Právě čtete

Vyrobte si praktický voskovaný ubrousek na potraviny

16976  
Sdílet: 

Vyrobte si praktický voskovaný ubrousek na potraviny

Také vám často po vaření zbude kousek papriky nebo cukety, který schováte do ledničky a za pár dní ho vysušený vyhazujete do koše? Nebo patříte k těm, co se nedojedené potraviny snaží zachránit potravinovou fólií? Existuje ještě lepší alternativa, kterou si dokonce můžete vyrobit doma – voskovaný ubrousek.

21. 2. 2020 3 min. čtení Martina Ivanová
Vyrobte si praktický voskovaný ubrousek na potraviny

Co je voskovaný ubrousek a kde se vzal?

Je to přírodní alternativa potravinové fólie a alobalu vyrobená ze 100% bavlny, včelího vosku, pryskyřice a jojobového oleje.

Už staří Egypťané používali včelí vosk jako konzervant potravin, aby je uchránili před světlem, vzduchem a vlhkem a současný voskovaný ubrousek je inspirovaný touto starodávnou technikou.

Kromě toho, že vám ušetří nějakou tu korunu za nekonečné role plastové fólie, uchová potraviny déle čerstvé. Můžete do něj zabalit třeba odřezky ovoce a zeleniny, pečivo, sýry i bylinky. Takže můžete vesele zamávat oschlé půlce avokáda nebo zapařenému pečivu v plastovém sáčku.

  • Protože je tvarovatelný, hravě nahradí i víko od krabičky nebo misky – stačí ho zahřát rukama a přizpůsobí se jakémukoli tvaru.
  • Po použití ho jednoduše opláchnete vodou a použijete znovu.
  • Vosková vrstva se dá snadno obnovit.
  • A když už vám doopravdy doslouží, můžete ho doma hodit na kompost nebo do krbu.

Návod na výrobu ubrousku

Časová náročnost:

1 hodina

Na 4 ubrousky velikosti 25 × 25 cm si připravte:

  • 55 × 55 cm bavlněné látky (počítám s malou rezervou pro každý ubrousek)
  • entlovací nůžky
  • 60 g nastrouhaného včelího vosku (nebo peletek)
  • 20 g přírodní pryskyřice (potravinářská kvalita)
  • 5 ml bio jojobového oleje
  • starší hrnec
  • papír na pečení
  • plech
  • malý štětec

Jojobový olej dodává ubrouskům ohebnost a pryskyřice lepivost. Vyrobit je můžete i ve zjednodušené verzi bez těchto surovin, ale je možné, že se vám vosk začne dříve drobit a životnost ubrousků bude kratší.

Všechny suroviny seženete v obchodě s potřebami pro výrobu domácí kosmetiky. Doporučuji vybírat ty v biokvalitě a od ověřených zdrojů, abyste měli jistotu, že jsou zdravotně nezávadné. Ubrousek totiž bude v přímém kontaktu s potravinami.

Jak na to?

  1. Připravte si dostatek místa a předehřejte troubu na 75 °C.
  2. Ustřihněte látku v jakékoli velikosti, kterou chcete použít. Nejlepší na to jsou entlovací nůžky, aby se látka netřepila.
  3. Všechny 3 suroviny rozehřejte v malém hrnci – ideálně v takovém, který už nebudete potřebovat na nic jiného. Výsledná směs je dost lepkavá a nemusí se vám podařit hrnec úplně umýt.


Pokud nechcete, aby vám směs příliš zežloutla, vypněte sporák hned, jak se suroviny rozpustí. Včelí vosk při teplotě vyšší než 85 stupňů rychle tmavne.

  1. Na plech položte větší kus pečicího papíru a na něj látku.
  2. Rozehřátou směs natřete na látku od středu až po kraje. Směs velmi rychle tuhne, ale je to tak správně, protože nás čeká ještě jeden krok.
  3. Vložte ubrousek do trouby na 5–10 minut. Vosková vrstva se tak rovnoměrně rozteče.
  4. Po vytažení z trouby ubrousek chyťte za rohy a rychle jím zamávejte ve vzduchu. Uschne během několika vteřin.
  5. Před použitím ubrousek několikrát zmačkejte a narovnejte. Tím aktivujete lepivou vrstvu.

Když už se do voskování pustíte, doporučuji vyrobit více kusů naráz a pár jich darovat známým. Výroba je sice trošku lepkavý proces, ale když už si na ubrousky jednou zvyknete, budete je chtít používat na všechno. :-)

Jak se o ubrousky starat, aby vám vydržely co nejdéle?

  • Ubrousek po použití utřete jen mokrou utěrkou nebo opláchněte vlažnou vodou. Pokud jste ho umastili, můžete použít eko saponát (bez alkoholu), jemnou houbičku a poté ho nechat volně uschnout.
  • Nenechávejte ubrousky na přímém slunci nebo blízko jakéhokoli tepelného zdroje, nedávejte je do myčky na nádobí ani nemáčejte dlouho ve vodě.
  • Když budete mít pocit, že už jsou ubrousky vypoužívané a vrstva se začíná trošku drobit, šoupněte je opět na pár minut do trouby, povrch se zacelí.

Na co se voskované ubrousky hodí a na co spíš ne?

Voskované ubrousky jsou skvělé na všechny odřezky zeleniny a ovoce, které díky nim tak rychle neoschnou. Můžete do nich zabalit i celý bochník chleba, všechny tvrdé a polotvrdé sýry nebo rohlík na výlet. Kromě toho jsou výborným pomocníkem při kváskování nebo fermentování, kde jimi můžete zakrýt misku nebo sklenici.

Naopak nedoporučuji přímý styk se syrovým masem a rybami a také s některými plísňovými nebo měkkými sýry, jako je například tvaroh, protože se vám mohou na ubrousek snadno nalepit. Pokud chystáte maso na gril, dejte ho do misky a tu přikryjte ubrouskem.

Autorka vyrábí ubrousky pod značkou Peelo.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články