Právě čtete

Recept na domácí cappuccino. Dá se připravit i bez trysky na šlehání mléka?

5701  
Sdílet: 

Recept na domácí cappuccino. Dá se připravit i bez trysky na šlehání mléka?

Cappuccino určitě nemusím představovat. Tahle italská klasika s našlehaným mlékem je mým nejoblíbenějším kávovým nápojem. Už snad milionkrát jsem se pokoušela udělat si doma stejně dobré cappuccino, jako mívají v kavárnách, ale většinou se mi moc nepovedlo. Je to vůbec reálné? Zeptala jsem se baristy.

24. 11. 2022 2 min. čtení Marta Kaniewska
Recept na domácí cappuccino. Dá se připravit i bez trysky na šlehání mléka?

Správně připravené cappuccino by se mělo skládat ze tří částí: espressa, mléka a našlehané mléčné pěny. Určitě se tedy hodí mít doma pro tento účel kávovar. Ne každý ho ale vlastní, proto jsem si dala za úkol vyzkoušet i to, jestli by šlo cappuccino připravit bez něj. A mám pro vás dobrou zprávu! Jde to!

Recept na cappuccino, které si zvládnete připravit doma

Nejdůležitější roli kromě kávy hraje mléko. Jeho teplota musí být 55‒60 stupňů. Je tedy dobré sáhnout po kuchyňském teploměru a pohlídat jeho teplotu, aby nebylo až moc horké.

Budete potřebovat:

  • 1 espresso
  • 150 ml mléka

Jak na to?

Připravte si espresso do většího šálku. K tomu můžete použít klasický, automatický nebo kapslový kávovar (například Cafissimo).

Pokud nemáte kávovar s tryskou nebo napěňovač na mléko, můžete pěnu vyšlehat spirálkovým nebo ručním napěňovačem. Před šleháním mléko zahřejte přibližně na 60 stupňů. Pak mléko opatrně lijte do středu šálku s kávou a ke konci nádobu naklopte tak, aby se do cappuccina dostal dostatek pěny.

Tohle je takový domácí náhradní postup. Ve vaší kuchyni jich ale můžete vyzkoušet mnohem více. Všechny tipy na šlehání mléka i nejrůznější ozkoušené způsoby jsme už popisovali v jednom ze starších článků. Na fotce vidíte přípravu v elektrickém napěňovači, který je podle mě pro domácí použití nejpohodlnější a pěna z něj je krásně krémová. Když připravuji mléčnou pěnu tímto způsobem, tak:

  1. Po dokončení procesu šlehání sundám víčko šlehače a několikrát krouživými pohyby ruky mléko jakoby promíchám.
  2. Pak několikrát zaťukám napěňovačem o stůl, ještě trošku pohybem ruky hladinu roztočím a opět poklepu.
  3. Takto připravené mléko naliju do konvičky, protože z ní se mi pak do šálku kávy leje mléko s pěnou nejlépe.

Jak ale potvrzuje můj známý barista, na vyšlehání perfektní mikropěny, kterou dostanete v dobrých kavárnách, to chce cvik a často i kvalitní trysku na šlehání.

Jak nalít mléko do cappuccina?


Napěněné mléko byste měli nalévat z výšky asi 10 cm nad šálkem kávy. Začněte přilévat od středu, aby mléko prošlo přes „cremu“, což je přirozená pěna vytvořená během procesu přípravy kávy. Pak postupně výšku mezi šálkem a konvičkou s mlékem snižujte.

Cappuccino bez kávovaru? S moka konvičkou!

Jestli doma nemáte kávovar nebo hledáte tip na to, jak si cappuccino připravit i bez klasického vybavení třeba na chatě, zkuste moka konvičku! Možná vás to překvapí, ale zvládnete to i s french pressem.

Rozbalit

Sbalit

Postup:

  1. Odšroubujte spodní část moka konvičky a nalijte do ní vodu – pamatujte, že její hladina by neměla přesahovat rysku. Voda by měla být teplá – proto je lepší sáhnout po převařené vodě rovnou z konvice.
  2. Do sítka nasypte umletou kávu.
  3. Umístěte sítko na spodní část konvičky a přišroubujte vršek.
  4. Konvičku postavte na sporák a zahřívejte, dokud se vrchní část nenaplní kávou.
  5. Hotovou kávu nalijte do šálku a s mékem postupujte stejně, jako u základního receptu.

kawa cappuccino

Několik tipů na závěr:

  • Při přípravě cappuccina používejte kvalitní arabiku.
  • Každý šálek by měl být připraven začerstva ‒ jedině tak se totiž rozvine typické aroma kávy. Výsledný nápoj by měl mít jemnou kyselost.
  • Crema, neboli pěna, by se při pití měla usazovat na stranách šálku a měla by vás provázet až do posledního doušku.
  • Důležitá je i teplota šálku, ve kterém kávu podáváte. Měl by být zahřátý, protože chladnutí snižuje aroma a negativně ovlivňuje chuť.
Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články