Právě čtete

Návod na porcování avokáda, granátového jablka, liči a manga

11555  
Sdílet: 

Návod na porcování avokáda, granátového jablka, liči a manga

Spousta lidí se nechá od nákupu exotického ovoce odradit, protože neví, jak si doma tyto dobroty naporcovat. Vybrala jsem čtyři druhy ovoce, které se u nás už dávno běžně prodávají, a sepsala jsem tipy, jak je snadno a bezpečně naporcovat.

4. 2. 2022 3 min. čtení Romana Böhmová
Návod na porcování avokáda, granátového jablka, liči a manga

Pecku z avokáda můžete vyndat bezpečně

Avokádo je u nás už hezkých pár let oblíbenou součástí talířů. Já ho mám také ráda a zařazuji ho jako jeden ze zdrojů zdravých tuků. Víte ale, jak ho naporcovat, abyste se nezranili? Spousta lidí to dělá špatně a vzniklá zranění jsou tak častá, že mají už i svůj vlastní název: avocado hand (nedoporučuji to hledat na internetu, není to pěkná podívaná).

jak nakrájet avokádo

Abyste se neřízli, nikdy se nesnažte pecku nožem vypáčit. Nůž měkkým avokádem snadno projede a neštěstí je na světě. Jak tedy na to? Vyberte si zralé avokádo (mělo by být na ohmat celkem měkké) a jdeme na to.

  1. Ostrým nožem avokádo podélně obkružte kolem pecky.
  2. Uchopte avokádo do obou rukou a pootočte každou polovinu na opačnou stranu. Tím poloviny oddělíte od sebe a v jedné půlce vám zůstane pecka.
  3. Když je avokádo hezky zralé, občas jde pecka vyndat rukou. Pokud to nejde, zasekněte do ní nůž a jemným pootočením nože pecku vytáhněte. U tohoto kroku ale buďte opravdu opatrní.
  4. Na odstranění slupky použijte polévkovou lžíci. Snadno s její pomocí „vyškrábnete“ obsah ze slupky ven, a dokonce vám zůstane celý, takže ho pak můžete esteticky nakrájet.

Jak naporcovat granátové jablko?

Přidávám ho do salátů – příjemně je osvěží a dodá křupavý element. Vím ale, že spousta lidí raději granátové jablko nekupuje, protože neví, jak na něj. Nedivím se. Když s tím člověk trošku zápasí, ulepí si celou kuchyň jinak lahodnou šťávou. Jde to ale i elegantně!

jak nakrájet granátové jablko

  1. Granátové jablko otočte bubákem nahoru a odřízněte horní část, jako to běžně děláte třeba u pomeranče.
  2. Poté po stranách nařízněte zhruba na 6 dílů podélně, díky čemuž jablko pak rukama snadno rozevřete.
  3. Připravte si mísu s vodou a pod hladinou obracejte jednotlivé části jablka „naruby“. Díky tomu vám nikde nebude stříkat šťáva. Jedlá část se usadí na dně, zatímco vlákna budou plavat na hladině.
  4. Vše, co se usadilo na hladině, sesbírejte a vyhoďte. Zbytek sceďte a pochutnejte si.

Když si nechci máčet ruce v míse vody, otočím kusy granátového jablka v hluboké míse semínky dolů a lehkým poboucháváním vařečkou do kůry plodu začnou semínka samy vypadávat.

Liči stačí zbavit slupky

Toto ovoce pochází z Asie a já si ho právě na cestách po jihovýchodní Asii oblíbila. I proto mě těší, že se dá už celkem běžně sehnat i v našich supermarketech. Miluji ho jíst samotné, ale je skvělé třeba i k palačinkám, lívancům nebo do koktejlů.

jak jíst liči

  1. Vezměte liči do ruky, a pokud cítíte, že je slupka stále šťavnatá, použijte nůž.
  2. Slupku lehce nařízněte a poté ji pomocí nehtů oloupejte. Pokud je slupka už vyschlá, stačí plod v ruce mírně zmáčknout a slupka praskne sama.
  3. Nezapomeňte, že je uvnitř pecka, která se nejí.

Než přihodíte liči do koktejlů…


… možná se vám bude hodit pár tipů:

Mango při loupání rovnou porcuji na kostičky

Mango je z exotického ovoce mým nejoblíbenějším. Ať už ho používám na milovaný mango shake, který jsem se naučila ve Vietnamu, na mangové tartaletky s kokosem nebo jen tak ke svačině.

jak na mango

  1. Obhlédněte mango a zkuste odhadnout, kde se nachází pecka (je téměř placatá).
  2. Pomocí dvou řezů odkrojte podélně dva plátky i se slupkou. Řez veďte natěsno z každé ploché strany pecky.
  3. Vnitřek manga nakrájejte na mřížku. Vzniknou vám krásné kostičky. Ty můžete ze slupky vydlabat lžící, případně slupku otočte naruby a kostičky snadno oberte i rukou.

Samozřejmě můžete nejdřív mango oloupat škrabkou a poté okrájet, ale já se této variantě raději vyhýbám. Oloupané mango klouže a špatně se s ním manipuluje.

Vše na vaření a pečení

Vše na vaření a pečení

Na Tchibo.cz najdete vše, co se vám bude hodit v kuchyni.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články