Právě čtete

Jak se káva pije v zemích, kde se pěstuje, a jak si ji můžeme stejně připravit i my doma?

1700  
Sdílet: 

Jak se káva pije v zemích, kde se pěstuje, a jak si ji můžeme stejně připravit i my doma?

Tuhle jsem si nad šálkem kávy uvědomila, že vlastně vůbec nevím, jak se pije v zemích, kde roste. Zatímco my, obyčejní konzumenti, právě zažíváme třetí vlnu kávové kultury, u zdroje se místy ještě drží tradiční ceremonie.

29. 8. 2023 4 min. čtení Veronika Bednářová
Jak se káva pije v zemích, kde se pěstuje, a jak si ji můžeme stejně připravit i my doma?

Co se týče druhů kávových nápojů, je tolik možností! Ráno občas dostanu chuť dát si v klídku cappuccino, odpoledne zas rychlé espresso mezi schůzkami… A když mě jó honí mlsná, rozhoduju se třeba mezi Etiopií a Brazílií a pak v čerstvě připraveném filtru hledám ovocné tóny černého rybízu nebo plnou chuť hořké čokolády. Ovšem v zemích, kde se naše oblíbená zrnka pěstují, si často stále zakládají na tradici a kávových ceremoniích. Ty mnohdy vypadají exoticky, ale na přípravu jsou poměrně jednoduché. Tedy když víte, jak na to, a máte ty správné ingredience. O pár řádků níž se obojí dozvíte. A třeba vás některá z receptur zaujme natolik, že si ji zařadíte na seznam oblíbených a originálních příprav vedle flat white nebo batch brew kávy.

Etiopie: Z rendlíku rovnou do konvičky

Ulicemi etiopských měst se line vůně kávy. Místní ji praží v kovových rendlících na žhavých uhlících. Upražená zrnka pak roztlučou ve hmoždíři téměř na prach. Mezitím naplní hliněnou konvičku jménem „jebena“ horkou vodou, přidají nadrcenou kávu a směs nechají chvilku povařit na uhlících. Hotový nápoj pak nalévají do šálku se lžičkou cukru.

Jak se pije káva v etiopii

Brazílie: Filtrovaná káva naruby

V Brazílii se nepije espresso, ale cafezinho. V překladu to znamená „malé kafe“. Je to silná překapávaná káva, jen trochu naruby. Nejprve se ohřeje voda, do ní se přidá lžíce cukru. Jakmile se cukr rozpustí a voda začne vřít, přidají se dvě lžíce jemně namleté kávy. Směs se chvilku povaří a přefiltruje přes bavlněný filtr.

Jak se pije káva v Brazílii

Mexiko: Voňavá káva po všech stránkách

Oblíbeným mexickým nápojem je café de olla. Připravuje se v hliněné nádobě, která kávě dodává specifickou chuť. Do nádoby se nalije voda a přidají se piloncillo (třtinový cukr v surové formě, má tvar kužele), jemně namletá káva, celá skořice a anýz. Vše se spolu povaří a na závěr se nápoj přecedí přes plátýnko a rozlije do hrnečků.

Jak se pije káva v etiopii

Vietnam: Káva jako povzbuzovák a dezert zároveň

Předchozí tři země vyvážejí hlavně arabiku, tak se ještě podíváme na největšího producenta robusty – Vietnam. Kávu připravují pomocí speciálního kovového překapávače, který se položí rovnou na hrnek (nebo spíše na skleničku). Jemně namletá káva se zalije vodou a nechá se překapat na kondenzované mléko. Tato kombinace příjemně zjemňuje silnou a nahořklou chuť robusty.

Jak se pije káva ve vietnamu

Hlavně mě teda láká ta mexická, i když… stejně bych je chtěla ochutnat všechny. Jak jste na tom vy?

A jak se přistupuje ke kávě v jiných zemích a co jsou to vlny kávové kultury

Od začátku dvacátého století se v Americe, Evropě, Austrálii a na Novém Zélandu zásadně proměnil přístup ke kávě. Zatímco v zemích, kde káva roste, se stále drží tradiční způsoby pití kávy. U nás se způsoby její přípravy, pití, ale i ochutnávání značně proměnily. Moudré zdroje tento přerod rozdělují do třech vln.

  1. První vlnu odstartovala začátkem dvacátého století americká firma Folgers, která jako první zaplnila regály obchodů kávou za přístupné ceny. Šlo o namletou kávu v plechovce, u které se počítalo s přípravou doma. Podobně jako jsme my měli klasickou kávu na turka. :-) V té době se lidé příliš nezajímali o to, co je to za kávu.
  2. Druhá vlna se přihnala v devadesátých letech spolu s nástupem prvních kavárenských řetězců. Zákazníci objevili rozličné kávové nápoje – od ristretta přes cappuccino až po latte. Čas od času probleskne zájem o druhy kávových zrnek, ale spíše převládá nadšení pro objevování „nových“ nápojů.
  3. S příchodem milénia pomalu nastupuje třetí vlna. Čím dál tím víc záleží na jedinečné chuti kávových zrnek a etickém pěstování kávy. Proto se zrna začínají dovážet přímo z farem namísto od překupníků a také se praží světleji, aby vynikly chuťové rozdíly káv z různých oblastí. Milovníci kávy rozlišují rozdílné chutě zrnek a pouštějí se i do alternativní přípravy kávy doma.

Právě třetí vlnou žije i Tchibo. Nejvíce to můžete vidět a především ochutnat u Raritních káv El Tempixque a Kivu, jejichž zrnka Tchibo kupuje přímo od farmářů z konkrétních mikroregionů. Tyto kávy jsou ideální především k alternativní přípravě nápojů – vychutnáte si je tak například z konvičky s filtrem, z aeropressu, nebo třeba chemexu.

Jak to máte vy? Vezete se stále na druhé vlně a je pro vás důležité, jaký druh kávového nápoje – jestli cappuccino nebo třeba americano – pijete, nebo jste se ponořili do třetí vlny a je pro vás důležitá především plná chuť kávy? Žádný přístup není špatný, existuje jen káva dobrá – ta, kterou máte rádi. Ve všech případech se vám Tchibo může trefit do chutě. A teď už navíc znáte tradiční způsoby přípravy ze zemí původu kávy, což je skvělá příležitost vyzkoušet něco nového. Ať už zrnka jako taková, nebo nový kávový nápoj. Přeji příjemné objevování.

Vydejte se do Tchibo za vůní kávových zrnek

Vydejte se do Tchibo za vůní kávových zrnek

Dopřejte svým chuťovým pohárkům cestu kolem světa s kávou Tchibo

Najít Tchibo v mém okolí
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články