Jestli jste už přepití instantní kávy a hledáte způsob, jak si připravit pořádně velký hrnek kávy z čerstvě namletých zrn, vsaďte na french press. Při přípravě přefiltrujete kávovou sedlinu kovovým sítkem, kterým na rozdíl od papírového filtru proniknou i oleje. Káva pak není úplně čirá a obsahuje mikročástečky sedliny, což vůbec není na škodu – dosáhnete totiž senzačně výrazné kávové chuti.
TIP: Ve french pressu si můžete také našlehat mléčnou pěnu!
Co budete potřebovat?
Na 300 ml si odvažte 20 g kávy a namelte ji zhruba na konzistenci cukru krystal. 20 g mleté kávy je zhruba 6 kávových lžiček nebo 3 lžíce. Pro přesné vážení použijte digitální váhu. Možná zjistíte, že vám více chutná o něco slabší káva – méně lžiček nebo více vody. To už je samozřejmě na vás.
Pokud si kávu necháváte namlít v obchodě, stačí říct, že je to „na french press“ – obsluha si bude vědět rady. Jestli si ale raději melete kávu doma (elektrický mlýnek pořídíte třeba tady, ruční je samozřejmě trochu levnější), řiďte se konzistencí cukru krystal. Hrubší mletí by způsobilo příliš vodovou chuť, jemnější naopak hořkost.
Pokud jste někdy zkusili do french pressu nasypat příliš jemně namletou kávu, byl to ten důvod, proč šel špatně stlačit.
Kterou kávu zvolit?
Ideální je vybrat si čistou, tedy 100% arabiku. Konkrétní odrůda už je na vás – prostě vyzkoušejte, co vám chutná nejvíc. V Tchibo si vyberte z nabídky překapávané kávy.
O tom, jak výběr a mletí kávy ovlivňují výslednou chuť, jsem na Tchibo Blogu psala tady.
V neposlední řadě budete samozřejmě potřebovat 300 ml vody. Tu ohřejte na teplotu do 94 °C. Pokud nemáte teploměr, nechte vodu dojít do bodu varu a pak ji zhruba na minutu odstavte, aby zchladla. Příliš horká voda způsobí, že jakákoli káva, nejen french press, chutná trochu hořce.
Návod na přípravu french pressu
Na fotkách níže vidíte přípravu 1 šálku (300 ml) kávy, proto se zdá, že „je toho ve french pressu málo“. Toho se ale nebojte, na chuť to rozhodně nemá vliv.
- Vypláchněte french press horkou vodou, aby chladné sklo neovlivnilo teplotu v dalších krocích přípravy.
- Vsypte do french pressu namletou kávu, zalejte ji horkou vodou a zamíchejte.
- Po třech minutách směs znovu zamíchejte a počkejte ještě minutu, než si káva sedne.
- Po 4 minutách stlačte filtr a nalejte kávu do šálku.
Na co si dát pozor?
Po uplynutí závěrečných čtyř minut už ideálně nenechávejte kávu ve french pressu (ani když je „zamáčknutý“). Příliš dlouhé louhování kávě nesvědčí a je důvodem, proč odstátý french press může trochu hořknout. I když už jste sítko stlačili, mírná extrakce totiž v konvičce pořád probíhá. Takže – kávu si vychutnejte hned, jak ji připravíte.

Vše, co potřebujete pro kávu z french pressu
French press, váhu na kávu i mlýnek pořídíte na Tchibo.cz. Rádi vám vše, co potřebujete, přivezeme až domů – samozřejmě zdarma. :-)