Právě čtete

Květák 10× jinak, když už nechcete mozeček ani obalovaný

9576  
Sdílet: 

Květák 10× jinak, když už nechcete mozeček ani obalovaný

Květáku je začátkem léta všude plno, stojí málo a ještě ho většinou seženete z místních zdrojů. Jenomže klasické úpravy jednomu brzy lezou krkem. Co takhle vyzkoušet nové variace?

29. 6. 2018 5 min. čtení Marie Grafová
Květák 10× jinak, když už nechcete mozeček ani obalovaný

Jako dítě jsem květák nesnášela – s mozečkem jsem se neskamarádila doteď a obalované růžičky beru na milost jenom s dostatečným množstvím tatarky.

Když jsem se ale v kuchyni trochu rozkoukala, zjistila jsem, že se dá chystat na mnoho dalších způsobů. Většinu z nich jsem si vypůjčila z jiných receptů a upravila tak, aby s květákem vytvořily hvězdnou kombinaci.

1/10: Květák à la salát coleslaw

Pravý coleslaw se sice dělá jinak, ale tahle květáková variace se mu chuťově dost přibližuje. Se syrovým květákem je příjemně řízná.

Ráda ho dělám jako přílohu nebo samostatné zobání, když čekáme hosty: stojí málo, v ledničce vydrží několik dnů a kdyby zbyl, dá se zpracovat do dalších jídel.

Na 1 hlávku květáku dávám cca 1 kg mrkve, 1 červenou cibuli a malý svazek petrželky. Poměry si můžete upravit a klidně udělat menší množství: z celého květáku máte velkou mísu pro několik lidí.

Ze syrového květáku „oholte“ jenom vršky růžiček, nastrouhejte mrkev (zlepšovák: nasekám ji ve food processoru – mixéru s horizontálními břity), přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a petrželku. Důležitá je zálivka: 1 lžíce bílého vinného octa + 1 lžíce oleje + 2 lžíce majonézy + 1 lžička dijonské hořčice + troška medu. Množství zálivky násobím, s velkým květákem 2× i 3×. Nejlepší je, když se pak salát se zálivkou rozleží aspoň přes noc.

Pokud vám salát zbude, hodí se perfektně jako příloha k masu nebo ho můžete smíchat 1 : 1 s uvařenou francouzskou (salátovou) čočkou.

2/10: Kari květák

Tato úprava přesvědčila mého muže, že by mohl dát květáku šanci.

Hodí se jako samostatná příloha, teplý i studený, nebo ho míchám s další tepelně upravenou zeleninou.

Je trapně jednoduchý: růžičky květáku v míse osolte a zasypte směsí kari koření. Zakápněte olejem a promíchejte. Výsledek by měl být jasně žlutý, pokud ne, přidejte kari.

Pečte 40 minut na 180 °C. Když ke směsi přidáte červenou cibuli, bude ještě o něco lepší.

3/10: Základní blanšírovaný květák

Blanšírování sluší mnoha druhům zeleniny. Takto připravený květák je skvělý sám o sobě, občas ho půlku sním, než ho vůbec pošlu na stůl. :-)

Kromě toho je to skvělý základ na další úpravy (vizte dále).

Přiveďte k varu hodně osolenou vodu s kouskem másla nebo ještě lépe ghí. Dávám zhruba oříšek másla na půl hlavičky květáku.

Květák hoďte do vroucí vody (musí bublat) a povařte 3 minuty. Okamžitě slijte a přelijte spoustou ledové vody, aby zchladl na pokojovou teplotu. V opačném případě by se vám ještě vlastním teplem dále vařil do, jak říká moje sestra, blemcava.

Můžete si ho připravit jenom tak, nebo spolu s ním povařit kolečka mrkve. Jsou super, tak akorát na skus, žádná školní jídelna.

4/10: Asijská variace z blanšírovaného květáku

Pikantní přílohy mám moc ráda. Tato je opět moc dobrá i sama o sobě, třeba jako lehká vegetariánská večeře.

Na pánvi rozehřejte kokosový olej (pozor, jde to hodně rychle) a přidejte nasekaný česnek, zázvor a chilli koření. Dávám 1 stroužek česneku na porci až dvě, ale klidně uberte, pokud mu tolik nefandíte. Zázvoru stačí 1–2cm kousek. A chilli tak nějak, aby to bylo rovnoměrné s ostatními surovinami.

Základ chvilku nechte jen tak povalovat v rozehřátém oleji, pak přidejte zeleninu vhodnou na tepelnou úpravu, třeba papriky. Nechte trošku chytit a pak poduste. Na poslední 2–3 minuty přidejte i blanšírovaný květák (recept je výše). Hotovo.

Pozor, určitě neměňte kokosový olej za jiný; dává asijské variaci tu správnou vůni i chuť.

5/10: Květákový salát k masu

Základem je blanšírovaný květák (recept je výše), brambory a zálivka. K tomu si můžete vybrat libovolnou tepelně upravenou zeleninu. Ráda sahám po něčem zeleném, protože tak to dohromady na talíři vypadá nejlépe.

Uvařené suroviny promíchejte a zalijte zálivkou z medu, oleje a hořčice. Nejlepší je na to dijonská, dodá zálivce říz. Poměr je zhruba lžička medu, lžíce oleje, lžička hořčice, ale nejlépe si jej vychytáte sami při míchání.

Pokud jde o zelenou zeleninu, brokolice nebo fazolky se dělají stejně jako blanšírovaný květák. Brokolici vaříte rovněž 3 minuty, fazolky 5 minut.

6/10: Květákové placičky s kořením

Variace na slané palačinky je s květákem vynikající. Dělám je, když mi květák trochu zvadne, ale vyhazovat ho nechci.

Hodně najemno nasekaný květák (dá se posekat velkým šéfkuchařským nožem, ve food processoru i v mixéru) doplňte 2 vajíčky a trochou mouky. Těsto by mělo být tekutější, podobně jako na palačinky. Místo běžného mléka přidávám sójové a kromě toho, že to u mě má zdravotní důvod, mi připadá, že je v placičkách vlastně lepší.

Do těsta pak přidejte čerstvé bylinky a nasekaná sušená rajčata. Nejlepší je kombinace s bazalkou.

Smažíme ideálně na ghí, tedy přepuštěném másle, které placičky chuťově dotáhne k dokonalosti. Ale na sádle nebo oleji to bude taky fajn.

7/10: Květáková rýže

Super tip pro dietáře! Pokud se vyhýbáte sacharidům, třeba při whole 30, květáková „rýže“ je pro vás ideální.

A jinak je fajn, když se potřebujete zbavit půlky květáku v ledničce…

Květák nasekejte najemno, posolte a můžete i opepřit. Doporučuju bílý pepř, který je jemnější.

Tak, jak květák je, bez vody! ho dejte na cca 10 minut do mikrovlnky na plný výkon. A hotovo. Zkoušela jsem i variantu na pánvi, kdy se květák osmahne a pak pár minut podusí, ale to mi moc nechutnalo.

Pokud vás, stejně jako mě, moc nebaví jednobarevné přílohy, nasekaná petrželka to jistí.

Květáková rýže je ideální během programu whole30


Whole30 je jídelní program, který „zrestartuje“ tělo a pomáhá najít si lepší vztah k jídlu. Tedy lepší vztah k tomu zdravému a méně silný vztah k zákuskům a čokoládám. :-) Přečtěte si o něm více.

8/10: Zapečený pikantní květák

Funguje jako samostatné vegetariánské jídlo nebo doplněk k pohoštění.

Růžičky květáku obalte v pikantní kašičce a upečte.

Na obal nejdřív smíchejte ¼ šálku sójového mléka a lžičku octa. Nechte je pár minut rozležet, chutě se lépe spojí. Pak vmíchejte ½ šálku hladké mouky, sušený česnek nebo nadrcené 2 stroužky čerstvého a lžičku nebo víc pálivé papriky.

Květák rozebraný na růžičky v těstíčku obalte, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 20 minut při 230 °C.

Pokud podáváte tento květák jako samostatné jídlo, hodí se k němu třeba řapíkatý celer s dipem ze zakysané smetany, soli a bílého pepře.

9/10: Sladkokyselý květák na druhý den

Sladká variace nechytí za srdce každého, ale jestli takovým chutím fandíte, zamilujete se.

Nejlepší je na druhý den, ale ne vždycky vám vydrží. :-)

Na blanšírovaný květák (recept najdete výše) si připravte opražený římský kmín a zálivku.

Zálivku smícháte ze lžičky citronové šťávy, 2 lžiček medu a 4 lžiček oleje. Samozřejmě můžete podle velikosti porce zvětšovat i množství zálivky. :-)

Tady se mi moc osvědčilo promíchat ji ne ve skleničce lžičkou, ale v zavřené zavařovačce nebo shakeru s keramickou kuličkou. Med se lépe spojí s ostatními surovinami.

10/10: Květáková krémová polévka ze zbytků

Košťál a méně hezké hlavičky květáku nejlépe zamaskujete do polévky!

Tato krémovka krásně voní po pečeném česneku. Když ji udělám hodně hustou, jím ji jako dip nebo místo hummusu.

Základem úspěchu je dobrý vývar, zredukované bílé víno a pečený česnek. Společně udělají takovou parádu, že polévka bude nejspíš chutnat i květákovým odpůrcům.

Dřív než se pustíte do všeho ostatního, upečte si česnek. Celou paličku vezměte, jak je, nahoře seřízněte, posolte a zakápněte olejem. Zabalte v alobalu a dejte na hodinku do trouby při zhruba 200 °C. Až pak česnek vychladne, vymačkáte z něj skvělou česnekovou pastu.

Pak už se můžete pustit do polévky. Osmahněte cibulku a pak ji zalijte sklenkou suchého bílého vína. Zredukujte ho zhruba na polovinu a přidejte květákové odřezky a k tomu pár brambor. Na půlku květáku dávám 2 menší brambory. Zalijte vývarem a nechte půl hodinky bublat. Pak přidejte vymačkaný česnek, vše rozmixujte tyčovým mixérem a můžete servírovat.

Čtěte také

Další články