Právě čtete

Vyrobte si „busy board“, rozvojovou tabuli pro batolata a starší děti

18574  
Sdílet: 

Vyrobte si „busy board“, rozvojovou tabuli pro batolata a starší děti

Mám doma malé zvídavce, co je neustále baví objevovat svět. Když byla děvčátka menší, svět kolem sebe poznávala především rukama a pusou. Takové všetečky, nikdy nic nenechaly na pokoji. Tahání kabelů a otevírání nejrůznějších dvířek byla ta největší zábava. Jenže najít batole s nabíječkou v puse už taková zábava není. A tak přišel nápad na bezpečnou variantu – busy board.

14. 6. 2019 4 min. čtení Denisa Charvátová
Vyrobte si „busy board“, rozvojovou tabuli pro batolata a starší děti

Busy board by se dalo přeložit jako „zaneprázdněná tabule“. K čemu je to dobré? Většina rodičů s malými dětmi ví, jak rádi se zvídaví pidičlovíčci baví (a především zabaví) hrou s věcmi, které ani nejsou hračkami, nýbrž věcmi běžné denní potřeby – např. zhasínáním světel, rozepínáním zipů, zavíráním a otevíráním nejrůznějších dvířek a podobně. Vždy jsou takovou hrou zcela zaneprázdněni. Takže název tabule přesně sedí. :-)

Co budete potřebovat

  • dřevěnou desku
  • drát
  • dřevěné barevné korálky
  • chrastítko kulaté
  • háky s vrutem 12 ks
  • barevnou stužku
  • vypínač
  • zásuvku
  • starý, nepoužívaný kabel do zásuvky
  • provázek
  • zvoneček
  • keramické splachovadlo
  • dělitelný zip
  • nejrůznější úchytky
  • zvonek na kolo
  • magnety kulaté větší (cca 20 mm)
  • vrtačku
  • šroubky
  • dřevěná písmenka na jméno
  • lepidlo

Pozn.: Je mi jasné, že ne každý bude chtít atrapu zásuvky použít, aby si pak děti nehrály i s těmi opravdovými. Já jsem použila jinou, než jakou máme doma. Všechny „opravdové“ zásuvky jsme opatřili dětskou pojistkou a mimo domov bych tak jako tak dávala pozor. Až budou děti větší a budou to chápat, samozřejmě si nebezpečí kolem zásuvek vysvětlíme.

Jak na to

Připravte si dřevěnou desku, na které tabuli vytvoříte.

Než začnete jednotlivé díly přivrtávat, je dobré si rozmyslet, jaké všechny věci chcete na tabuli mít a kde. Následně si je zkuste na položenou desku rozmístit, abyste věděli, jak a jestli vůbec se vám tam všechny díly vejdou.

Korálky na drátě a chrastítko

Vezměte drát. Zohýbejte jej do vlnovek v délce od kraje do kraje tabule. Nechte si volný kousek po každém kraji, aby se drát dal následně ohnout do oček ze zadní strany. Udělejte si tečky na desce, kde drát končí. Použijte vodováhu, abyste měli jistotu, že jsou v rovině, a provrtejte dírky. Rovněž si můžete předvrtat dvě díry na drát, na který později navlečete chrastítko.

Na zohýbaný drát navlečte větší dřevěné barevné korálky a oba jeho konce provlečte předvrtanými otvory. Desku otočte a kleštěmi na koncích drátu udělejte očka, aby se nevyvlékal. Na kratší drát navlékněte kulaté chrastítko a postup zopakujte.

Šněrovačka

Nyní si po pravé straně pod drátem s korálky rozměřte postavení háčků pro šněrovačku. Budete potřebovat celkem 10 háků s vrutem, vždy 5 po každé straně. Dodržujte vzdálenosti od sebe, a to jak v linii, tak i pod sebou. Minibruskou si předvrtejte dírky a pak do nich našroubujte háčky. Vyberte stužku v oblíbené barvě vašeho průzkumníka a tu provlékněte očky jako šněrovačku. Na konci udělejte mašli.

Vypínač a zásuvka

Pokud máte doma nějaký starý kabel do zásuvky, který už nepotřebujete, přišla jeho chvíle. Ustřihněte jej zhruba 20–25 cm od konce. Na ustřiženém konci udělejte uzel. Můžete jej zatavit např. tavnou pistolí, aby se nerozjížděl. Do krytky od zásuvky udělejte nahoře takovou díru, aby po přivrtání na tabuli kabel nevypadával. Přivrtejte zásuvku na levou stranu tabule. Poté nasaďte krytku spolu s provlečeným kabelem. Pro větší výdrž můžete vše ještě k sobě přilepit. Nad zásuvku přidělejte obdobným způsobem vypínač.

Zvonečky

Až budete zvoneček kupovat, je důležité si uvědomit jednu věc. Bude viset na provázku a na druhém konci provázku bude např. keramické splachovadlo. Při výběru tak hleďte na váhu. Jakmile by jeden z konců byl těžší, převažovalo by se zařízení na jednu či druhou stranu.

Ve středu tabule si odměřte dvě dírky v libovolné vzdálenosti a opět je předvrtejte minibruskou. Do dírek našroubujte háčky s vrutem. Provlékněte skrze ně provázek a na jeho konce navažte zvoneček a splachovadlo.

Rovnou si můžete nachystat druhý zvoneček. My zvolili veselý ve tvaru berušky, ale na trhu je celá řada zvonků, výběr záleží jen na vás. Zvonek si musíte ale lehce upravit pro potřeby tabule – je třeba pilkou do roviny odpilovat očko, které je na zvonku k upevnění na kolo. Poté do tabule vyvrtejte díru a šroubkem zezadu dopředu zvonek připevněte. Aby se zvonek neprotáčel, je potřeba jej zepředu ještě přilepit.

Zip

Klasický dělitelný zip běžně seženete v každé galanterii. Vyberte nějakou veselou barvu, ať tabuli rozzáří. Zip nechte zapnutý a pomocí šroubků s kulatou hlavičkou jej přivrtejte po obou stranách (každou jeho polovinu nahoře i dole).

Magnetky a veselé úchytky

Kupte nejrůznější úchytky, které se vám budou líbit – dřevěné, keramické, plastové, barevné či neutrální. Opět postupem zezadu dopředu je přivrtejte nahodile do dolní časti tabule. Vedle nich přilepte magnety.

Jména

A jako třešničku na dortu dolepte nahoru do středu jméno vlastníka tabule. Pokud jste kreativní, písmenka si sami vymalujte, jak vás napadne. Pokud na malování nejste zruční, netruchlete. Sehnat se dají i písmenka hotová.

Možnosti na závěr

Naše tabule slouží jen pro inspiraci. Lze na ni přidělat v podstatě cokoli, třeba nejrůznější zámečky, řetízkové zámky, petlice, nebo pokud jste kutilové od přírody a těší vás věci vymýšlet a tvořit, můžete na tabuli nachystat zavírací dvířka na pantech. Nápadům se meze nekladou. A sami určitě vidíte, co vašeho malého montéra v domácnosti nejvíce láká.

Má děvčátka si s tabulí skutečně vyhrála. Občas jsem si až říkala, že už je to snad ani nemůže bavit. Ale jak rostla, oblast jejich zájmu se po tabuli různě posouvala. Od prvního nemotorného bouchání do korálků a tahání za zvoneček až po kontrolu jemné motoriky při provlékání stužek. Starší děvčátko se dokonce na šněrovačce naučilo udělat mašli, takže nám tabule posloužila i k tréninku zavazování tkaniček.

Tabule je nejen pro děti

A jen pro zajímavost, tyto tabule se používají i pro zlepšení motoriky u starých lidí, kteří trpí např. demencí či Alzheimerovou chorobou.

PS: Prohlédněte si tabule našich čtenářů

V komentářích na českémslovenském Facebooku dostáváme fotky od vás, našich čtenářů. Děkujeme za ně! A budeme rádi, když přidáte i tu svou. :-)

Čtěte také: Připravte dětem i sobě bosou dráhu – chodidla vám poděkují

Kreativní hračky z Tchibo

Kreativní hračky z Tchibo

Na e-shopu Tchibo vyberte dětem hračky, se kterými se zaručeně zabaví. Vše vám rádi přivezeme, doprava je zdarma.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články