Pecku z avokáda můžete vyndat bezpečně
Avokádo je u nás už hezkých pár let oblíbenou součástí talířů. Já ho mám také ráda a zařazuji ho jako jeden ze zdrojů zdravých tuků. Víte ale, jak ho naporcovat, abyste se nezranili? Spousta lidí to dělá špatně a vzniklá zranění jsou tak častá, že mají už i svůj vlastní název: avocado hand (nedoporučuji to hledat na internetu, není to pěkná podívaná).
Abyste se neřízli, nikdy se nesnažte pecku nožem vypáčit. Nůž měkkým avokádem snadno projede a neštěstí je na světě. Jak tedy na to? Vyberte si zralé avokádo (mělo by být na ohmat celkem měkké) a jdeme na to.
- Ostrým nožem avokádo podélně obkružte kolem pecky.
- Uchopte avokádo do obou rukou a pootočte každou polovinu na opačnou stranu. Tím poloviny oddělíte od sebe a v jedné půlce vám zůstane pecka.
- Když je avokádo hezky zralé, občas jde pecka vyndat rukou. Pokud to nejde, zasekněte do ní nůž a jemným pootočením nože pecku vytáhněte. U tohoto kroku ale buďte opravdu opatrní.
- Na odstranění slupky použijte polévkovou lžíci. Snadno s její pomocí „vyškrábnete“ obsah ze slupky ven, a dokonce vám zůstane celý, takže ho pak můžete esteticky nakrájet.
A co s avokádem dál?
Pro inspiraci mrkněte na naše další články:
Jak naporcovat granátové jablko?
Přidávám ho do salátů – příjemně je osvěží a dodá křupavý element. Vím ale, že spousta lidí raději granátové jablko nekupuje, protože neví, jak na něj. Nedivím se. Když s tím člověk trošku zápasí, ulepí si celou kuchyň jinak lahodnou šťávou. Jde to ale i elegantně!
- Granátové jablko otočte bubákem nahoru a odřízněte horní část, jako to běžně děláte třeba u pomeranče.
- Poté po stranách nařízněte zhruba na 6 dílů podélně, díky čemuž jablko pak rukama snadno rozevřete.
- Připravte si mísu s vodou a pod hladinou obracejte jednotlivé části jablka „naruby“. Díky tomu vám nikde nebude stříkat šťáva. Jedlá část se usadí na dně, zatímco vlákna budou plavat na hladině.
- Vše, co se usadilo na hladině, sesbírejte a vyhoďte. Zbytek sceďte a pochutnejte si.
Když si nechci máčet ruce v míse vody, otočím kusy granátového jablka v hluboké míse semínky dolů a lehkým poboucháváním vařečkou do kůry plodu začnou semínka samy vypadávat.
Recepty, do kterých se bude hodit granátové jablko:
Liči stačí zbavit slupky
Toto ovoce pochází z Asie a já si ho právě na cestách po jihovýchodní Asii oblíbila. I proto mě těší, že se dá už celkem běžně sehnat i v našich supermarketech. Miluji ho jíst samotné, ale je skvělé třeba i k palačinkám, lívancům nebo do koktejlů.
- Vezměte liči do ruky, a pokud cítíte, že je slupka stále šťavnatá, použijte nůž.
- Slupku lehce nařízněte a poté ji pomocí nehtů oloupejte. Pokud je slupka už vyschlá, stačí plod v ruce mírně zmáčknout a slupka praskne sama.
- Nezapomeňte, že je uvnitř pecka, která se nejí.
Než přihodíte liči do koktejlů…
… možná se vám bude hodit pár tipů:
Mango při loupání rovnou porcuji na kostičky
Mango je z exotického ovoce mým nejoblíbenějším. Ať už ho používám na milovaný mango shake, který jsem se naučila ve Vietnamu, na mangové tartaletky s kokosem nebo jen tak ke svačině.
- Obhlédněte mango a zkuste odhadnout, kde se nachází pecka (je téměř placatá).
- Pomocí dvou řezů odkrojte podélně dva plátky i se slupkou. Řez veďte natěsno z každé ploché strany pecky.
- Vnitřek manga nakrájejte na mřížku. Vzniknou vám krásné kostičky. Ty můžete ze slupky vydlabat lžící, případně slupku otočte naruby a kostičky snadno oberte i rukou.
Samozřejmě můžete nejdřív mango oloupat škrabkou a poté okrájet, ale já se této variantě raději vyhýbám. Oloupané mango klouže a špatně se s ním manipuluje.
Sladké mangové recepty
Vše na vaření a pečení
Na Tchibo.cz najdete vše, co se vám bude hodit v kuchyni.