Právě čtete

Zahrádka ve skleničce aneb praktické rady pro domácí klíčky

28233  
Sdílet: 

Zahrádka ve skleničce aneb praktické rady pro domácí klíčky

Tomu pocitu, když si vypěstujete vlastní jídlo, se sebevětší taška s nákupem nedokáže vyrovnat. Můj městský minibalkonek ale nepojme ani truhlíky s rajčaty – nemluvě o tom, že mi vždycky po pár týdnech zvadnou i bylinky. Vypěstovat si klíčky ovšem zvládám kdykoli, kdy jsem pár dnů doma, a stačí mi k tomu jedna miska nebo zavařovačka.

20. 4. 2018 5 min. čtení Marie Háková
Zahrádka ve skleničce aneb praktické rady pro domácí klíčky

Klíčky jsou super. Pamatuju si, jak mě s nimi asi před dvaceti lety seznámila teta, která pravidelně kupovala v supermarketu tácky s naklíčeným mungem. Bylo to takovým zvláštním způsobem dobré a hlavně, jak mi teta zdůrazňovala, moc zdravé. Semena jsou totiž nabitá živinami, aby měla z čeho vyhnat celou velkou rostlinku. Stačí je probudit ve vodě.

V obchodě vidím nejčastěji naklíčené mungo a zelené záhonky řeřichy. Jeden tácek obojího stojí kolem 20 Kč, což vypadá jako docela málo. Akorát že si ho můžu vypěstovat sama za desetinu ceny nebo méně (ano, porce za 2 Kč! :-)) a hlavně je mít absolutně čerstvé.

Na domácích klíčcích se mi taky líbí, že nikde necestují (ahoj, uhlíková stopo) a vím, kdo na ně sahal. V neposlední řadě je příjemný i prostě ten pocit, že jsem si aspoň něco vypěstovala sama.

Jak na domácí klíčení?

U každého typu klíčků opakujete tři kroky: namočit, propláchnout, nechat okapat. Aby klíčky nevyschly nebo naopak nezahnívaly, je potřeba věnovat se jim 2× denně. Pokaždé to zabere jenom jednotky minut a vynechání se nevyplatí. Klíčky vám uschnou nebo začnou zahnívat.

Takže když chcete klíčit, nevyrazíte si v půlce na víkend pryč. To je jediné omezení.

Většina klíčků je hotová za 5 dní a ke konci je můžete dát na nějakou dobu do ledničky. Tam klíčení zastavíte a rostlinky prostě čekají, až je budete mít čas sníst. Čestvé vydrží pár dnů až týden, podle druhu.

Klíčení vám ukážu prakticky na dvou nejpopulárnějších druzích, které potřebují každý jinou péči: řeřiše a mungu.

Nejdříve potřebujete nádobu

Klíčicí miska (řeřicha a jiné drobné osení)

Drobné osení, ze kterého vyrostou zelené “kytičky” a které kolem semene často nejdřív produkuje takový zvlášní gel (řeřicha, roketa, chia a len), potřebuje klíčicí misku. V té leží semínka jedno vedle druhého.

Speciální miska stojí 200–300 Kč a mně už se zaplatila dááávno. Existují i terakotové misky, ale ty pro osení („kytičkový typ“) vhodné nejsou.

Sklenice (mungo a jiné luštěniny)

Velká semena, typicky luštěniny, jsou spokojená ve sklenici. Můžete si pořídit tu speciální na klíčení (s tou se prý dá i cestovat), ale já se zatím spokojila se zavařovačkou. Důležité je jenom, aby měla široké hrdlo.

Z takového množství vypěstuju několik (cca 7) plných hrstí klíčků.

Lněný nebo konopný sáček

Možnost klíčení v pytlíku se hodí pro stejný typ semen – ty, co NEdělají gel a NEpotřebují světlo. V zásadě tedy pro luštěniny.

Zatím jsem ho nevyzkoušela, ale klíčení by mělo být stejné jako ve sklenici. Na rozdíl od ní můžete ale se sáčkem cestovat.

Sáček by měl někde viset, ne stát, a tak v něm stále proudí vzduch.

Máte nádobu? Šup do obchodu pro semena

Semínka všeho možného, klidně už i namíchaná, seženete většinou v bio obchůdcích a ve zdravé výživě. Semena určená ke klíčení jsou testovaná na parazity (např. E.Coli) a bývají obvykle v bio kvalitě.

Prý se nedoporučuje používat semena určená k vaření, protože mají horší klíčivost. Já jsem ale klíčila mungo (pravda, v bio kvalitě) koupené normálně v potravinách, a klíčilo skvěle. Úplně běžná semena ošetřená pesticidy bych ale spíše nepoužila. Rozdíl v ceně tam sice je, ale když si jej rozpočtete mezi všechny klíčící dávky, je úplně minimální.

Pokud byste si semínka míchali sami, vyberte ta, která mají podobnou dobu klíčení/zrání, ať jsou všechny klíčky hotové stejně. Zajímavá kombinace je např. pikantní ředkvička se sladkým jetelem.

A můžeme klíčit

Klíčení v misce pro klíčky s lístky (řeřicha)

Semínka vysypte do misky a naplňte vodou tak, aby byla semena namočená. První dva dny je lepší držet je ve tmě (dávám misku do spíže), pak už na světle.

Vodu měňte 2× denně.

Hotové klíčky dozrávají několik dní, zvykla jsem si je odebírat postupně. Řeřichu ráda spotřebuji i celou jako základ salátu (místo zelených salátových listů). Z jedné misky mám velkou salátovou porci pro dva.

Můj tip: úplně v první chvíli semínka ve vodě neposlouchají a divně se shlukují. To je v pohodě, snadno je od sebe oddělíte po prvních 12 nebo 24 hodinách.

Balíček semínek jsem koupila asi za 80 Kč. Už jsem z něj vypěstovala určitě přes 30 misek a mám pocit, že neubylo vůbec nic. Ve srovnání s malou vaničkou za 20 Kč už je to rozdíl. :-)

Sklenice pro větší klíčky bez lístků (mungo)

Sklenice je maličko náročnější, ale myslím, že za tu práci výsledek stojí.

Semena nechte přes noc nebo ve tmě namočená. Stačí jich dát vážně trochu na dno, objem totiž zmnohonásobí.

Po prvních namočených 12 hodinách vodu slijte. Dál už budou semena jenom vlhká. 2× denně je potřeba jim dopřát koupel ve vodě (zvykla jsem si dát je do cedníku a ten do mísy s vodou vždycky, když jdu ráno a večer do koupelny), pak slít a dál nechat klíčit. Při slívání klíčky kontroluju a vyhazuju poškozené, aby neplesnivěly.

Semena se budou časem „svlékat“ z prvotního obalu. Já opadané slupky vybírám při koupelích, aby ve sklenici nezahnívaly. Kdyby se na klíčcích dělal sliz, stačí je dát na příštích 12 hodin do ledničky.

Když už jsou klíčky hotové, tak opět: lednička. Tam vydrží až týden. Já jsem si navíc zvykla je odebírat už v trochu naklíčeném stavu, vždycky, když už víceméně jsou a sklenice moc nabobtná. :-)

Půlkilový sáček munga stojí kolem 50 Kč. Velkou zavařovačku naklíčím z malé hrstky. S cenou 20 Kč za tácek opět nesrovnatelné.

K čemu se klíčky hodí?

Ke každému jídlu! :-) Mám je moc ráda do salátu, jako samostatnou přílohu i na dozdobení.

Když vím, že budu aspoň 5 dní doma, s chutí se do nich pustím. Můžu tak mít jaro na talíři po celý rok.

Vybavení do vaší kuchyně

Vybavení do vaší kuchyně

Vyberte si nové doplňky a pomocníky do kuchyně na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články