Právě čtete

Hoďte kávu na mrazák! Vyzkoušejte recepty s kávovým ledem

8081  
Sdílet: 

Hoďte kávu na mrazák! Vyzkoušejte recepty s kávovým ledem

Milovníci kávy, ale i všichni, co se chtějí v létě osvěžit jedinečným nápojem plným energie, si mohou vychutnat ledovou kávu jako takovou nebo vyzkoušet její nejrůznější varianty. Abyste si ji mohli doma vmžiku připravit, udělejte si zásobu ledových kávových kostek. A kdykoliv na ni dostanete chuť, máte téměř hotovo.

30. 7. 2023 3 min. čtení Romana Böhmová
Hoďte kávu na mrazák! Vyzkoušejte recepty s kávovým ledem

Prvním krokem je výběr kvalitní kávy, a to nejlépe té, kterou máte rádi. Na ledové kostky se hodí jak instantní, tak mletá káva, ale pokud chcete intenzivní chuť, spíše sáhněte po mleté variantě.

Připravit ji můžete v kávovaru, pomocí french pressu, moka konvičky, filtru nebo jiným oblíbeným způsobem. Kávu poté nechte mírně vychladnout. Pokud potřebujete do kávy špetku sladké chuti, klidně do ní ještě za tepla přidejte trochu třtinového nebo kandovaného cukru, javorového sirupu nebo medu a pořádně promíchejte. Vlažnou kávu opatrně přelijte do tvořítek nebo formiček na led a vložte do mrazáku. Kostky zmrzlé kávy pak doporučuji přesypat do igelitového sáčku, aby na sebe nenachytaly pachy z mrazáku.

Dejte ledům tvar!


Oživte ledový kofeinový drink nejrůznějšími tvary ledu pomocí originálních tvořítek. Co ve sklenici najít třeba kávou nabité náboje, poházené lego nebo potápějící se loďky?

Mrkněte se na několik tipů, jak kávové ledy využít do konkrétních nápojů:

Mangové latte

Pokud máte rádi netradiční kombinace chutí, zkuste ledové latte s ovocným pyré (mango, banán, ostružiny…).

Ingredience:

  • 1 lžíce mangového pyré
  • 4 kostky ledových kávových kostek
  • našlehaná mléčná pěna
  • 30 ml espressa

Postup:

  1. Na dno vysoké sklenice dejte lžíci mangového pyré.
  2. Na pyré nasypte kávové ledové kostky a dolijte to celé našlehanou mléčnou pěnou, asi tak 3 cm pod okraj sklenice.
  3. Nakonec nalijte espresso, ideálně přes lžičku, aby zůstaly oddělené jednotlivé vrstvy.

Nejjednodušší ledová káva s mlékem

Ledové kostky kávy můžete jednoduše hodit do teplého i studeného mléka nebo do mléka s vodou, a to nejen do toho kravského. Kávové osvěžení si můžete užít i v kombinaci s rostlinným mlékem – kokosovým, mandlovým, rýžovým a podobně. Příchuť záleží jen na vás.

Ingredience:

  • 4 ledové kávové kostky
  • 80-120 ml mléka podle vaší chuti

Postup:

  1. Hotové ledové kávové kostky vhoďte do skleničky.
  2. Zalijte je mlékem podle vlastního výběru. Nic víc ani není potřeba!

Espresso tonic s kávovými ledy

Další variantou je nasypat ledové kávové kostky jako ochlazení do espressa, macchiata, cappuccina, klidně i jako oživení letního hitu – espressa tonic, ale pro pocit osvěžení a pro zintenzivnění chutě si ho můžete hodit do jakékoliv oblíbené varianty kávy.

Ingredience:

  • 2 ledové kávové kostky
  • 30 ml espressa
  • 100 ml kvalitního tonicu

Postup:

  1. Do sklenice dejte ledové kávové kostky a opatrně nalijte tonic, aby vám co nejméně pěnil.
  2. Espresso do sklenice nalijte přes lžičku.

Vylepšete drink sirupem!


Pokud si chcete svůj espresso tonic trošku ozvláštnit, přidejte si do něj sirup. Hodí se do něj třeba karamelový Monin.

Ledová káva s příchutí

Jakou kávu do tvořítek použijete, takovou dobrotu si potom budete servírovat. Prozkoumejte zrbnka ze všech koutů světa, třeba ta naše raritní.

Jestli si chcete trochu zaexperimentovat s chutí a vůní, můžete vyzkoušet nejrůznější druhy kávy. Vyberte si podle toho, jaké vlastnosti která zrnka mají. Některá mají tóny oříšků, jiná čokolády nebo ovoce, v dalších můžete cítit květiny.

Do tvořítek také nemusíte lít samotnou kávu, ale můžete ji doladit například oblíbeným kořením, jako je třeba skořice, kardamom, hřebíček, vanilka nebo kakao. Já někdy ráda sáhnu i po chilli nebo zázvoru. Stejně tak můžete do kávy nalít sirup, který je do ní přímo určený. Na trhu máte možnost sehnat plno příchutí a záleží jen na vás, čím chcete ledové kofeinové kostky ovonět a dochutit. Nebo si sirupy vyrobte doma!

Recepty na domácí sirupy

V předchozích článcích jsme vyzkoušeli několik druhů. Třeba mátový, levandulový, bezinkový, perníčkový nebo medový.

Zachraňte každou kávovou kapku

Někdy se mi stává, že v konvici zbyde káva, kterou jsem nestihla vypít zatepla. Místo toho, aby skončila v útrobách dřezu, ji využívám právě při přípravě ledových kávových kostek.

Pokud milujete kávu a venku řádí vysoké teploty, kofeinového osvěžení není nikdy dost. Proto je super mít v mrazáku doslova ledové kávové království, které vám umožní klidně i několikrát za den sáhnout do zásob a předejít té největší tragédii, že by se vám z ledové kávy stala zteplalá břečka. Neriskujte a raději se na léto pořádně zásobte.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články