Právě čtete

Test alternativních mlék: Ze kterých si vyšleháte božskou pěnu na capuccino?

3359  
Sdílet: 

Test alternativních mlék: Ze kterých si vyšleháte božskou pěnu na capuccino?

Sedm druhů rostlinných mlék přímo v akci! Vyzkoušela jsem, která jdou dobře vyšlehat a jaká nejlépe ladí s chutí kávy.

2. 7. 2021 2 min. čtení Veronika Bednářová
Test alternativních mlék: Ze kterých si vyšleháte božskou pěnu na capuccino?

Také jste si všimli, že se v menu kaváren čím dál častěji zabydlují alternativní mléka? Za sebe, a hlavně za své blízké, kteří mají alergii na laktózu nebo se mléčným výrobkům vyhýbají z přesvědčení, dávám palec nahoru. A protože mezi alternativními mléky už dávno nekraluje pouze sójové, rozhodla jsem se pro vás otestovat hned sedm různých druhů. Jak obstála ve šlehání a v chuti?

Jaká mléka jsem vyzkoušela?

V souboji o nejlepší „domácí“ cappuccino se utkala tato alternativní mléka: Hrachové, lískové, rýžové, sójové, kokosové, ovesné, mandlové

Sláva vítězům, čest poraženým. Jak které mléko obstálo?

Testovala jsem šlehání na parní trysce domácího kávovaru, spirálkovém šlehači a elektrickém šlehači a stanovila jsem si tři hodnoticí kritéria: Snadnost šlehání – vyzkoušeno všemi třemi metodami, výsledek šlehání – množství a jemnost pěny, chuť – jak které mléko ladilo s espressem.

Hrachové

  • Snadnost šlehání 3/4
  • Výsledek šlehání 3/4
  • Chuť 2/4

Hned první šlehání překvapilo – šlo to skoro samo. Možná trochu lépe na trysce než spirálkovým šlehačem. V cappuccinu mléko chuťově nevybočuje, podobá se ovesnému. Je mírné nasládlé s trošku trpkým koncem. Ten je ale vlastní většině alternativních mlék.

Lískové

  • Snadnost šlehání 2/4
  • Výsledek šlehání 2/4
  • Chuť 3/4

Tohle bylo velké překvapení. Podle konzistence jsem hádala, že nenašlehám ani milimetr. Nakonec vyšla trochu bublinkatá, ale přesto slušná pěna. A chuť hodnotím kladně, vyšla z toho taková cappuccino Nutela. Pokud ale máte radši, když převládá kávová chuť, tak pro vás lískové mléko není to pravé ořechové.

Rýžové

  • Snadnost šlehání 0/4
  • Výsledek šlehání 0/4
  • Chuť 1/4

Rýžové mléko je opravdu hodně vodové, proto šlehání nevyšlo. A to ani jedním způsobem. Vodovost je také hlavním chuťovým znakem, takže v kombinaci s kávou vychází docela mdle s lehkou nasládlostí. Na cappuccino tedy spíše nedoporučuju, ale do espressa, když nevyžadujete pěnu, může být.

Sójové

  • Snadnost šlehání 4/4
  • Výsledek šlehání 4/4
  • Chuť 3/4

Sójové mléko bylo svým způsobem pionýrem v nabídce kaváren. Hezky se šlehá, s trochou šikovnosti na trysce vykouzlíte dokonce mikropěnu, která se hodí i na latte art. Chuťově není moc výrazné, nepřebíjí chuť kávy. V závěru je cítit charakteristická jemná trpkost.

Kokosové

  • Snadnost šlehání 4/4
  • Výsledek šlehání 4/4
  • Chuť 4/4

Můj favorit, ale to hlavně proto, že miluju kokos. Tohle mléko mohu pít i samotné, je jemně nasládlé a pěna se z něj šlehá skoro sama. Je krásně nadýchaná, nasládlá a voňavá. Chuťově tak trochu útočí na kávu, ale za mě to není na škodu. Kávě a kokosu to totiž skvěle ladí.

Ovesné

  • Snadnost šlehání 4/4
  • Výsledek šlehání 4/4
  • Chuť 3/4

Ovesné mléko a tryska i spirálkový šlehač spolu skutečně dobře vycházejí. Za malou chviličku vykouzlíte pořádnou peřinu pěny, která je krásně jemná a chuťově neutrální. Proto tohle mléko doporučuji všem, kdo si v cappuccinu chtějí vychutnat hlavně kávu.

test rostlinných mlék pěna

Mandlové

  • Snadnost šlehání 2/4
  • Výsledek šlehání 3/4
  • Chuť 2/4

Mandlové mléko dělá čest svému původu. Krásně voní i chutná po oříšcích. Pěna se šlehá vcelku dobře, ale ve srovnání s ostatními je to spíš průměr. Chuťově je opravdu hodně výrazná, kávu skoro až přebíjí. Ale kdo nedá dopustit na mandle, ten bude nadšený.

test rostlinných mlék pěna

Záruka kvalitní pěny? Hledejte označení „barista“

Výrobci alternativních mlék si už moc dobře všimli obliby svých produktů u milovníků kávy. Proto přišli s variantou pro baristy, která zaručuje snazší šlehání. V obchodech je najdete pod označením „barista“.

Teď už se nemusíte bát vyzkoušet doma alternativní mléka. S trochou trpělivosti z většiny vyšleháte slušnou pěnu a také si pochutnáte. Nebojte se experimentovat. A kdybyste přeci jen s výběrem sáhli vedle, upečte z mléka koláč nebo ho použijte do kaše. :-) Přeji příjemné objevování chutí.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články