Právě čtete

Jak si poradit v kuchyni bez váhy a odměrky?

14285  
Sdílet: 

Jak si poradit v kuchyni bez váhy a odměrky?

U nás v rodině se ženy dělí na dva tábory. Jeden bez kuchyňské váhy nedá ani ránu a druhý všechno dělá tzv. od oka. Já jsem někde uprostřed, váhu nepoužívám, ale jen tak do misky něco nasypat nebo nalít si taky netroufnu. Naštěstí mám svoje věrné pomocníky – lžíce a hrnek.

30. 3. 2019 3 min. čtení Andrea Krenková
Jak si poradit v kuchyni bez váhy a odměrky?

Je za tím čistá pohodlnost. Prostě se mi nechce kvůli každé sobotní buchtě vytahovat váha, hledat odměrka (která se z nějakého mně nejasného důvodu nachází pokaždé v jiné skříňce) a navíc často peču mimo pohodlí svojí kuchyně, kde ani jednu z těchto věcí nemám. Zato příborů a hrnků bývá všude plno. Na pečení s nimi mi také vyhovuje, že neumažu několik různých nádob a po „práci“ mám hned uklizeno a stihnu si dát třeba ještě kafe.

Rovnou ale přiznávám, že tahle metoda není stoprocentně přesná, protože každý máme doma různé hrnky i lžíce a také je jinak naplníme, ale orientačně se podle ní dá péct velmi dobře. Já osobně ji používám už několik let a téměř vždy recept klapne na jedničku. A pokud ne, jsem většinou na vině já sama, protože jsem ze zvědavosti otevřela troubu, nepoužila suroviny o pokojové teplotě, případně tam něco úplně zapomněla dát. Jedno pravidlo je však potřeba dodržovat – při přípravě receptu používat jeden a tentýž hrnek, případně i lžíci, abyste pracovali pořád se stejným objemem. Vždy je proto lepší nejprve odměřit sypké suroviny a následně až ty tekuté, nebudete tak muset řešit mouku lepící se na stěny vlhkého hrnku. Pokud tedy ten stejný hrníček nemáte ve více provedeních. :-)

Tip: Pokud vám „hrníčkové recepty“ nevycházejí, zkontrolujte, jestli váš oblíbený 250ml hrnek nemá 350 ml nebo naopak jen 150 ml. :-) Podobně je tomu i se lžícemi, jejichž objem se dost liší, ve svém příborníku jsem našla tři různě velké kávové lžičky a dvě velikosti lžíce polévkové. Také samozřejmě záleží, jak moc lžíci naplníte, zda je úplně vrchovatá, anebo zarovnaná.

Míry, které se často objevují v receptech

  • 1 kávová lžička = 5 ml
  • 1 polévková lžíce = 15ml = 3 kávové lžičky
  • 1 hrnek = 250 ml = 16 lžic a 2 lžičky
  • větší hrnek 350 ml = 23 lžic a 1 lžička
  • sůl na špičku nože = asi 0,5 g
  • špetka soli = cca 1 g
  • ořech másla = cca 10 g
Ořech másla, špetka soli, sůl na špičku nože – naše (pra)babičky snad ani jinak nevážily

Objem v mililitrech je pro tekutiny vždycky stejný, u sypkých surovin je to různé podle jejich objemové hmotnosti, která zohledňuje jejich hustotu, velikost částic a také nakypření.

Chcete pomocníka na ledničku?


Stáhněte si PDF se základními převody a vytiskněte. :-)

Kolik se zhruba vejde do hrnku (250 ml/350 ml)?

  • 170 g / 240 g hrubé mouky
  • 135 g / 190 g  polohrubé či hladké mouky
  • 200 g / 280 g cukru krupice
  • 120 g / 170 g cukru moučky
  • 250 g /350 g másla či sádla

Kolik se zhruba vejde na zarovnanou kávovou lžičku (5 ml)?

  • 4 g hrubé/polohrubé/hladké mouky
  • 6 g cukru krupice
  • 3 g cukru moučky
  • 8 g soli
  • 5 g másla/sádla

Kolik se zhruba vejde na zarovnanou polévkovou lžíci (15 ml)?

  • 11 g hrubé mouky
  • 10 g polohrubé/hladké mouky
  • 10 g cukru krupice
  • 12 g cukru moučky
  • 20 g soli
  • 15 g másla/sádla

Na lednici jsem si připravila přepočet několika receptů, které často používám, abych je měla vždy po ruce a nemusela nic dohledávat ani počítat, třeba se budou hodit i vám.

Přepočet surovin klasických receptů

Kynuté houskové knedlíky

200 g hrubé mouky = 1 hrnek, 2 lžíce a 2 lžičky, 200 g polohrubé mouky = 1 hrnek, 6 lžic a 1 lžička, 100 ml mléka = 6 lžic a 2 lžičky, 100 ml vody = 6 lžic a 2 lžičky, 1 vejce, půl kostky čerstvého droždí, 1 starší rohlík, 1 lžička cukru, 3 špetky soli

Knedlíky vařím zhruba 20 minut.

Mramorová bábovka

300 g polohrubé mouky = 2 hrnky a 3 lžíce, 300 g cukru krupice = 1 hrnek a 10 lžic, 100 ml vody = 6 lžic a 2 lžičky, 150 ml oleje = 10 lžic, 4 vejce, 1 lžička prášku do pečiva, 2–3 lžíce kakaa

Peču na 170 °C zhruba 40 minut.

Perník

340 g hladké mouky = 2 hrnky a 7 lžic, 220 g cukru krupice = 1 hrnek a 5 lžic, 250 ml mléka = 1 hrnek, 100 ml oleje = 6 lžic a 2 lžičky, 2 lžíce kakaa, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 1/2 sáčku prášku do perníku, 1 vejce

Peču na 180 °C zhruba 30 minut.

Bublanina

150 g polohrubé mouky = 1 hrnek, 1 lžíce a 1 lžička, 100 g cukru krupice = 10 lžic, 125 ml mléka = 1/2 hrnku, 60 ml oleje = 4 lžíce, 1 vejce, 1 lžička prášku do pečiva, libovolné ovoce

Peču na 175 °C zhruba 30 minut.

Čtěte také

Pečení dortů pro začátečníky
Pečení dortů pro začátečníky40445
Chleba jako od pekaře si upečete od základů klidně i sami. Stačí základní suroviny
Chleba jako od pekaře si upečete od zákl…31785
Bylinkové soli: DIY, na kterém si pochutnáte
ylinkové soli: DIY, na kterém si pochutn…46256
Další články