Právě čtete

Jak doma našlehat mléko (skoro) jako v kavárně? Jde to nečekaně snadno

87825  
Sdílet: 

Jak doma našlehat mléko (skoro) jako v kavárně? Jde to nečekaně snadno

Nebudu lhát, když řeknu, že jsem takzvaný „kávomilec“. Ranní kávou má denní kofeinová jízda rozhodně nekončí. Kdybych ale měla pro každé cappuccino běžet do kavárny, tak bych sice byla v kondici, ale to samé by se nedalo říct o stavu mého účtu. Naštěstí mám svůj trik, jak si doma připravit kávu s perfektní mléčnou pěnou – a podělím se o něj s vámi.

26. 10. 2019 3 min. čtení Veronika Bednářová
Jak doma našlehat mléko (skoro) jako v kavárně? Jde to nečekaně snadno

Káva je skvělá v tom, že si ji každý může připravit přesně podle sebe. Tedy při mletí a extrakci je potřeba dodržovat pár zásad podle zvolené metody přípravy (espresso z kávovaru, instantní káva, french press, filtr atd.), ale konečný poměr kávy, mléka a pěny je jen a jen na vás. Tím spíš, když si svůj oblíbený nápoj chystáte doma.

Patří do kávy teplé, nebo studené mléko?

Mezi mými přáteli existují dva tábory. Jeden ctí pouze kávu černou, druhý nedá dopustit na kávu s mlékem. A ti, co patří k druhému táboru, se dělí ještě na vyznavače studeného a teplého mléka. V čem je to jiné?

Teplé mléko

Je nutné ho ohřát, ale ne přehřát. Teplota by neměla dojít k bodu varu, přehřáté mléko se totiž stává pro žaludek nevítaným hostem. Ohřáté mléko se dobře šlehá a skvěle se smísí s teplým kávovým základem.

versus
Studené mléko

Výhodou je rychlost. Vyndáte mléko z lednice a šup s ním do kávy. Ti, kteří pijí kávu raději vlažnou, toto ocení. Ale pokud chcete prodloužit posezení nad hřejivým šálkem, tak určitě věnujte minutku ohřátí mléka.

Nadýchaná pěna je korunou kávy

Po dobu studia na vysoké škole jsem si zpříjemňovala volný čas prací v kavárně a později jsem se dostala až ke zdroji – do pražírny kávy. To mi umožnilo leccos ochutnat a vyzkoušet. Z praxe tedy vím, že k našlehání super mikropěny nepotřebujete vybavení za tisíce.

Vyberte si, jak se bude šlehat mléko u vás doma. Na našem eshopu najdete pomocníky, kteří vám usnadní přípravu kávy se sametovou mléčnou pěnou.

Základem všeho je káva

Než se ale podíváme na šlehání mléka, je potřeba si připravit kávu. Jak už jsem psala, záleží na vaší chuti. Můžete zvolit:

  • Alternativní způsob přípravy kávy, nejčastěji to doma bývá filtr nebo french press
  • Espresso z kávovaru – klasické nebo větší, což je lungo nebo americano
  • Instantní kávu, kterou zalijte podle toho, kolik mléka máte rádi. Klidně jen do 1/3 hrnku
Vyberte si, kterou kávu máte nejraději

A konečně to šlehání mléka…

Konec napínání, jdeme k jádru věci. Na začátku byste měli vědět, že není úplně možné našlehat jen kapičku mléka, takže se můžete těšit na minimálně 180 ml kávy jako obláček. To odpovídá cappuccinu. Ale nemusíte být troškaři, klidně našlehejte více a hurá, máte Latte Macchiato. A když vám zbyde, odeberte lžičku pěny, položte ji na hladinu espressa a máte espresso macchiato.

Důležité je, jaké mléko si vyberete. Pamatujte, že čím více bílkovin, tím lepší pěna. Za sebe doporučuju čerstvé plnotučné mléko. Ale potěším i ty, kteří mléčné výrobky nesmějí nebo nechtějí konzumovat. Sametově hebkou pěnu vykouzlíte i z rostlinné alternativy mléka. Vyzkoušeno za vás – postup je zcela stejný jako s živočišným mlékem. A teď se podívejme na způsoby šlehání.

French press nebo ruční napěňovač

Oba fungují na stejném principu, kdy do nádobky nalejete teplé mléko (opatrně na bod varu, jak zmiňuju výše) a pak „pumpujete“ sítkem, dokud se nevytvoří sametová pěna. French press má výhodu, že si v něm předem můžete připravit i kávu – stačí vám jedno zařízení. Ale při šlehání mléka pozor, je křehký.

Spirálkový zpěňovač mléka na baterie s konvičkou

Ti dva tvoří nerozlučnou dvojku. Opět nalejte teplé mléko do konvičky, naplňte ji alespoň do 1/3. Poté ji nakloňte, ponořte spirálku mírně šikmo ke stěně konvičky těsně pod hladinu mléka a začněte šlehat. Uprostřed hladiny by se vám během šlehání měl vytvořit vír. Pokud je našlehaná pěna plná bublin, jemně je sklepněte a kružte konvičkou, aby se mléko hezky promísilo s pěnou přes stěnu konvičky (to platí i pro french press a ruční napěňovač mléka).

Elektrický napěňovač mléka

Tento moderní napěňovač je perfektní vychytávka. Zde ani nemusíte mléko ohřívat, tenhle chytrý pomocník udělá všechnu práci za vás. Sice stojí víc peněz než ostatní napěňovače, ale pokud jste zapálení kafaři a děláte si více káv za den, určitě oceníte snadnou a rychlou obsluhu.

Tak a teď už víte, jak si doma udělat fantastickou kávu s pěnou jako obláček. Mohu zaručit, že si skvěle pochutnáte a navíc ohromíte nejednu návštěvu. Přeju příjemné mlsání.

Vše, co potřebujete pro šlehání mléka

Vše, co potřebujete pro šlehání mléka

Vyberte si, jak se bude šlehat mléko u vás doma. Na našem e-shopu najdete pomocníky, kteří vám usnadní přípravu kávy se sametově mléčnou pěnou.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články