Právě čtete

Jak si připravit kávu pomocí aeropressu? Zvládnete to za pár minut.

4925  
Sdílet: 

Jak si připravit kávu pomocí aeropressu? Zvládnete to za pár minut.

Vypadá docela nenápadně – plastový válec, který funguje jako píst. Ale pro mě je to už šestým rokem nepostradatelný parťák, ať už mám hektické ráno nebo pohodovou polední pauzu. Dámy a pánové, představuji vám aeropress.

16. 2. 2023 1 min. čtení Veronika Bednářová
Jak si připravit kávu pomocí aeropressu? Zvládnete to za pár minut.

Tahle praktická věcička je takový benjamínek na poli alternativních příprav kávy. Objevila se teprve v roce 2005, ale troufnu si říct, že se stala od první chvíle hitem a popularitu si bez problémů udržela dodnes. Důvody jsou zřejmé. Aeropress tvoří dohromady tři kousky plastu: válec, píst a sítko. Složený dohromady moc neváží, je skladný a hnedka umytý. V podstatě se částečně myje už během přípravy. Sám. Až se dostaneme k postupu přípravy kávy, tak uvidíte, že si nedělám legraci. :-)

Filtrovaná káva stlačená vzduchem

Jak napovídá sám název metody, jde o stlačení kávy vzduchem (aero=vzduch, press=tlak). Způsobů, jak si připravit kávu z aeropressu, je více. Já vás naučím klasiku, která je snadná, rychlá a nekomplikovaná. A proto ji mám nejradši.

Na jeden šálek o obsahu 250 ml si připravte:

  • 15–20 g kávy namleté na konzistenci o trošku jemnější než cukr krupice (doporučuji jednodruhovou arabicu)
  • 250 ml vody o teplotě do 85 °C
  • bytelný hrnek, který nepraskne při stlačování pístu

Na co si dát pozor při hledání správné hrubosti mletí

Neexistuje jedna univerzální hrubost mletí. Každá káva se chová maličko jinak a je prima, když si mletí trošku otestujete. Pokud se vám píst aeropressu při stlačování nechce hnout a káva pak chutná trpce, příště namelte zrnka o kousek hruběji. A naopak, když píst válcem prosviští moc rychle a káva chutná vodově, chce to přidat na jemnosti.

Postup krok za krokem:

  1. Namelte si čerstvou dávku zrnek podle chuti.
  2. Vložte papírový filtr do sítka.
  3. Propláchněte filtr horkou vodou.
  4. Zašroubujte část s filtrem do válce.
  5. Do válce s filtrem nasypte namletou kávu a postavte ho na bytelný hrnek.
  6. Nalijte do válce horkou vodu a zapněte stopky.
  7. Po asi 10 vteřinách promíchejte obsah válce, nahoře se utvoří kávová krusta, kterou je potřeba rozbít.
  8. Po jedné minutě nasaďte na válec píst a plynule jej stlačte, dokud neuslyšíte „prskání“. To už kávovou sedlinou neprochází voda, ale vzduch.

Jakou kávu ideálně vybrat?


Některé kávy jsou na alternativní přípravu, jako je právě ta v aeropressu, vhodnější než jiné. Výsledný šálek si díky procesu pražení i chuťovému profilu skutečně vychutnáte. Vyzkoušejte třeba tyto:

Jakmile máte stlačeno, můžete aeropress sejmout z hrnku a vychutnat si svůj šálek kávy. Moment překvapení přijde až poté, když nastane povinnost mytí. Jednoduše odšroubujete sítko, otevřete koš a protlačíte píst ve válci až na doraz. Tím vyklepnete kávový puk rovnou mezi odpadky (nebo ještě lépe na kompost) a všechny díly aeropressu, každý zvlášť, pak jen stačí opláchnout vodou. Nic víc. Je to skvělé. :-)

Vše na přípravu kávy

Vše na přípravu kávy

Vybavení na domácí přípravu kávy najdete na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články