Právě čtete

Voda ovlivňuje chuť kávy. Proč se to děje a jaká voda je nejlepší?

13776  
Sdílet: 

Voda ovlivňuje chuť kávy. Proč se to děje a jaká voda je nejlepší?

Šálek kávy většinou obsahuje více než 95 % vody. Z toho vyplývá, že i když budete mít tu nejkvalitnější kávu a nejlepší kávovar, z nekvalitní vody dobrou kávu neuvaříte.

16. 1. 2023 3 min. čtení Marcin Rzońca
Voda ovlivňuje chuť kávy. Proč se to děje a jaká voda je nejlepší?

Pro začátek vám povím něco o tom, co je to voda. Ze školy a hodin chemie všichni známe chemický vzorec H2O, ale každá voda, kromě té destilované, obsahuje také více či méně různých chemických sloučenin, minerálů nebo jiných mikroživin. V minerální vodě najdete těchto složek spoustu a často jsou pro naše tělo prospěšné. I voda z vodovodu obsahuje různé prvky, jako třeba chlor, vápník nebo železo.

Voda je směs molekul

Když se podíváte do své rychlovarné konvice nebo na vodovodní kohoutky, vidíte vodní kámen? Máte před sebou důkaz, že voda není čistá chemická látka, ale směs mnoha různých molekul. :-)

Minerální voda obsahuje různé stopové prvky

Výrobci minerálních a pramenitých vod uvádí složení na etiketách – obecné i rozdělené na jednotlivé složky. Co se týká vody, která teče z vašeho kohoutku, zkuste se mrknout na webové stránky vašeho dodavatele na průměrnou tvrdost. Všechny tyto ukazatele jsou totiž důležité i pro nás, milovníky kávy.

Vysoká koncentrace minerálů ve vodě znamená, že jich je ve vodě rozpuštěné velké množství. Když se minerály nahromadí, ponechávají jen malý prostor pro cukry, oleje a další molekuly chutí kávy, které pronikají do vody během procesu její přípravy. Minerály a stopové prvky (mikroelementy), které jsou obsaženy ve vodě, mají také vliv na její chuť.

Čtěte také: I doma si můžete připravit kávu jako z kavárny. Tři tipy, jak na to

Jak minerály ovlivňují chuť kávy?

Obsah železa, vápníku a dalších složek vody ovlivní výslednou chuť vaší kávy. A možná víc, než si myslíte!

Pokud má voda kovovou pachuť, je to charakteristické pro vyšší obsah železa. Když je ve vodě koncentrovanější vápník, chuť z ní připravené kávy může být „plochá“, nerozvinutá a bez ovocných tónů, stejně jako šálek připravený z vody, která prošla domácím změkčovačem. Vyšší obsah hořčíku ve vodě se na kávě zase promítne intenzivnější sladkostí.

Jak vidíte, kvalita vody má na chuť kávy významný vliv. Obecně doporučuji, aby se celková tvrdost vody pohybovala mezi 100 a 150 ppm (= množství částic rozpuštěných ve vodě). Z toho zároveň vyplývá, že určitě není vhodné používat k přípravě kávy minerální vodu. Nejlepší je pramenitá s nižším množstvím minerálů.

Jednoduchý pomocník: filtry na vodu

Aby moje káva chutnala vždy tak, jak má, používám filtry na vodu a nedám na ně dopustit.

Oblíbené jsou například filtrační konvice, které nejsou až tak nákladné, případně existuje filtrační systém, který je přímou součástí vodovodní baterie, ale to většinou vyžaduje vyšší investici. Tyto filtry kohoutkovku změkčí a „udělají v ní místo“ pro kávu a její chuťové částice.

Za filtrovanou vodu vám poděkuje i váš kávovar, který nebude trpět kvůli vodnímu kameni, ale ve výsledku je použití filtrované vody nejlepším způsobem i pro všechny další způsoby přípravy kávy. Ať už se rozhodnete pro french press, filtrovanou kávu nebo jakoukoliv jinou metodu, kterou máte rádi.

Co se může hodit

Teď už víte, jakou vodu použít. Abyste si vychutnali ten nejlepší šálek kávy podle vašich představ, máme pro vás pár dalších tipů a návodů:

S použitím kvalitní vody si hned všimnete, že káva prostě chutná jinak. Když ji správně uvaříte, začnete vnímat rozdíly – některá káva bude sladší, jiná kyselejší. Začnete vnímat nové chuťové tóny, na jazyku se vám bude káva (nejen) zdát mnohem čistší a její chuť jasnější. Také se zbavíte nevzhledného sedimentu, což zase potěší vaše oko a hrnky. :-)

Když chci někoho z přátel přesvědčit o tom, že použitá voda opravdu ovlivňuje chuť kávy, hrajeme takovou hru – slepý test. Připravím stejnou kávu z minerální vody, pramenité, kohoutkové a filtrované. Pak se zavázanýma očima ochutnáváme a hodnotíme, která chutná nejlépe. Chuťové pohárky i největších skeptiků nakonec vždycky poznaly rozdíl.

Čtěte také: Voda z kohoutku je moje nejoblíbenější pití. Jak si ji vylepšuji?

Vše na přípravu kávy

Vše na přípravu kávy

Vybavení na domácí přípravu kávy najdete na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články