Právě čtete

5 variant, jak můžete v kuchyni kouzlit s bramborami

8584  
Sdílet: 

5 variant, jak můžete v kuchyni kouzlit s bramborami

Brambory jsou podle mě nejlepší příloha. Vařené, pečené, šťouchané… A dají se skvěle vylepšovat.

6. 12. 2019 3 min. čtení Marie Háková
5 variant, jak můžete v kuchyni kouzlit s bramborami

Bramborové recepty by vydaly na samotnou velkou kuchařku. Teď v zimě mám nejradši vytvářet z nich vícebarevné přílohy, vymýšlet různé variace bramborových salátů, připravovat je jako samostatné jídlo nebo chystat společně s masem v jednom hrnci, a samozřejmě variace bramborových kaší.

Máte další tipy, co s bramborami? Budu moc ráda, když se podělíte v komentářích!

Variace bramborových salátů

A teď nemyslím ten tradiční vánoční. :-) Salátových možností je snad nekonečno.

Já mám moc ráda brambory po „indicku“, krásně voní kořením a jsou mírně pikantnější.

Na dvě větší samostatné porce nebo tři přílohové uvařím kolem 400–450 g brambor. Mezitím si ve větší míse připravím:

  • lžíci opražených hořčičných semínek a opraženého římského kmínu,
  • půlku zelené, najemno nasekané chilli papričky (lze vynechat),
  • malý kousíček nastrouhaného čerstvého zázvoru,
  • špetku kurkumy,
  • 1–2 nakrájené jarní cibulky.

Ke směsi přidám uvařené brambory a postupně přilévám zálivku (na šťávu z půlky citronu zhruba lžíci olivového oleje) a sůl.

Tip pro přesné odměřování

Tip pro přesné odměřování

Digitální lžícová váha umí měřit po lžičkách a ukazuje gramy. Perfektní pomocník pro vaření a pečení!

Do e-shopu

Barevná příloha

Brambory jsou super samy o sobě. Ale žlutý brambor a hnědé maso – to mi připadá trochu fádní. Proto ráda brambory míchám s něčím barevným.

  • Zelené přílohy: cuketa, brokolice, kadeřávek, pak choi (recept najdete níže)
  • Červené/oranžové: červená řepa, mrkev, dýně
  • Bílé: celer

Tady jsem smíchala mrkev (dvě minuty ve vroucí slané vodě a pak prudce zchladit) a pikantní variaci pak choi. Je to zelenina, kterou teď můžete potkat dokonce i na farmářských trzích. V zásadě je to hodně tuhý salát, kterému sluší spaření.

Můžete ho připravit podobně jako špenát – nebo zkuste moji do asijska laděnou variaci. Pak choi nejprve nechte zkřehnout v míse s ledovou vodou. Omyjte, osušte, nakrájejte zvlášť stonky i listy a obojí nakrájejte na nudličky (nemíchejte je). Na pánvi roztopte kokosový olej nebo přepuštěné máslo, rozvoňte v něm kousek nasekaného zázvoru (lze nahradit sušeným), stroužek nasekaného česneku a na drobné kousky nasekanou chilli papričku, asi bude stačit malý kousíček (lze nahradit chilli vločkami, prášek nedoporučuji). Až bude směs vonět jako dobrá indická restaurace, přidejte nakrájené stonky, poduste 3–4 minuty, pak přidejte lístky a duste další 2 minuty.

Multifunkční struhadlo umí i vlnky

Multifunkční struhadlo umí i vlnky

Vlnky, proužky, kolečka… Na multifunkčním struhadle vše připravíte rychle a precizně.

Do e-shopu

Bramborová kaše nebo šťouchané brambory na různé způsoby

Já mám radši šťouchačky, ale vyjde to nastejno.

První věc, co můžete zkusit, je prostě přidat muškátový oříšek. Rozdíl je úžasný!

Tipy, co ještě můžete vyzkoušet:

  • Osmahnutá cibulka
  • Křupavé kostičky slaniny
  • Drcený česnek s troškou jablečného octa
  • Sekaný čerstvý koriandr (jen troška, ať si neukradne celé jídlo pro sebe)
  • Drhnutý čerstvý tymián a spařené lístky z fenyklové bulvy (1 bulva na 2 porce, zbytek můžete např. upéct a podávat jako součást přílohy)

Brambory v jednom hrnci s masem a zeleninou

Přidejte, co máte rádi. Je vlastně potřeba dodržovat jenom dvě věci:

  1. Brambory potřebují zhruba hodinu na to, aby se upekly (nevařím je dopředu). To platí pro kousky, kdy čtvrtinky brambor nakrájíte na tenčí plátky, asi půlcentimetrové, a pečete na 200 °C.
  2. Maso se peče různě dlouhou dobu podle druhu, někdy tedy musí do trouby ještě před bramborami (třeba celé kuře), někdy až po něm (třeba kuřecí prsa).

V tomto receptu jsem upekla kuřecí prsa naložená ve sladké paprice, česneku a rozmarýnu s tymiánem, brambory a rajčata.

Tip pro rajčata: stačí jim půl hodinky. V troubě vynikne jejich kyselost, je fajn je předtím promíchat se špetkou soli, lžicí cukru (opravdu) a olivovým olejem. Pak jsou perfektní.

Tip pro maso: prsa osmahněte 3 minuty z obou stran na rozpálené pánvi a pak pečte půl hodiny.

Chytrý hrnec na pečení

Chytrý hrnec na pečení

Smaltovaný hrnec, který můžete použít i v troubě, má chytře umístěné uši. Díky tomu se nespálíte o hranu trouby.

Do e-shopu

Bezmasá večeře

Když přidáte tuk a bílkovinu, budou brambory super bezmasá večeře. Pamatujete si vařené brambory s kyškou nebo podmáslím? Jako dítě jsem to milovala. A je to stejný princip. :-)

V zimě příjemně zahřejí pečené brambory se sýrem a cibulkou nebo rozklepnutým vajíčkem.

Můžete je rozříznout křížem nebo do nich nasekat několik proužků a vyplnit různými směsmi sýra s cibulkou, papričkami apod. Verze tady na fotce je dokonce z dětské knížky!

Předvařte si větší brambory, vcelku a se slupkou – budou potřebovat 20 minut a nebudou ještě hotové, ale to je v pořádku. Rozkrojte je napůl a vydlabejte, aby tvořily misku s hrubší stěnou. Tu pak naplňte strouhaným sýrem (skvělé je blaťácké zlato, funguje i kozí sýr, feta, eidam…) s muškátovým oříškem a cibulkou. Můžete je pak sýrem i zasypat, je to ještě lepší. Pečte 10 minut na 180 °C.

 

Čtěte také

5 zimních pomazánek pro zahřátí
5 zimních pomazánek pro zahřátí7250
Tři horké nápoje, které vás na podzim dokonale zahřejí
Tři horké nápoje, které vás na podzim do…23356
Voňavé podzimní mlsání: ořechovo-kokosové koláčky s ovocem
Voňavé podzimní mlsání: ořechovo-kokosov…19443
Další články