Co se týče druhů kávových nápojů, je tolik možností! Ráno občas dostanu chuť dát si v klídku cappuccino, odpoledne zas rychlé espresso mezi schůzkami… A když mě jó honí mlsná, rozhoduju se třeba mezi Etiopií a Brazílií a pak v čerstvě připraveném filtru hledám ovocné tóny černého rybízu nebo plnou chuť hořké čokolády. Ovšem v zemích, kde se naše oblíbená zrnka pěstují, si často stále zakládají na tradici a kávových ceremoniích. Ty mnohdy vypadají exoticky, ale na přípravu jsou poměrně jednoduché. Tedy když víte, jak na to, a máte ty správné ingredience. O pár řádků níž se obojí dozvíte. A třeba vás některá z receptur zaujme natolik, že si ji zařadíte na seznam oblíbených a originálních příprav vedle flat white nebo batch brew kávy.
Etiopie: Z rendlíku rovnou do konvičky
Ulicemi etiopských měst se line vůně kávy. Místní ji praží v kovových rendlících na žhavých uhlících. Upražená zrnka pak roztlučou ve hmoždíři téměř na prach. Mezitím naplní hliněnou konvičku jménem „jebena“ horkou vodou, přidají nadrcenou kávu a směs nechají chvilku povařit na uhlících. Hotový nápoj pak nalévají do šálku se lžičkou cukru.
Brazílie: Filtrovaná káva naruby
V Brazílii se nepije espresso, ale cafezinho. V překladu to znamená „malé kafe“. Je to silná překapávaná káva, jen trochu naruby. Nejprve se ohřeje voda, do ní se přidá lžíce cukru. Jakmile se cukr rozpustí a voda začne vřít, přidají se dvě lžíce jemně namleté kávy. Směs se chvilku povaří a přefiltruje přes bavlněný filtr.
Mexiko: Voňavá káva po všech stránkách
Oblíbeným mexickým nápojem je café de olla. Připravuje se v hliněné nádobě, která kávě dodává specifickou chuť. Do nádoby se nalije voda a přidají se piloncillo (třtinový cukr v surové formě, má tvar kužele), jemně namletá káva, celá skořice a anýz. Vše se spolu povaří a na závěr se nápoj přecedí přes plátýnko a rozlije do hrnečků.
Vietnam: Káva jako povzbuzovák a dezert zároveň
Předchozí tři země vyvážejí hlavně arabiku, tak se ještě podíváme na největšího producenta robusty – Vietnam. Kávu připravují pomocí speciálního kovového překapávače, který se položí rovnou na hrnek (nebo spíše na skleničku). Jemně namletá káva se zalije vodou a nechá se překapat na kondenzované mléko. Tato kombinace příjemně zjemňuje silnou a nahořklou chuť robusty.
Hlavně mě teda láká ta mexická, i když… stejně bych je chtěla ochutnat všechny. Jak jste na tom vy?
A jak se přistupuje ke kávě v jiných zemích a co jsou to vlny kávové kultury
Od začátku dvacátého století se v Americe, Evropě, Austrálii a na Novém Zélandu zásadně proměnil přístup ke kávě. Zatímco v zemích, kde káva roste, se stále drží tradiční způsoby pití kávy. U nás se způsoby její přípravy, pití, ale i ochutnávání značně proměnily. Moudré zdroje tento přerod rozdělují do třech vln.
- První vlnu odstartovala začátkem dvacátého století americká firma Folgers, která jako první zaplnila regály obchodů kávou za přístupné ceny. Šlo o namletou kávu v plechovce, u které se počítalo s přípravou doma. Podobně jako jsme my měli klasickou kávu na turka. :-) V té době se lidé příliš nezajímali o to, co je to za kávu.
- Druhá vlna se přihnala v devadesátých letech spolu s nástupem prvních kavárenských řetězců. Zákazníci objevili rozličné kávové nápoje – od ristretta přes cappuccino až po latte. Čas od času probleskne zájem o druhy kávových zrnek, ale spíše převládá nadšení pro objevování „nových“ nápojů.
- S příchodem milénia pomalu nastupuje třetí vlna. Čím dál tím víc záleží na jedinečné chuti kávových zrnek a etickém pěstování kávy. Proto se zrna začínají dovážet přímo z farem namísto od překupníků a také se praží světleji, aby vynikly chuťové rozdíly káv z různých oblastí. Milovníci kávy rozlišují rozdílné chutě zrnek a pouštějí se i do alternativní přípravy kávy doma.
Právě třetí vlnou žije i Tchibo. Nejvíce to můžete vidět a především ochutnat u Raritních káv El Tempixque a Kivu, jejichž zrnka Tchibo kupuje přímo od farmářů z konkrétních mikroregionů. Tyto kávy jsou ideální především k alternativní přípravě nápojů – vychutnáte si je tak například z konvičky s filtrem, z aeropressu, nebo třeba chemexu.
Jak to máte vy? Vezete se stále na druhé vlně a je pro vás důležité, jaký druh kávového nápoje – jestli cappuccino nebo třeba americano – pijete, nebo jste se ponořili do třetí vlny a je pro vás důležitá především plná chuť kávy? Žádný přístup není špatný, existuje jen káva dobrá – ta, kterou máte rádi. Ve všech případech se vám Tchibo může trefit do chutě. A teď už navíc znáte tradiční způsoby přípravy ze zemí původu kávy, což je skvělá příležitost vyzkoušet něco nového. Ať už zrnka jako taková, nebo nový kávový nápoj. Přeji příjemné objevování.
![Vydejte se do Tchibo za vůní kávových zrnek](https://tchiboblog.cz/content/uploads/2018/07/Snímek-obrazovky-2023-08-24-v-17.33.54.png)
Vydejte se do Tchibo za vůní kávových zrnek
Dopřejte svým chuťovým pohárkům cestu kolem světa s kávou Tchibo