Je za tím čistá pohodlnost. Prostě se mi nechce kvůli každé sobotní buchtě vytahovat váha, hledat odměrka (která se z nějakého mně nejasného důvodu nachází pokaždé v jiné skříňce) a navíc často peču mimo pohodlí svojí kuchyně, kde ani jednu z těchto věcí nemám. Zato příborů a hrnků bývá všude plno. Na pečení s nimi mi také vyhovuje, že neumažu několik různých nádob a po „práci“ mám hned uklizeno a stihnu si dát třeba ještě kafe.
Rovnou ale přiznávám, že tahle metoda není stoprocentně přesná, protože každý máme doma různé hrnky i lžíce a také je jinak naplníme, ale orientačně se podle ní dá péct velmi dobře. Já osobně ji používám už několik let a téměř vždy recept klapne na jedničku. A pokud ne, jsem většinou na vině já sama, protože jsem ze zvědavosti otevřela troubu, nepoužila suroviny o pokojové teplotě, případně tam něco úplně zapomněla dát. Jedno pravidlo je však potřeba dodržovat – při přípravě receptu používat jeden a tentýž hrnek, případně i lžíci, abyste pracovali pořád se stejným objemem. Vždy je proto lepší nejprve odměřit sypké suroviny a následně až ty tekuté, nebudete tak muset řešit mouku lepící se na stěny vlhkého hrnku. Pokud tedy ten stejný hrníček nemáte ve více provedeních. :-)
Tip: Pokud vám „hrníčkové recepty“ nevycházejí, zkontrolujte, jestli váš oblíbený 250ml hrnek nemá 350 ml nebo naopak jen 150 ml. :-) Podobně je tomu i se lžícemi, jejichž objem se dost liší, ve svém příborníku jsem našla tři různě velké kávové lžičky a dvě velikosti lžíce polévkové. Také samozřejmě záleží, jak moc lžíci naplníte, zda je úplně vrchovatá, anebo zarovnaná.
Míry, které se často objevují v receptech
- 1 kávová lžička = 5 ml
- 1 polévková lžíce = 15ml = 3 kávové lžičky
- 1 hrnek = 250 ml = 16 lžic a 2 lžičky
- větší hrnek 350 ml = 23 lžic a 1 lžička
- sůl na špičku nože = asi 0,5 g
- špetka soli = cca 1 g
- ořech másla = cca 10 g
Objem v mililitrech je pro tekutiny vždycky stejný, u sypkých surovin je to různé podle jejich objemové hmotnosti, která zohledňuje jejich hustotu, velikost částic a také nakypření.
Chcete pomocníka na ledničku?
Stáhněte si PDF se základními převody a vytiskněte. :-)
Kolik se zhruba vejde do hrnku (250 ml/350 ml)?
- 170 g / 240 g hrubé mouky
- 135 g / 190 g polohrubé či hladké mouky
- 200 g / 280 g cukru krupice
- 120 g / 170 g cukru moučky
- 250 g /350 g másla či sádla
Kolik se zhruba vejde na zarovnanou kávovou lžičku (5 ml)?
- 4 g hrubé/polohrubé/hladké mouky
- 6 g cukru krupice
- 3 g cukru moučky
- 8 g soli
- 5 g másla/sádla
Kolik se zhruba vejde na zarovnanou polévkovou lžíci (15 ml)?
- 11 g hrubé mouky
- 10 g polohrubé/hladké mouky
- 10 g cukru krupice
- 12 g cukru moučky
- 20 g soli
- 15 g másla/sádla
Na lednici jsem si připravila přepočet několika receptů, které často používám, abych je měla vždy po ruce a nemusela nic dohledávat ani počítat, třeba se budou hodit i vám.
Přepočet surovin klasických receptů
Kynuté houskové knedlíky
200 g hrubé mouky = 1 hrnek, 2 lžíce a 2 lžičky, 200 g polohrubé mouky = 1 hrnek, 6 lžic a 1 lžička, 100 ml mléka = 6 lžic a 2 lžičky, 100 ml vody = 6 lžic a 2 lžičky, 1 vejce, půl kostky čerstvého droždí, 1 starší rohlík, 1 lžička cukru, 3 špetky soli
Knedlíky vařím zhruba 20 minut.
Mramorová bábovka
300 g polohrubé mouky = 2 hrnky a 3 lžíce, 300 g cukru krupice = 1 hrnek a 10 lžic, 100 ml vody = 6 lžic a 2 lžičky, 150 ml oleje = 10 lžic, 4 vejce, 1 lžička prášku do pečiva, 2–3 lžíce kakaa
Peču na 170 °C zhruba 40 minut.
Perník
340 g hladké mouky = 2 hrnky a 7 lžic, 220 g cukru krupice = 1 hrnek a 5 lžic, 250 ml mléka = 1 hrnek, 100 ml oleje = 6 lžic a 2 lžičky, 2 lžíce kakaa, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 1/2 sáčku prášku do perníku, 1 vejce
Peču na 180 °C zhruba 30 minut.
Bublanina
150 g polohrubé mouky = 1 hrnek, 1 lžíce a 1 lžička, 100 g cukru krupice = 10 lžic, 125 ml mléka = 1/2 hrnku, 60 ml oleje = 4 lžíce, 1 vejce, 1 lžička prášku do pečiva, libovolné ovoce
Peču na 175 °C zhruba 30 minut.