Právě čtete

Rozvojové hračky vyrobíte i z toho, co máte doma

35442  
Sdílet: 

Rozvojové hračky vyrobíte i z toho, co máte doma

Když bylo Tobínkovi 10 měsíců, začali jsme chodit na cvičení, kde nejenom trénoval správné držení těla, ale taky jemnou motoriku. Od té doby si k němu každý den aspoň na pár minut sednu a hrajeme spolu hry, které nás jednak oba moc baví, a jednak mu pomáhají učit se věci správně držet. To se mu bude moc hodit, až se za pár let začne učit psát.

31. 8. 2018 6 min. čtení Kateřina Kuranova
Rozvojové hračky vyrobíte i z toho, co máte doma

Když se miminko narodí, má silně rozvinutou jemnou motoriku, a proto vás umí třeba chytit za prst. Jak roste, zesiluje hrubá motorika, což znamená, že umí udělat třeba kotrmelec. Na tu jemnou bychom ale neměli zapomínat, protože díky ní se rozvíjí spousta dalších, zdánlivě nesouvisejících dovedností.

Podle mě je důležité nesrovnávat, v kolika týdnech a měsících „má dítě umět to a to“, ale rozvíjet ho tak, jak je právě teď možné. Je mi jasné, že každé dítě baví něco jiného. Třeba takový Tobínek miluje veškeré manuální, hudební a šplhací hračky.

Jak se u dětí rozvíjí jemná motorika?

Odpovídá Mgr. Irena Pokorná:

Jemná motorika se u dětí vyvíjí již od narození, a to od reflexních nevědomých pohybů přes schopnost kombinace záměrných a složitějších pohybů až po detailnější a realistickou kresbu. Každý vývoj má svá pravidla a stadia, která nesmí být vynechána, aby mohlo dojít ke stadiu dalšímu.

Jemná motorika také neznamená pouze „ruce“ dítěte, ale i schopnost používat všechny drobné svaly v těle. V začátku vývoje se dítě naučí např. ovládat prstíky na rukou a na konci vývoje dítě disponuje zásadními dovednostmi pro budoucí život: schopností mluvit (ovládat svaly potřebné při řeči), vyjadřovat se výrazem tváře (ovládat mimiku) a dovedností psát (grafomotorika)

Rozvojových hraček je k dostání spousta a i my máme doma nějaké ty kupované. Jsou moc hezké a chytře vymyšlené. Kromě toho jsem ale vymyslela různé hry s věcmi, které máme doma nebo je můžu snadno vyrobit. S Tobínkem je hrajeme od jeho 10 měsíců, ale sami uvidíte, že s některými můžete třeba právě s vaším dítětem začít i dříve, nebo si naopak počkáte. Všechny hry, které tady popisuji, hraju s Tobínkem – je celou dobu pod dozorem. Pozor je potřeba dávat zejména pokud má v ruce drobné předměty.

Ze své zkušenosti můžu říct, že všechno stojí za zkoušku a máloco půjde hned napoprvé krásně. Pomohlo mi být trpělivá a věnovat se hrám pravidelně každý den, byť jen pár minut.

Každé jídlo může být „hračka“

Když děti objevují svět, včetně jídla, různě si ho „ohmatají“ a pak ochutnají. Využívám toho a chystám barevně pestré jídlo, které krájím na různé tvary nožem nebo vykrajovátkem.

Ještě důležitější je zapojit prstíky do nějakých náročnějších úkolů. Můžete třeba loupat hrášek (mladším dětem budete muset naprasknout lusk), obírat rybíz, hroznové víno…

Vkládání barevných bambulek

Kupte vlnu v různých barvách a vytvořte různé velikosti bambulek. S těmi pak můžete hrát „přendávání“ z nádoby do nádoby, nebo vhazování do širších a užších otvorů, vhazování podle velikosti apod. Na to skvěle poslouží lahve se širokým a úzkým hrdlem. Jenom pozor, pokud je vaše dítko „házeč“, vynechejte materiály, co se snadno rozbijí. :-)

Protože jsou bambulky barevné, můžete s nimi později hrát i hry s barvami, třeba zelenou bambulku do zelené / zeleně označené lahve apod.

Jak vyrobit bambulku:

  1. Připravte si dva stejné kroužky vystřižené z lepenky. Vzdálenost mezi okrajem a vnitřním kruhem určuje velikost bambulky. Vnitřní kruh si udělejte velkorysejší, vlna se vám bude lépe protahovat.
  2. Vlnu si nachystejte do malého klubíčka, urychlí vám to práci.
  3. Mezi kartonové kroužky si připravte kousek vlny. Tím pak celou bambulku utáhnete.
  4. Kroužky přiklopte a začněte obmotávat v tlusté vrstvě.
  5. Když kroužky důkladně omotáte, vlnu zauzlujte a pak celý motanec opatrně na „hřbetu“ kroužků rozstřihněte. Pozor, ať nepřestřihnete vlnu schovanou uvnitř.
  6. Pak obě části svažte vnitřní vlnou.
  7. Šablonu opatrně sundejte.
  8. Bambulku načechrejte, případně zastřihněte a odstřihněte vlákno.
  9. Máte hotovo!

Jak mohou rodiče vývoj jemné motoriky podpořit?

Odpovídá Mgr. Irena Pokorná:

Pro zdravý vývoj jemné motoriky u dítěte nepotřebuje rodič žádné speciální pomůcky, postačí fantazie, spolupráce s dítětem a čas dítěti věnovaný.

Buďme také opatrní v důvěře v tablety, jejichž aplikace dnes už sice dítě podněcující, ale na vývoj motoriky a priori necílí a rodičovskou stimulaci, hru, cvičení a nápodobu nenahradí.

Nemusíme mít podrobnou znalost vývojové psychologie, ale je dobré alespoň rámcově vědět, co by se ve kterém období dítě mělo učit. Zároveň vždy je třeba jít v souladu s individuálním tempem dítěte a neklást na něj větší nároky, než je schopno naplnit.

Vhazování předmětů do otvorů

Kromě toho, že je naprosto perfektní mít doma hru, kde dítě vkládá tvary do otvorů, které jim odpovídají (my máme z Tchiba dřevěnou zasouvací hru s lodí a zvířátky) a také navlékání kroužků na tyčku, můžete si doma vyrobit i další rozvojovou hračku na podobném principu.

Další podobné hry na vystřídání si můžete sami vyrobit.

Jak vyrobit vkládací hru:

Z tvrdšího balicího papíru si nachystejte „víčko“ a vystřihněte do něj škvírku na žetonky nebo kartičky.

Na barevné kartičky nebo žetony můžete později lepit samolepky nebo kreslit obrázky a pracovat s tím, aby dítě vhazovalo např. jenom červené kartičky nebo jenom kartičky se zvířátky.

Lahev s fazolkami

Stačí vzít obyčejnou PET lahev a hrst fazolek, šípků, oblázků (umytých) nebo podobně a nechat je dítě vhazovat do lahvičky. Jenom si vždycky na začátku spočítám, kolik fazolek mám, aby se někde nějaká nezatoulala a Tobínek ji později nespolkl nebo nevdechl. Na začátku jsem ke hře dávala dudlík, aby předměty neožužlával, ale je mi jasné, že ne každé dítě dudlík dá.

U této hry na mě Tobínek poprvé koukal, co to po něm chci, ale velmi brzo ji pochopil a baví ho doteď (má 15 měsíců).

Tip: s fazolkami si můžete taky ťukat. Během hraní jsem mu dala a sama si vzala dvě fazolky, každou do jedné ruky. Začala jsem s nimi ťukat o sebe a říkat zprvu ťuk ťuk ťuk. Pak jsem přidala písničku a u toho fazolkami ťukala o sebe. Tobínka jsem k tomu také motivovala a teď ho hra baví natolik, že když začne hrát nějaká písnička nebo začnu zpívat, vezme nějaké dva předměty a ťuká s nimi o sebe. :-)

Několik tipů na další šikovné (kupované) hračky:

V tomto výčtu vynechávám klasické kostky a navlékání koleček na tyčku. Ty jsme asi všichni zažili už jako děti a určitě si na ně vzpomenete jako na první, když vymýšlíte hračky pro vlastní potomky. :-)

Puzzle

První puzzlíky pro nejmenší děti kolem jednoho roku jsou ideální ty s dřevěným „čudlíkem“, za který se dílek chytá. Později už můžete pořídit puzzle klasické, třeba jednoduchou sadu ze statku s obrázky, které jsou složené ze 6 dílků.

Provlékání provázku skrz předmět

Z Tchiba jsou skvělá dřevěná navlékací zvířátka, ta u nás doma hodně frčí (už jsou bohužel vyprodaná). Pro menší děti je lepší hračka s velkými otvory a závažíčky na obou stranách provázku, pro ty větší už může být závažíčko menší nebo žádné.

Provlékací hry trénují nejen jemnou motoriku, ale taky trpělivost. Tu zprvu Tobínek neměl, ale teď už u toho vydrží sám třeba čtvrt hodiny a ani nedutá.

Kuličkový bazének

Tento bazének má Tobínek od 9. měsíce a už od první chvíle jsem věděla, že to byla dobrá volba. Asi je spousta dětí, které nechá chladnými, Tobínek to ale uvítal. Vlastně u bazénku se naučil vstávat, protože míčky ho neuvěřitelně lákaly. Vždy se postavil o molitanový okraj, opřel se a překlopil do bazénku. Tam si sedl a hrál s míčky.

Ostatně míčky nabízejí nekonečné možnosti her. Můžete si jimi s dítětem kutálet, házet si je nebo třeba ťukat o sebe. Opět se tím prohlubuje jemná motorika.

Hudební nástroje

Tobínek, jako spousta dětí jeho věku, miluje vše, co vydává zvuk. U piánka, které samo hraje písničky, vždy tancuje. On vlastně tancuje u čehokoli. Tak jsem zvědavá, jestli je to jen takový ten zájem o hudbu, který má každé dítě, nebo se v něm probouzí hudební talent, který by mohl hned z několika stran podědit.

Tak snad vám tohle nějak aspoň trošku napovědělo, a pokud máte nějaké další tipy, třeba i na domácí výrobu, jako jsou třeba ty fazolky, tak budu moc ráda, když je sepíšete do komentáře na Facebooku.

Mějte se krásně
s láskou vaše Kačí

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články