Právě čtete

Jak už nikdy nezabít fíkus? Řešení nejčastějších otázek o pokojovkách

10956  
Sdílet: 

Jak už nikdy nezabít fíkus? Řešení nejčastějších otázek o pokojovkách

Mít doma kytky by chtěl snad každý: domov je s nimi útulnější a dalo by se čekat, že nás budou uklidňovat tím, že i do moderního bytu přinesou kus přírody. Místo toho jsou často spíš stresor: to když vám každá zeleň v květináči do pár měsíců umře.

6. 7. 2018 5 min. čtení Pokojovky
Jak už nikdy nezabít fíkus? Řešení nejčastějších otázek o pokojovkách

Poprosili jsme odbornice na zelené téma, trio slečen z Pokojovek, aby odpověděly na nejčastější otázky, které jste nám položili na Facebooku. Rozlouskly třeba umístění květin do severního pokoje a daly tipy pro chovatele domácích zvířat.

Květiny vybírejte hlavně podle světla

Jakou pokojovku byste doporučily do velkého francouzského okna na jižní straně domu/bytu?

Jižní strany bytů se bohužel pro většinu rostlin nehodí. Ostré paprsky se oknem násobí, takže vám sluníčko může květiny až spálit.

Líbit se to ale může sukulentům a kaktusům. Těm takto silné slunce nevadí, naopak.

Které pokojové rostliny se hodí do celodenního stínu? Parapety bohužel nemáme, jen francouzská okna, a tak stojí květiny až v pokoji.

Na místo bez přímého slunečního záření si můžete vybrat mnoho druhů; většina pokojovek vyžaduje nepřímé světlo. Můžete si vybrat fíkus, zamioculcas, pileu, potos, asparágus, monsteru a další tropické rostliny.

Jak tedy nezabít ten pověstný fíkus? Nenechávejte na něj svítit přímé slunce. Dejte si také pozor na přelití. Tak jako většina pokojovek i fíkus potřebuje zálivku, až když má zeminu spíše sušší.

Dají se bylinky pěstovat i bez denního světla, například s nějakým speciálním osvětlením?

Ano, v případě pořízení speciálního osvětlení s určitým světelným spektrem (LED a zářivky) je možné bylinky pěstovat i pod umělým osvětlením.

Nemáme doma bohužel moc světla. Jsou i pokojovky, kterým to nevadí a spokojí se s málem?

Většina rostlinek se tak jako tak přizpůsobí prostoru, ve kterém se nachází. Nejčastěji se bude dařit těm, které obecně vyžadují nepřímé rozptýlené světlo.

Platí pravidlo, že v místě, kde se rostlina nachází, bychom měli být schopni přečíst si noviny. Určitě by to měly zvládat fíkusy, zamioculcas, horská palma, potos, ale třeba i tchynin jazyk.

Jakou kvetoucí pokojovku byste doporučily do severně orientovaného pokoje?

Můžeme doporučit oxalis triangularis, který má radši slunečná místa, ale adaptuje se také na nižší světelné podmínky, dále je možná maranta, zamioculcas nebo begonia maculata.

Berte ohled na další členy domácnosti

Jaké pokojové rostliny se hodí do bytu, kde jsou malé děti?

Ideálně nějaké, které vyrobí hodně kyslíku, ale zároveň nejsou jedovaté. Pokojovek, které jsou jedovaté, je bohužel většina.

Výjimky jsou třeba africké fialky, ledviník, dracéna či zelenec. Ty jsou rozhodně vhodné i do domácností s dětmi.

Je pravda, že mnoho květin v ložnici může způsobit problémy se spánkem?


Není. :-)

Člověk během spánku vyprodukuje mnohem víc oxidu uhličitého, než jsou rostliny schopné spotřebovat. Pokud v ložnici nemáte stovku pokojovek, nemají vám jak uškodit.

Doporučujeme do ložnice umístit pokojovky, které mění oxid uhličitý na kyslík i v noci: třeba tchynin jazyk, palma areca, lopatkovec nebo zelenec.

Přečtěte si více o „přírodních čističkách vzduchu“

Jaké pokojovky se hodí do domácnosti, kde žijí kočky?

U zvířat je to stejné jako u dětí. Je to například zelenec, africké fialky, skoro všechny druhy palem, ledviník, rozchodník, tlustice, kořenokvětka, vánoční kaktus, haworhia, peperomia a maranta.

Máme doma andulky. Kterým pokojovým rostlinám bychom se měli vyhnout?

Namísto sáhodlouhého seznamu rostlin, kterým byste se měli vyhnout, uvádíme 9 nejběžnějších pokojovek, které jsou pro andulky 100% bezpečné. Patří mezi ně zelenec, crassula ovata (tlustice), balzamíny, ledviník, aloe vera, bambus, africké fialky, skalní růže a orchideje.

Jak na hnojení, přesazování a další péči

Jak často se doporučuje pokojové rostliny přesazovat a kdy?

Ideálně jednou za dva roky, vždy na jaře.

Může se však stát, že kořenový systém se rostlince rozroste mnohem dříve – když je kořenový obal silně prorostlý, rostlinku vytlačuje z květináče nebo prorůstají kořeny spodní odtokovou dírou. Případně naopak vypadá i po dvou letech, že jí nic nechybí, hezky roste a kořeny viditelně nepřerůstají (to platí hlavně u vzrostlejších rostlin), a tak je přesazování u každé pokojovky individuální.

Je potřeba pokojovky doma hnojit? Pokud ano, jak?

Určitě ano. Ve vodě a ve vzduchu totiž nemají všechny živiny, které ke svému šťastnému životu potřebují, a i když by bez hnojení neumřely hned, nedařilo by se jim dlouhodobě dobře.

Hnojit je můžete dvojím způsobem – tekutým hnojivem, které smícháte ve správném poměru s vodou, anebo tyčinkami, které jednou za měsíc či dva (viz návod) zapíchnete do zeminy, kde se postupně rozpustí.

Jak se dá zbavit malých mušek a pavoučků v květech rostlin? Lepicí páska, česnek ani skořice nezabírá.

Pokud opravdu nezabírá nic z organických prostředků, tak je bohužel nutné sáhnout po chemii. Doporučujeme také výměnu substrátu.

Autorky projektu Pokojovky.co, které odpovídaly na vaše otázky: Zuz Gašparovičová, Rozi Zacharov, Aneta Vachová

Neměly byste nějaký tip, jak provést doma postřik květin, abychom nezaneřádili vše okolo? Ve všech návodech provádějí postřik v rozlehlých zahradách, ale tip, jak na to doma, postrádáme

Pokud jde o postřik proti škůdcům, tak ten opravdu není vhodný provádět v uzavřené místnosti, ale spíše venku na dvorku, balkoně nebo alespoň při otevřeném oknu.

Pokud je myšleno rosení listů, tak jednodušší varianta je všechny rostliny přenést do sprchy, osprchovat, nechat okapat a poté přemístit na své místo.

Jsou pokojovky, které vyžadují rosení? Pokud ano, které to jsou a jak na to?

Rosení vyžadují všechny rostlinky mimo kaktusů, sukulentů a polosukulentů. Zejména tropické rostliny rosení listů vyžadují.

Všeobecně platí, že rosení listů zbavuje listy prachu, a rostliny tak mohou přijímat vodu i pomocí listů.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články