Právě čtete

Vyrábím si sliz! Je to zábava, která mi pomáhá i ve škole

10917  
Sdílet: 

Vyrábím si sliz! Je to zábava, která mi pomáhá i ve škole

Máma s tátou to sice moc nechápou, ale vyrábět sliz mě vážně baví. Na druhou stranu si myslím, že jsou naši rádi, že dělám něco kreativního. A mimochodem, v něčem je to fajn i do školy. :-)

13. 3. 2020 2 min. čtení Rosálie Kakosová
Vyrábím si sliz! Je to zábava, která mi pomáhá i ve škole

Díky slizu mě začala víc bavit chemie, protože mě zajímá, jak to všechno funguje, a taky jestli bych nevymyslela nějaké jiné přísady, které by sliz udělaly ještě lepší. Návody často hledám na YouTube a díky tomu si hodně procvičím angličtinu, protože v češtině moc návodů není.

Jak si doma vyrábím sliz?

Dříve jsem slizy vyráběla z lepidla Herkules a jedlé sody. Tato kombinace funguje a můžete ji vyzkoušet, ale doporučila bych vám spíš svůj vychytanější recept, díky kterému sliz vydrží déle a také je mnohem více „slizovatější“.

Existuje hodně různých druhů slizu. Například třpytkaté, neonové, duhové, různě barevné, s kuličkami (praskací), voňavé, nadýchané… ale dnes si ukážeme, jak si udělat obyčejný barevný základ a třpytkatý sliz s kuličkami (praskací).

Co na to říká táta?


„Ten, kdo vymyslel třpytkovou variantu slizu, byl blázen. Protože čím víc třpytek, tím větší nepořádek. Když už sliz, tak jako rodič rozhodně hlasuji za obyčejnou variantu! :-)“

O názor jsme poprosili redaktora Martina, který má doma holčičku v podobném věku, jako je Rosálka, takže je i u nich výroba slizu na denním pořádku.

Co používám na výrobu slizu?

  • slizové lepidlo
  • slizový aktivátor
  • nejdůležitější a nejzábavnější část – třpytky, barvy, barevné kuličky a vůně
  • krabičku, ve které můžu hotový sliz uchovávat (v té také rovnou míchám)
Kde nakupuji přísady?

Dřív jsem musela shánět jednotlivé přísady v různých obchodech a na internetu, ale dnes všechno seženete v běžném papírnictví.

Jak se sliz vyrábí?

  1. Nejdříve si vezmete slizové lepidlo a nalijete ho do krabičky. Výsledného slizu bude asi dvojnásobek toho, kolik lepidla použijete. Pokud, jako já tady, sáhnete po barevném lepidle, už ho nemusíte dobarvovat.
  1. Poté přidáte všechny ozdoby. Množství záleží na tom, kolik jich sami chcete ve slizu mít.
  1. Vše zamíchejte a přidejte aktivátor. Ten přidávejte postupně po jedné polévkové lžíci a přitom sliz promíchávejte.
  1. Až se přestane sliz lepit na stěny nebo na lžíci, je to znamení, že víc aktivátoru už není potřeba.
  1. Vyndejte sliz z misky a mačkejte ho rukama, dokud se na ně sliz nepřestane lepit.

Se slizem si užijete hodně zábavy. Můžete ho různě mačkat, natahovat nebo z něj dělat bubliny. Často ho vyrábím společně s kamarádkami a vydržíme u toho třeba celé odpoledne.

Co na to říká táta?


„Souhlasím! Se slizem si užijete nepochybně hodně zábavy a můžete s ním strávit klidně i celé odpoledne. Především až budete všechno uklízet. :-)“

Martin

Výsledek závisí na tom, čím sliz „dozdobíte“

Postup je úplně stejný: slizové lepidlo (objem výsledného slizu = množství lepidla × 2), slizový aktivátor a ozdoby. Tentokrát jsem nepoužila lepidlo barevné, ale průhledné. Barvu můžete dodat temperkami.

Začněte klasicky lepidlem.
Přidejte barvu, případně jiné ozdoby (já jsem přidala třpytky), a pořádně promíchejte.
Potom opět po jedné lžíci přidávejte aktivátor, dokud se sliz nepřestane lepit na stěny krabičky.
A výsledek opět dobře promačkejte.
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články