Právě čtete

Jak si připravit kávu ve french pressu

9646  
Sdílet: 

Jak si připravit kávu ve french pressu

Vypozorovala jsem, že french press má doma každý druhý. Je to totiž takový univerzál. Můžete si v něm připravit kávu, a to jak pro jednoho, tak pro celou rodinnou sešlost. A když dostanete chuť na sypaný čaj, poslouží vám zrovna tak dobře.

28. 3. 2020 2 min. čtení Veronika Bednářová
Jak si připravit kávu ve french pressu

Jestli jste už přepití instantní kávy a hledáte způsob, jak si připravit pořádně velký hrnek kávy z čerstvě namletých zrn, vsaďte na french press. Při přípravě přefiltrujete kávovou sedlinu kovovým sítkem, kterým na rozdíl od papírového filtru proniknou i oleje. Káva pak není úplně čirá a obsahuje mikročástečky sedliny, což vůbec není na škodu – dosáhnete totiž senzačně výrazné kávové chuti.

TIP: Ve french pressu si můžete také našlehat mléčnou pěnu!

Jak french press funguje? Je to jednoduché

French press (známý jako konvice se sítkem) je oblíbený pro svou jednoduchost a schopnost připravit silnou a chutnou kávu. Návod na perfektní přípravu není raketová věda, hlavní bude držet se několika zásad. Vyžaduje hrubě mletou kávu — pokud je káva mletá příliš jemně, může se vám dostat skrz síto a káva bude mít silný sediment.

TIP: Pokud jste někdy zkusili do french pressu nasypat příliš jemně namletou kávu, byl to ten důvod, proč šel špatně stlačit.

Následně se do french pressu přidá mletá káva. Typické množství kávy je jedna lžička na šálek, ale to se může lišit podle preferencí. Pak se samozřejmě přidá horká, ale ne vroucí voda. Ideální teplota vody je asi 90-96 stupňů Celsia. Příliš horká voda způsobí, že jakákoli káva, nejen french press, chutná trochu hořce.

Poté se káva nechá louhovat. Doba louhování se může lišit, ale obecně se doporučuje 4 minuty. S její dobou můžete experimentovat, abyste našli svou ideální chuť. Po louhování se na french press umístí víko se sítem a pomalu se stlačí dolů. Síto oddělí kávu od vody a zastaví proces louhování.

Co budete potřebovat, abyste si ve french pressu mohli připravit kávu tak, jak ji máte rádi?

Na přípravu kávy odměřte 300 ml vody, odvažte 20 g zrn a namelte je zhruba na konzistenci cukru krystal. 20 g mleté kávy je zhruba 6 kávových lžiček nebo 3 lžíce. A jak na přesné vážení? Připravte si digitální váhu. Možná zjistíte, že vám více chutná o něco slabší káva – méně lžiček nebo více vody. To už je samozřejmě na vás.

Pokud si kávu necháváte namlít v obchodě, stačí říct, že je to „na french press“ – obsluha si bude vědět rady. Jestli si ale raději melete kávu doma (elektrický mlýnek pořídíte třeba tady, ruční je samozřejmě trochu levnější), řiďte se konzistencí cukru krystal. Hrubší mletí by způsobilo příliš vodovou chuť, jemnější naopak hořkost.

Jakou kávu do french pressu zvolit?


Ideální je vybrat si čistou, tedy 100% arabiku. Konkrétní odrůda už je na vás – prostě vyzkoušejte, co vám chutná nejvíc. V Tchibo si vyberte z nabídky překapávané kávy.

O tom, jak výběr a mletí kávy ovlivňují výslednou chuť, jsem na Tchibo Blogu psala tady.

V neposlední řadě budete samozřejmě potřebovat 300 ml vody. Tu ohřejte na teplotu do 94 °C. Pokud nemáte teploměr, nechte vodu dojít do bodu varu a pak ji zhruba na minutu odstavte, aby zchladla.

French press — návod na přípravu kávy za 4 minuty

Na fotkách níže vidíte přípravu 1 šálku (300 ml) kávy, proto se zdá, že „je toho ve french pressu málo“. Toho se ale nebojte, na chuť to rozhodně nemá vliv.

  • Vypláchněte french press horkou vodou, aby chladné sklo neovlivnilo teplotu v dalších krocích přípravy.
  • Vsypte do french pressu namletou kávu, zalejte ji horkou vodou a zamíchejte.
  • Po třech minutách směs znovu zamíchejte a počkejte ještě minutu, než si káva sedne.
  • Po 4 minutách stlačte filtr a nalejte kávu do šálku. A máte hotovo!

Na co si dát pozor?


Po uplynutí závěrečných čtyř minut už ideálně nenechávejte kávu ve french pressu (ani když je „zamáčknutý“). Je důležité kávu ihned servírovat. Příliš dlouhé louhování kávě nesvědčí a je důvodem, proč odstátý french press může trochu hořknout. I když už jste sítko stlačili, mírná extrakce totiž v konvičce pořád probíhá. Takže – kávu si vychutnejte hned, jak ji připravíte.

Proč je káva z french pressu tak dobrá?

Káva z french pressu je často považována za vynikající kvůli několika důvodům:

  1. Plná extrakce: French press umožňuje plnou extrakci chuti a olejů z kávových zrn. Díky tomu vytváří silnější a bohatší chuť než mnoho jiných metod přípravy kávy. To je způsobeno tím, že káva je v přímém kontaktu s vodou po delší dobu.
  2. Žádné filtry: French press nepoužívá papírové filtry, což znamená, že žádné oleje nebo sedimenty nejsou zachyceny. To může přispět k plnější a komplexnější chuti. Někteří lidé však mohou považovat přítomnost sedimentu za nevýhodu.
  3. Kontrola nad procesem: French press dává uživateli plnou kontrolu nad procesem louhování. Můžete si vybrat, jak dlouho nechat kávu louhovat, což umožní, že máte chuť přizpůsobenou podle vašich preferencí.
  4. Jednoduchost: French press je velmi jednoduchý nástroj, který nevyžaduje elektrický proud nebo složité postupy. Tato jednoduchost může přispět k celkovému zážitku z přípravy a pití kávy.
  5. Čerstvost: Káva je nejlepší, když je čerstvá, a french press vám umožňuje připravit si šálek přímo, když ho chcete, což zaručuje, že dostanete nejčerstvější možnou kávu.

Je důležité poznamenat, že i když mnoho lidí miluje kávu z french pressu, záleží na osobních preferencích. Některým lidem se může líbit jemnější káva, kterou lze dosáhnout jinými metodami, jako je například příprava kávy použití kávovaru.

Správná péče o french press je důležitá pro zachování jeho funkčnosti a pro udržení kvality vaší oblíbené kávy

Po každé přípravě kávy byste měli french press pečlivě vyčistit, aby se předešlo budoucímu negativnímu ovlivnění chuti vašeho šálku kávy a aby se nehromadily bakterie. French press je často vyroben z náchylného materiálu, jako je sklo, je proto důležité do přípravy i samotného mytí jít s dávkou opatrnosti. Měli byste ho omývat teplou vodou a jemným čisticím prostředkem pak vyčistit síto a těsnění. Některé modely můžete dávat do myčky, vždy se ale podívejte na pokyny výrobce.

Pravidelně kontrolujte těsnění, jestli není poškozené nebo opotřebené. Pokud jsou tyto části poškozené, mohou způsobit, že malé částice nechtěně projdou do vašeho šálku.

Po čištění nechte váš french press úplně vyschnout, než ho znovu složíte a uskladníte. Toto pomůže zabránit růstu bakterií a plísní.

Skleněné french pressy mohou být náchylné k prasknutí při náhlých změnách teploty. Snažte se zabránit tomu, aby se váš french press dostal do kontaktu s velmi studenou vodou ihned poté, co byl vystaven horké vodě.

Vše, co potřebujete pro kávu z french pressu

Vše, co potřebujete pro kávu z french pressu

French press, váhu na kávu i mlýnek pořídíte na Tchibo.cz. Rádi vám vše, co potřebujete, přivezeme až domů – samozřejmě zdarma. :-)

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články