Právě čtete

Čištění kosmetických štětců pro lenochy

114470  
Sdílet: 

Čištění kosmetických štětců pro lenochy

Jsem ten po-sled-ní člověk, kterému by se chtělo pravidelně čistit štětce. Jenomže když to neděláte, nanášíte si na pleť kromě šminek taky kolonii bakterií, která jí rozhodně nesvědčí. Takže čistit je potřeba. Jak to dělat rychle a dobře?

25. 2. 2019 4 min. čtení Marie Háková
Čištění kosmetických štětců pro lenochy

Nechci nikomu sahat do svědomí, sama jsem ráda, že ráno udělám se šminkama frk frk, hotovo, a ještě se plácat s nějakým čištěním… Jé, to se mi nechce. No, ale docela mi pomohlo vidět tyhle obrázky (odkaz rozklikněte, jenom pokud opravdu chcete), jak vypadá vlas štětce, na který pár týdnů žádné čistidlo nesáhlo. Na mikroskopu mi ho vyfotila kamarádka, která pracuje v laboratoři. Od té doby čistím s trochu větším nadšením.

Jak to, že v nečištěných štětcích žijí mikroorganismy?


„Vždyť je používám jenom na svoji pleť a rozhodně nejsem žádné čuňátko,“ říkáte si. O to ale vůbec nejde. Na lidském těle se přirozeně vyskytují různé mikroorganismy, které s námi žijí v pohodě, pokud se samozřejmě nepřemnoží. A občas taky třeba make-upem zakrýváte pupínek, což se jako čistá pleť definovat nedá… Zkrátka, je normální, že ve štětci žijí okem neviditelné breberky. Ale když štětce pravidelně nečistíte, nezvaní hosté, co putují pořád z pleti na štětec a ze štětce na pleť, vám v boji proti pupínkům zrovna nepomůžou.

Mikroskop pro pravidelné kontroly doma asi nemáme nikdo, ale hodí se dodržovat aspoň tyto zásady:

  1. Očistit štětce aspoň zběžně nejčastěji, co to jde, ideálně po každém použití. Níže najdete návod, jak na to.
  2. Jednou za týden jim dopřát důkladnější čištění. Nebo čistit důkladně pokaždé, pokud můžete.
  3. Štětce vyměňovat a nečekat, až se vám rozpadnou pod rukama.

Jo a víte, proč mají štětce, hlavně ty silnější, dvoubarevné štětinky a aspoň nějakou část světlou? Lépe poznáte, že se v nich usazuje pigment z líčidel, a že je tedy nejvyšší čas čistit.

Čím čistit a čím nikdy?

Internet, a YouTube obzvlášť, jsou plné „super“ nápadů na čištění. Napoprvé se nový návod, třeba na čištění houbičky ve směsi jaru a olivového oleje (opravdu!), může osvědčit. Z dlouhodobého hlediska ale platí, že štětce a houbičky vydrží to, co vydrží vaše pleť. Takto vypadá legendární Beauty Blender čištěný šetrně (žlutý) vs. třikrát vymáchaný v jarové směsi (růžový).

Make-upové pomocníky čistěte raději jen v prostředcích, které jsou k tomu určené

Stejně tak není dobré nechávat mokré štětce v poloze, která deformuje jejich tvar, tedy např. dát je štětinami dolů do sklenice s roztokem a nechat je 20 minut máchat. Nebude trvat dlouho a začnou vám z nich záhadně vypadávat jednotlivé „vlasy“. Vyzkoušeno. Tip: kdybyste někdy našli nějaký vlas trčet mimo určený směr, je lepší ho odstřihnout než vytrhnout, protože pak začnou bláznit i další.

Platí pravidlo, že umělé štětiny jsou CITLIVĚJŠÍ na chemické prostředky než ty přírodní, které se s tím nějak popasují.

Dlouhodobě se mi osvědčilo používat:

  • roztoky určené speciálně na štětce (mám moc ráda růžový z MACu, ale už jsem viděla nějaké první vlaštovky v drogeriích!)
  • neparfémované, nebarvené, neagresivní, úplně obyčejné mýdlo; případně v parfumerii můžete sehnat i mýdlo určené na štětce
  • dětský šampon bez parfemace
  • průhledné čisticí gely na pleť bez příměsí
  • čistou vodu :-)
  • silikonové pomocníky, kteří mají jen malé výstupky, aby se o ně štětce a houbičky nezadrhávaly

Kdy čistit?

Denní rychlé čištění

Po každém líčení štětce přestříkejte čisticím sprejem a otřete do čistého hadříku či kapesníčku. Čisticí roztok kupuju ve větší lahvičce, ale přelévám si ho do malého rozprašovače, který nosím s sebou ve šminkovací taštičce.

Tip pro lenochy: Když máte čisticí sprej uložený u líčidel, je větší šance, že štětce vyčistíte opravdu (skoro) pokaždé.

Takto ošetřené štětce můžete zase schovat.

Na make-up používám houbičku, a tu jsem si zvykla pokaždé vymáchat s čisticím gelem na pleť, abych z ní dostala zbytky líčidla. Musím ji pak ale nechat zase vyschnout.

Když si beru kosmetickou taštičku s sebou a počítám s tím, že si přes den třeba opravím korektor, nechám houbičku schnout doma a beru si jinou, suchou. Večer nebo druhý den vyčistím houbičku č. 2 a do taštičky vracím čistou a suchou houbičku č. 1. Před pořízením druhé houbičky jsem ji holt nečistila tak často.

Tip pro lenochy: Střídání dvou a více houbiček předchází situaci „vyčistím ji až zítra, protože dneska ji ještě potřebuju“. A všichni víme, jak to „až zítra“ dopadá. ;-)

Větší očista

Co pár dnů je pak dobré dopřát štětcům pořádnou očistu ve vodě a s mýdlem a pak je nechat vyschnout.

Tip pro lenochy: Koupel kompletní sady netrvá víc než 10 minut, schnutí je pak na 4–6 hodin. Nejlepší je udělat si z toho pravidelný každotýdenní rituál, ať mytí štětců přestanete donekonečna odkládat.

Zlatá pravidla:

  • Při koupeli pusťte teplou, ne vroucí vodu, štětec důkladně namočte, přidejte čistidlo (na houbičku mám radši mýdlo, na štětce dětský šampon, ale to je na vás) a pohybem vyčistěte. V základu vám stačí otírat štětce v dlani, ale silikonová podložka, jakou vidíte třeba níže, vám práci urychlí. Nezapomeňte i na prostory mezi štětinami, zvlášť u hodně hutných štětců.
  • Nenamáčejte rukojeť, pouze štětinky, jinak se štětec brzy zničí.
  • Pokaždé jemně vymačkejte přebytečnou vodu a nechte štětec proschnout na rovné podložce. Dejte pozor, aby se nedeformoval: srovnejte štětiny do žádoucího tvaru a položte štětec volně (bez tlaku na štětinky).
  • Kdybyste potřebovali, aby čisté štětce uschly obzvlášť rychle, položte je i s ručníkem (!) na topení. Suché budou zhruba za hodinu. Ale jinak stačí vzduch a 4–6 hodin času.

Jak čistit, abyste nepolámali štětinky?

Klasický kulatý „střih“ vyčistíte krouživým pohybem, jen moc netlačte, ať vlasy štětce neohýbáte moc.

Co ale s těmi dalšími? Následující návody platí jak pro čištění v dlani, tak na silikonové podložce. A pozor, bude se to hýbat.

Ploché štětce – plochý pohyb

Zkosené štětce – nakloňte je do stejného úhlu, jak jsou zkosené

S tuhými štětinami se mazat nemusíte :-)

A bonus: pokud vám houbička nechce plně pustit od make-upu…

…třete ji o tuhé mýdlo pod tekoucí teplou vodou.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články