Právě čtete

Pustila jsem se do testování: Jak se mi povedla ledová káva ze sifonu neboli nitro coffee?

2171  
Sdílet: 

Pustila jsem se do testování: Jak se mi povedla ledová káva ze sifonu neboli nitro coffee?

Není to tak dávno, kdy na kávové scéně zazářilo cold brew: káva louhovaná ve studené vodě po dobu až 24 hodin. Mezi baristy se ale vždycky najde inovátor, který chce posunout chuťové zážitky ještě dál. A díky jednomu takovému vzniklo nitro coffee – cold brew sycené dusíkem. Je vůbec šance tuto metodu vyzkoušet doma? Jistě, ale… no to si všechno povíme.

27. 5. 2023 3 min. čtení Veronika Bednářová
Pustila jsem se do testování: Jak se mi povedla ledová káva ze sifonu neboli nitro coffee?

Hlavní důvod, proč byste si nitro coffee neměli nechat ujít, je unikátní chuť. Svojí jemnou konzistencí doslova obelstí vaše chuťové pohárky. Ačkoliv je jeho základem „černá“ káva, budete mít neodbytný pocit, že pijete kávu s mlékem. Nitro je zkratka anglického slova „nitrogen“, což je v překladu dusík. Tento prvek je fantastický šlehač! Díky němu můžeme zdobit dorty a ovocné poháry nadýchanou, ale přesto pevnou šlehačkou. A nejen to. Má na svědomí i specificky hutnou a krémovou konzistenci anglického piva Guinness.

bombičky na nitro coffee

Jaký je rozdíl mezi bombičkami s N2, N2O a CO2

Perlivé nápoje jako limonády nebo pivo se sytí CO2. Cílem je vytvořit osvěžující nápoj s příjemně štiplavými bublinkami. Šlehačka je nadýchaná díky N2O. Potřebuje dusík, ale i trochu kyslíku pro efekt obláčku. A nakonec pivo Guinness a nitro coffee vyžadují k dokonalosti N2. Zkrátka čistý dusík, díky kterému také vzniká pěna, ale hutnější. Bublinky jsou díky dusíku jemnější, takže dodávají nasycenému nápoji specifickou krémovost a hustotu.

Nejdřív si připravte cold brew

Jak už víte, základem nitro coffee je cold brew. Přípravu si tedy musíte naplánovat s ohledem na 24 hodin louhování ledové kávy.

Budete potřebovat:

  • 90–100 g zrnkové kávy
  • 1 litr studené vody (nejlépe filtrované)
  • Uzavíratelnou nádobu o objemu více než 1 litr
  • Ruční filtr včetně papírového filtru nebo pour over
  • Váhu
  • Mlýnek

Jaká zrnka jsem použila?


Sáhla jsem po zrnkách Tchibo Privat Kaffee Latin Grande. Poznáte je podle modrého balení s obrázkem tukana. Tato zrnka se na přípravu cold brew skvěle hodí, protože se vyznačují elegantní jemnou chutí s tóny čokolády. Jedná se o 100% Arabicu, která pochází z Latinské Ameriky, kde ji Tchibo odebírá z farem s certifikátem Rainforest Alliance. Ta se zabývá ochranou životního prostředí, dlouhodobým zlepšováním životních podmínek místních obyvatel i zachováním přírody.

Postup:

  1. Odvažte si 90–100 g zrnek kávy.
  2. Zrnka namelte na střední hrubost (jako na filtr).
  3. Namletou kávu nasypte do nádoby a zalijete ji studenou vodou.
  4. Nádobu s kávou uložte na 16–24 hodin do lednice.
  5. Po louhování kávu přefiltrujte.

Já jsem si pro začátek udělala opravdu celý litr. Při experimentování se hodí mít kávy dostatek! A pokud se vám bude dařit a vše na nitro coffee nespotřebujete, můžete výborné cold brew popíjet klidně ještě další dva dny (ale uchovávejte ho v lednici).

Cold brew máme, můžeme se pustit do nitro coffee!

Na začátku se odrazíme od toho, jak má nitro coffee vypadat. To abyste na první pohled poznali, jestli se vám zadařilo.

Pro tento nápoj je charakteristická jemňoučká mikropěna na hladině a lávový efekt v těle nápoje. Právě pro tuto podívanou se podává do čiré sklenice. A tím se dostáváme k tomu, co nám tento efekt vyrobí.

Profesionálové používají NitroPress. Má ale jednu velkou nevýhodu a tou je poměrně vysoká cena. Pokud nejste vyloženě vyznavačem nitro coffee, nákup se vám podle mě nevyplatí. Než si ho pořídíte, doporučuji nejprve si ho vyzkoušet a vše ochutnat. Na internetu jsem našla několik půjčoven, což mi do začátku přijde jako fajn řešení. Anebo se můžete vydat dobrodružnou cestou jako já a sáhnout po klasickém sifonu, který máte doma na šlehačku!

Proč to v něm nedělají všichni? Jednoduše proto, že bombičky na šlehačku obsahují kromě dusíku i kyslík, což je tak trochu komplikace. První pokusy mi tedy moc nevyšly. Místo očekávaného nápoje jsem do skleničky „vyprskla“ kávovo-šlehačkovitou hmotu, která se rychle rozplizla. Nakonec jsem se ale poměrně reprezentativního výsledku přeci jen dobrala. Chce to kromě železné trpělivosti i jemnou práci s pístem. Vyzkoušeno za vás!

Postup:

  1. Do čisté nádoby šlehače nalijte minimálně 250 ml ledového cold brew a nádobu zavřete. Dobře utahujte!
  2. Vložte bombičku do krytky.
  3. Krytku s bombičkou zašroubujte do nádoby. Tím se plyn dostane ke kávě.
  4. Ve svislé poloze krátce stiskněte píst a upusťte trochu plynu. Nádobu protřepejte a opravdu pomaloučku čepujte kávu do skleničky.

Nitro coffee skvěle funguje v drincích! Experimentům se meze nekladou. Co takhle s nitro coffee vytunit třeba naše kávové koktejly? Nebo vymyslete svůj vlastní a určitě se o recept podělte na Facebooku Tchibo.

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články