Právě čtete

Tahák, který pomůže: Vyberte si správná zrnka podle toho, jak budete kávu připravovat

1235  
Sdílet: 

Tahák, který pomůže: Vyberte si správná zrnka podle toho, jak budete kávu připravovat

To, jak si připravit kávu nejrůznějšími způsoby, probíráme na našem blogu pravidelně. Víme ale, že ne pro každého je snadné se zorientovat v tom, která zrnka si pořídit. Proto jsme pro vás dnes připravili tahák, který by vám mohl pomoci s výběrem.

31. 8. 2023 6 min. čtení Redakce
Tahák, který pomůže: Vyberte si správná zrnka podle toho, jak budete kávu připravovat

Při volbě zrnek je v první řadě důležité myslet na to, jak si budete šálek vašeho oblíbeného nápoje připravovat. Bude to espresso na automatickém nebo domácím pákovém kávovaru, káva připravená přes filtr, french press nebo sáhnete třeba po moka konvičce? Pro každou variantu existují ideální zrnka! Pokud si nejprve potřebujete ujasnit, v čem která metoda spočívá, porozhlédněte se v rozcestníku, kde vždy najdete i přesný návod:

jaká kávová zrna vybrat

Abyste porozuměli chuťovým profilům zrnek, o kterých se dozvíte v následujících řádcích, můžete se začíst do článku o degustaci kávy. Pomůže vám pochopit, na co se při pití zaměřit, a vysvětlí, jak si správně vychutnávat kávu. I díky tomu si užijete každičký tón.

Jak se liší arabika a robusta?


Arabika obsahuje větší podíl olejů, ty jsou nositeli chuti, proto je chuť živější. Robusta obsahuje olejů méně, proto je chuť spíše zemitá, hořká. Chuť se odvíjí i od místa původu zrnek. Platí, že kávy z amerického kontinentu mají podtón oříšku a čokolády, kávy z afrického kontinentu jsou naopak ovocné, květinové. Ovšem najdou se i výjimky, které mají chuť ovlivněnou pražením. Přečtěte si více o rozdílech mezi robustou a arabikou.

Espresso z kávovaru

Pokud doma máte kávovar na zrnka, ať už pákový, nebo plnoautomatický, vybírejte zrnka z řady Tchibo Barista. Když si vyberete kilové balení, bude jeho součástí i speciální uzávěr pro zachování čerstvého aroma. Takže i ve chvíli, kdy budete zrnka dávkovat do kávovaru postupně, zůstanou čerstvá a krásně voňavá. A pro fajnšmekry máme raritní kávy!

Kávová zrnka na espresso a caffè crema

V řadě Tchibo Barista najdete hned několik druhů zrnek. Do zmíněných kávovarů na espresso (nebo do nápojů obsahujících espresso, jako je třeba cappuccino, caffè latte nebo flat white) se hodí všechny z nich. Pro vás ale bude rozhodující, jak jsou naladěny vaše chuťové pohárky.

zrnka Barista

Barista Caffè Crema

Tato kávová zrnka jsou silněji pražená a intenzita chuti je na středním stupni. V šálku vás bude čekat 100% arabika s jemným základem, elegantním aroma a decentním ovocným akcentem. Tato zrnka, stejně jako všechna ostatní z řady Barista, pocházejí z odpovědné zemědělské produkce a jsou zušlechťována pomalým pražením v bubnové pražičce.

Barista Espresso

Dostáváme se k opravdu dlouze a výrazně praženým zrnkům 100% arabiky. A podle nás právě z těchto zrnek bývá espresso úplně nejlepší. Intenzita chuti je silnější, avšak s jemným základem s něžnými tóny hořké čokolády a oříškovým akcentem.

Barista Caffè Crema Colombia

Jedná se o limitovanou regionální edici z Kolumbie. Tato 100% arabika je středně pražená se střední intenzitou chuti. Chuťový profil se ale od Caffè Crema liší! Zde si užijete plnou, temperamentní chuť s jemným tónem třešní a s úžasnou krémovou pěnou. Zrnka pocházejí z kolumbijské vysočiny a vyznačují se kombinací tradičního umění pražení a směsi světle a tmavě pražených kávových zrn. Právě tato zrnka vám doporučujeme, pokud máte rádi mléčné kávové nápoje, jako je třeba cappuccino.

Tchibo Barista s označením Fairtrade

Barista Caffè Crema v obou variantách a všechna zrnka z řady Barista Espresso se pyšní označením Fairtrade. Znamená to, že společně s organizací Fairtrade podporujeme drobné pěstitele kávy zapojené do vytvořeného programu. Tím přebíráme odpovědnost za naše produkty a přispíváme ke zlepšení jejich životních a pracovních podmínek. 

Caffè Crema Intense

Pokud máte rádi intenzivní a opravdu plnou chuť, pravděpodobně vám zachutná tato směs arabiky a robusty. Když si přičichnete, potěší vás decentní čokoládový akcent. Caffè Crema Intense se zároveň vyznačuje lahodně sametovou pěnou, která se jako kouzlem objeví na hladině vašeho espressa. Kromě kávovarů se zrnka hodí i pro přípravu v moka konvičce nebo ve french pressu.

Espresso Milano Style

Potrpíte si na elegantní italské espresso? Pak jsou tato zrnka přesně pro vás. Jedná se o směs arabiky a robusty a stupeň pražení je tady o trochu jemnější než u klasických zrnek Barista Espresso. Espresso milánského typu je zdokonalenou směsí sestavenou podle italského vzoru: z nejlepších zrnek kávy arabica a robusta zušlechtěných pomalým odděleným pražením. To této směsi propůjčuje lehce ovocný charakter s čokoládovým nádechem a podtrhuje typickou severoitalskou chuť završenou smetanově jemnou pěnou.

Espresso Sicilia Style

A v Itálii ještě chvilku zůstaneme, jen se z hektického Milána přesuneme na slunnou Sicílii. Tedy alespoň duchem při vychutnávání si tohoto šálku. Intenzita chuti i stupeň pražení je v tomto sáčku na maximálním stupni. Espresso sicilského typu je dokonale vyladěnou jihoitalskou směsí nejlepších zrnek kávy arabica a robusta. To této kávě propůjčuje typický sicilský charakter s temně výraznou chutí a kořenitě plnou vůní. A i tady vás čeká sametově jemná pěna.

Když máte rádi mléčnou pěnu

Milovníkům mléčných kávových nápojů, jako jsou cappuccino, caffè latte nebo flat white, doporučujeme přečíst si tipy na to, jak i v domácích podmínkách vyšlehat kvalitní pěnu. Vyzkoušeli jsme dokonce i rostlinné varianty a máme pro vás doporučení, co stojí za šlehání a jaké veganské mléko raději vynechat.

Zrnka vhodná pro ruční přípravu kávy

V současnosti ruční příprava kávy stále nabývá na popularitě. Je to záležitost především pro ty, kdo už samotnou přípravu vnímají jako rituál. Ať je to aeropress, káva filtrovaná metodou V60 nebo třeba v chemexu, vyžaduje to zaměřit se i na správnou hrubost mletí kávy, teplotu a kvalitu vody a čas louhování, což za vás v případě espressa většinou pohlídá kávovar. Odměnou zde ale bývá opravdu jemný nápoj, který hraje chutěmi. Výhodou je také to, že se obejdete bez velkého elektrického přístroje.

Privat Kaffee African Blue

Tuto jemně praženou kávu s plnou chutí poznáte podle modrého balení s obrázkem slona. Jedná se totiž o 100% arabicu živenou rovníkovým sluncem v oblasti východní Afriky, která je považována za kolébku kávy. Zrnka mají díky místu svého původu vysoce aromatickou chuťovou linii a vybranou kyselost. V šálku vás bude čekat kořenitá květinová vůně a výrazná chuť s nádechem černého rybízu. Kromě filtru, aeropressu a french pressu doporučujeme, abyste si vyzkoušeli připravit z těchto zrnek i cold brew, tedy kávu louhovanou za studena, u níž ještě více vynikne jejich chuť.

Privat Kaffee Brazil Mild

V modrém balení s ikonickým obrázkem palmy se skrývají zrnka pro ty, kdo dávají přednost jemnému pražení, tedy i jemné chuti. V tomto případě s oříškovými tóny. Tato 100% arabica zraje v horských oblastech Brazílie a jemnost chuti získává díky stabilnímu podnebí a červené lateritové půdě bohaté na živiny.

Privat Kaffee Latin Grande

Jak i název napovídá, tato zrnka zrají v Latinské Americe, konkrétně v Guatemale, Brazílii a Hondurasu. Dříve jsme je prodávali pod názvem Guatemala Grande. Tentokrát vám 100% arabica přinese vyvážené aroma a zahraje na čokoládové tóny. Podobně jako African Blue se kromě ruční přípravy hodí i na cold brew.

Biokáva

Pochází z Etiopské vysočiny, která je domovem obzvlášť kvalitních kávových plodů. Malopěstitelé tu pěstují kávu 100% ekologickými a tradičními metodami. Ručně sbíraná, pečlivě praná a na slunci sušená zrnka kávy arabica vám přinesou vysoce aromatickou kávu s jemnými květinovými tóny.

Raritní káva Tchibo

Raritní káva znamená, že zrnka jsou něčím vzácná. Nejčastěji původem, chutí nebo příběhem a je to záležitost pro opravdové labužníky. U nás v Tchibo je i proto, jak jsou speciální, míváme v limitovaných kolekcích a pouze do vyprodání zásob. Jakmile se vyprodají, přijde brzy zase jiný druh. A jak raritní kávu u nás v obchodě poznáte? Snadno! Bývá oproti standardním druhům kávy balena v přírodním papírovém obalu s pastelově barevnou etiketou.

Raritní káva Kivu

Tato speciální 100% arabika pochází z krásné přírody Konga, Severního Kivu. V této snové krajině dozrávají kávové plody naší odrůdy Rumangabo. Kompletně fermentovaná, promytá kávová zrna se suší na tradičních afrických vyvýšených záhonech pod hřejivými slunečními paprsky. Místní tropické klima a úrodná sopečná půda nabízejí nejlepší podmínky pro tuto speciální kávu. Překvapí vás ovocně sladkým tónem lesních plodů, rebarbory, černého rybízu a červeného jablka. Někdo vnímá i aroma hnědého cukru. Intenzita chuti je střední, stejně tak jako stupeň pražení. Zrnka Kivu je možné využít také do frenchpressu nebo pro filtrovanou kávu.

Raritní káva Toro de Oro

A konečně tady máme něco i pro ty, kdo preferují jemnější chuť a mírněji pražená zrnka. Tentokrát k nám 100% arabika přicestovala z Peru a přináší sladký akcent kandovaného pomeranče a mandlí. Kromě pákových a plnoautomatických kávovarů se hodí pro přípravu filtrované kávy.

Není ostudou nechat si poradit

Věříme, že teď už pro vás bude snazší najít ta pravá zrnka. K těm nejoblíbenějším je ale vždy nejlepší se propít. Ochutnávat, degustovat a užívat si nejrůznější chutě, které mohou zrnka poskytnout. Myslete také na to, že není ostudou se zeptat a nechat si s výběrem poradit. Kolegové i kolegyně v Tchibo obchodech prošli kávovým školením a velice rádi vám pomohou najít to pravé kávové.

Vydejte se do Tchibo za vůní kávových zrnek

Vydejte se do Tchibo za vůní kávových zrnek

Dopřejte svým chuťovým pohárkům cestu kolem světa s kávou Tchibo

Najít Tchibo v mém okolí
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články