Právě čtete

Podle čeho poznat, že vám káva zachutná? Cena to není

21464  
Sdílet: 

Podle čeho poznat, že vám káva zachutná? Cena to není

Regály obchodů se prohýbají pod balíčky kávy rozličného původu a všechny do jednoho slibují báječný chuťový zážitek. To je sice skvělé, ale jak si z tak široké nabídky vybrat? Spíš než na cenu byste se měli dívat na jiné věci…

23. 4. 2024 4 min. čtení Veronika Bednářová
Podle čeho poznat, že vám káva zachutná? Cena to není

Zkusme si kávu představit jako nádhernou látku na šaty. Kvalitní materiál je základ, stejně tak u kávy záleží na kvalitě zdroje (ten zaručí značka). Ale až střih z této látky udělá kus oděvu, do kterého se můžete zamilovat. U kávy je tímto „střihem“ správný způsob přípravy. Proto si nejlépe vyberete, když víte, jak si ji chcete nakonec připravit.

Na výběr máme dva druhy zrn – arabiku a robustu. A ty se hodí pro různé způsoby přípravy kávy.

Kdy sáhnout po arabice, kdy zvolit robustu?

Není potřeba zabíhat do úplných detailů. Obecně vám bude stačit vědět těchto pár bodů:

Arabika

  • Je náročnější na pěstování – bývá trochu dražší
  • Vyniká rozmanitostí chutí, je ovocnější (neboli kyselejší)
  • Perfektně vynikne v alternativním způsobu přípravy (french press, filtr…)
  • Pěstuje se hlavně v Jižní Americe a v Africe

Robusta

  • Není příliš choulostivá na přírodní vlivy – pěstování bývá levnější
  • Chuťově je zemitá (neboli spíše hořká)
  • Obsahuje až 3× více kofeinu než arabika
  • Je ideální do espresso směsí 
  • Pěstuje se hlavně ve Vietnamu a Indii

Pokud máte doma pákový nebo automatický kávovar či moka konvičku, můžete vybírat jak ze směsí arabiky a robusty, tak z jednodruhovek (jen arabiky). K alternativním způsobům přípravy, jako je například filtrfrench press, se spíše hodí čistá arabika.

A co čistá robusta?


Pro zajímavost: zatímco arabika se používá jak samotná, tak ve směsi s robustou, samotnou robustu si pravděpodobně nedáte. Obvykle se totiž nepije, výjimkou je snad jen vietnamský způsob přípravy s kondenzovaným mlékem.

Pokud si tedy vyberete čistou robustu, ještě ke všemu třeba namletou „na presso“, a připravíte si z ní kávu ve french pressu, pravděpodobně nebude chutnat tak dobře, jako jste zvyklí u své oblíbené směsi. Tentýž sáček kávy by ale připravený v moka konvičce chutnal báječně.

Způsob přípravy je důležitý pro správný výběr kávy

Teď už jistě tušíte, že robusta je levnější díky menší náročnosti pěstování. Nechci tím ale říct, že byste měli vyhledávat jen nejlevnější balíčky. Cena je často určována i způsobem zpracování a vzácností konkrétní odrůdy kávy. Fairtrade káva také bývá dražší než necertifikovaná.

Nástrahy při přípravě kávy

Správný výběr kávy je první krok. Teď už stačí jen znát pár základních informací.

Správný poměr kávy a vody

Nic se nemá přehánět, a to platí i pro kávu. Když ji dávkujete štědře, může se vám z intenzity chuti zkřivit pusa. Tomu lze snadno předejít:

  • Turecká káva v džezvě – 6 g kávy / 50 ml vody
  • Espresso z kávovaru – 7 g kávy / 25 ml vody (platí pro všechno na bázi espressa)
  • Moka konvička – zarovnané sítko / množství vody těsně pod ventil, nikdy ne méně
  • Filtrovaná káva – 15 až 18 g kávy / 250 ml vody (nebo si přečtěte článek Jak na kávu z konvičky s filtrem)
  • French press – 20 g kávy / 300 ml vody (i tady pro vás mám návod, jak na french press)

Správné namletí kávy

Každá příprava vyžaduje určitou hrubost mletí. Zde je řazení od nejjemnější po nejhrubší:

  • Turecká káva v džezvě – konzistence pudru
  • Espresso z kávovaru – konzistence hrubé mouky
  • Moka konvička – konzistence mezi cukrem krupicí a hrubou moukou
  • Filtrovaná káva – konzistence cukru krupice
  • French press – konzistence cukru krystalu

Správné namletí je důležité. Kdybyste například použili kávu namletou na espresso pro přípravu ve french pressu, jemné částečky zrnek nezachytí filtr a budete mít plný šálek lógru. Navíc bude káva přelouhovaná. A naopak – kdybyste kávu namletou na french press dali do pákového kávovaru, v páce se nevytvoří potřebný tlak, voda jen proteče přes sítko a výsledkem bude vodnatá chuť.

Mlýnek můžete mít ruční – nebo ušetřete práci s elektrickým

Správná teplota vody

Je to tak, i kávu lze spálit. Když ji zalejete vroucí vodou, uvolní se kromě příjemných chutí i nežádoucí hořké. Proto nechejte uvařenou vodu vždy krátce odstát na 94 °C.

Nebojte se ochutnávat!

Když víte, v čem jsou ty triky, ve finále to není s kávou zas tak složité, viďte? :-) Nyní víte, jak se nenechat zaskočit přípravou – ovšem je tu ještě jedna věc, ke které žádná poučka neexistuje. Je to vaše chuť. Každý má svého specifického favorita, k němuž je možné dojít pouze ochutnáváním. Třeba vám zachutná směs arabiky a robusty ve french pressu, nebo ta nejovocnější arabika v espressu. Důležité je, že už umíte ze zrn dostat to nejlepší.

Kávoví pomocníci pro váš ideální šálek kávy

Kávoví pomocníci pro váš ideální šálek kávy

Užijte si s námi Festival kávy a vyberte si vše, co ke svému oblíbenému šálku potřebujete. Od zrnek až po kávovar.

Zjistit víc
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články