Právě čtete

5 rad, jak nosit výraznou rtěnku a přitom nevypadat lacině

56041  
Sdílet: 

5 rad, jak nosit výraznou rtěnku a přitom nevypadat lacině

Docela dlouho jsem se, co se týče rtěnek, vyhýbala všemu, co nebylo v jemných růžových nebo nude odstínech. Nosit výraznou rtěnku totiž není jenom tak – aby vypadala elegantně a ne lacině, je potřeba vědět, jak na to.

7. 4. 2018 3 min. čtení Alex Fráňová
5 rad, jak nosit výraznou rtěnku a přitom nevypadat lacině

Nakonec jsem na červené, vínové i sytě růžové rtěnky vyzrála. Tady je mých 5 postřehů, jak se s nimi nalíčit a přitom nevypadat jako lehká holka. ;-)

Základ: Správný odstín

Možná se to zdá jako jasná věc, ale z vlastní zkušenosti vím, že se tenhle základní bod dost často přehlíží.

Teď možná čekáte, že vám přesně popíšu, jaká rtěnka se ke komu hodí, ale žádné univerzální moudro podle mě neexistuje. Samozřejmě se můžete držet základních pravidel s teplými a studenými podtóny (pokud je barva lehce do modra, bude slušet holkám se studeným podtónem pleti, pokud je spíš do oranžova, lépe sedne teplejším typům), ale jediná osvědčená rada zní: zkoušejte a hledejte tu výraznou rtěnku, u které si řeknete: To je ono!

Jakmile „tu pravou“ nanesete na rty, okamžitě se celá rozzáříte a z pleti zmizí všechny nedokonalosti.

3 jednoduché tipy pro začátečníky:

  1. Noste výraznou rtěnku ze začátku doma a občas se prohlédněte v zrcadle. Zvyknete si a nošení pak bude mnohem snazší.
  2. Pokud se na výrazné rty ještě necítíte, naneste rtěnku na prst a jemně vklepejte do rtů. Barva bude jemnější a vy budete vypadat, jako byste právě snědla hrst lesního ovoce.
  3. Jestli nechcete mít rtěnku obtisknutou na zubech, vyzkoušejte jednoduchý trik. Strčte si prst do úst, sevřete ho rty a pomalu vytáhněte. Přebytečná rtěnka zůstane na prstě a vy se nebudete muset neustále kontrolovat, jestli je rtěnka tam, kde má být.

Líčení s výraznou rtěnkou vyžaduje přípravu

Ještě než si rtěnku na rty nanesete, je třeba je připravit na to, že budou strhávat veškerou pozornost.

Rty na rtěnku dobře připravte.

Já nedám dopustit na důkladný peeling, který je zbaví suchých šupinek a zanechá je nádherně vláčné. Pokud doma žádný nemáte, smíchejte třtinový cukr, kokosový olej a med v tuhou pastu a vmasírujte do rtů. Pak jen jemně setřete a vyživte pořádnou vrstvou hydratačního balzámu. Ten pak jen těsně před aplikací rtěnky obtiskněte do ubrousku, aby po něm rtěnka zbytečně neklouzala.

Nechte zazářit hlavně rtěnku

Pokud nechcete vypadat jako z 80. let, naličte se jinak jen střídmě a nechejte vyniknout rtěnku. Bohatě bude stačit, když sjednotíte pleť, upravíte obočí a dáte si řasenku.

K výrazné rtěnce sedí sjednocená pleť a jednoduché líčení.

Myslím si, že podobně to platí i pro oblečení: výrazný outfit k výrazné rtěnce se snese na večírku, ale přes den a hlavně do práce je znovu lepší ubrat na výstřednosti. Jednoduché barvy a střihy, žádný složitý účes, jen výrazná rtěnka budou trefou do (v mém případě) červeného.

Výrazná rtěnka potřebuje čas

Zatímco jemné tělové rtěnky můžete nanášet pomalu v běhu cestou na tramvaj, ty výrazné vám nedbalost neodpustí a každá chyba bude zářit.

Nebojte se používat konturovací tužku, kterou vykreslete nejen obrys, ale i celé rty. Ideální je samozřejmě najít přesně ten odstín, který má vaše rtěnka, můžete si ale pomoct stejně jako já a použít univerzální transparentní tužku, která prodlouží výdrž rtěnky a zabrání jejímu rozmazávání a rozpíjení.

Výrazná rtěnka neodpustí žádnou nedokonalost při nanášení.

Pokud se vám aplikace rtěnky nepovede na první dobrou, opravte nedostatky pomocí malého štětečku a korektoru.

Pusa na závěr

Jestli chcete, aby rtěnka držela jako přibitá co nejdéle, obtiskněte ji po aplikaci do ubrousku. Můžete vzít i sypký transparentní pudr a přes ubrousek rty lehce přepudrovat. Rtěnku zafixujete a zmatníte.

Obtisknout a hotovo!

Pokud byste měly pocit, že barva už není tolik výrazná, opakujte aplikaci i s obtisknutím do ubrousku ještě jednou. Super jednoduchý krok, který ale udělá velký rozdíl.

A teď už jen hlavu vzhůru a sebevědomě!

Čtěte také: Jak vybrat tu správnou rtěnku? A komu nejvíc sluší červená?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články