu, v tvůrčí kariéře… Prodávají se i speciální motivační diáře, které vás rozvojem provádí, ale stejně tak postačí i diář klasický, kam si zapíšete, co se vám povedlo.

Motivační deník, i když mu tak neříkáme, máme na cvičení, kam chodím. Primárně si do něj píšeme, kolik opakování s jakou zátěží jsme měli posledně, aby trenér mohl kontrolovat pokrok. Pro mě je ale neskutečně motivační, když vidím, co jsem zvládla na začáku a co teď, a i díky tomu jsem poprvé v životě u cvičení vydržela (momentálně je to třičtvrtě roku). Začala jsem si připisovat i další věci, co jsem zvládla, třeba svůj první most. :-)

– Marie

Archivační deník

Zaznamenávejte si každý den aspoň tu nejdůležitější věc.

Pokud máte pocit, že vám život trošku „prokluzuje mezi prsty“ a za poslední rok se v něm nic nestalo, může vám pomoci právě tento deník. Je to taková kombinace výše zmíněných, a dá se vést mnoha formami. Důležité je, aby vám z každého dne nebo týdne zůstalo aspoň něco. Uvidíte, že se stále něco děje.

Ilustrační foto
Vyzkoušejte:
  • Fotky v telefonu – foťte si hezké věci kolem, denní události nebo podobně (a klidně denně něco jiného). Instagram bych vynechala, abyste se naopak nezačali srovnávat s tím, že někdo jiný má zajímavější život než vy; pravděpodobně nemá, protože tato síť umí hodně zkreslovat.
  • Videozáznam – v aplikaci 1 Second Every Day dokonce můžete spojovat vteřinové záznamy z každého dne do jednoho dlouhého „filmu“.
  • Poznámky v telefonu – každý den pár slov o tom, co vás potkalo.
  • Poznámky v diáři – stačí jen večer připsat, co původně v diáři zapsané nebylo :-)
  • A samozřejmě i klasický papírový deník, třeba i s vlepenými fotkami, vstupenkami, pohlednicemi atp.

Protože je ale deník pořád poměrně intimní záležitost, většinou bude lepší zůstat u uzavřené formy, ke které máte přístup jen vy sami. Zejména na sociálních sítích snadno sklouzne k chlubení se a přehánění jenom abyste nachytali palce a srdíčka. O ty tady ale vůbec nejde.

Fotodeník / obrázkový deník

Sbírejte si tedy podnětné obrázky a fotografie, které vás motivují nebo vám připomínají hezký čas.

Fotodeník je skvělou volbou pro každého, kdo má rád vizualizace a představuje si svůj budoucí život skrze obrazy, nebo naopak zaznamenává všechno možné v obrázcích. Můžete je tisknout, vystřihovat nebo ukládat do galerie v počítači.

Speciální formou je tzv. scrapbook, sešit přímo určený na vlepování (má dost místa mezi stránkami).

Ilustrační foto

7 tipů, jak u deníku vydržet

  1. Nejdůležitější je zdravá motivace. Veďte deník jen sami pro sebe, protože chcete! Možná se k tomuto článku vrátíte až za pár měsíců, až přijde ten správný čas – to je v pořádku. :-)
  2. Kupte si hezký zápisník a doopravdy si dejte záležet, aby se vám vizuálně líbil. Z mé zkušenosti to opravdu pomáhá, abyste si k němu vybudovali pevný vztah.
  3. Určete si jasně denní dobu, kdy do deníku budete zapisovat, a dodržujte ji. Pokud budete na dovolené a nemáte deník u ruky, napište si poznámky na kus papíru a poté jej do deníku vložte.
  4. I když máte pocit, že žádné myšlenky nemáte, nenechte se odradit. Naše mysl je málokdy prázdná a vždy se najde alespoň pár vět, které si nakonec zapíšeme.
  5. Pokud rádi kreslíte a jste kreativní, můžete deník doplňovat o své kresby. Kreativitě se doopravdy meze nekladou, klidně si do něj můžete i lepit fotografie a obrázky, které vás motivují.
  6. Nebojte se vracet v čase a číst si, co jste si v minulosti zapsali. Zkuste se zároveň zamyslet nad tím, jestli je téma v deníku stále aktuální, nebo se vám podařilo jej zpracovat, vyřešit.
  7. Váš deník je intimní záležitostí, a tak jej mějte na bezpečném místě. Jsou v něm pouze vaše vnitřní pocity a myšlenky, které patří jen vám a nemusíte je sdílet s nikým, ani se svým protějškem.
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články