Právě čtete

Správné množení pokojovek a pěstování rostlin třeba z pecky citronu

7823  
Sdílet: 

Správné množení pokojovek a pěstování rostlin třeba z pecky citronu

Dlouho na toto období čekáme a dlouho už nás doma svrbí prsty. Smutně se koukáme na parapet a pořád dokola obhlížíme přesně vyměřené kusy pokojových kvítek, které na jaře odstřihneme a dáme zakořenit. S předstihem nakupujeme substrát pro výsev a množení a přemýšlíme, kolik toho tentokrát bude. Jste v tom s námi? Taky už se nemůžete dočkat, až začnete množit?

24. 2. 2021 3 min. čtení Kvítka v bytě
Správné množení pokojovek a pěstování rostlin třeba z pecky citronu

Nejvhodnějším obdobím k pěstování nových rostlin je jaro – od začátku až do konce května. V našem podnebném pásmu se po minutách prodlužuje denní světlo, okna jsou čím dál více zalitá slunečními paprsky a vzduch se otepluje. Začíná vegetační období. Jeho začátkem je nutné vysévat semínka, aby stihla dorůst solidní velikosti, než přijde podzim. A některé už vzrostlé rostliny je potřeba hluboce omladit nebo alespoň trochu ostříhat. Tím získáme jejich odstřihnuté vrcholové části, které můžeme nechat zakořenit.

Během jara jde všechno jak po másle. Můžete si dovolit dokonce i dělat chyby a kvítka vám to odpustí, protože jsou nastartovaná, houževnatá, odhodlaná růst, množit se a kořenit, co jim živiny dovolí. Díky příznivým teplotám na hřejivém slunci dobře klíčí semínka a rostlinné řízky tvoří nové kořeny v rekordní rychlosti.

Množení řízkováním

Střihněte filodendrony, monstery, potosy nebo třeba marantu. U všech těchto je pro zakořenění potřeba odebírat takovou část stonku, na které se bude nacházet uzlina.

Uzlina je kolínko spojující jednotlivé části stonku nebo napojující na stonek řapík listu. Tato uzlina je důležitá, protože se kolem ní nacházejí spící očka pro nové kořeny. Pokud například monsteře nebo marantě ustřihnete pouhý list, nezakoření.

Správně odstřižené části rostlin nechte prokořenit v lahvičce s vodou, v nádobě s vodou a perlitem nebo keramzitem, či přímo v hlíně. Kořenění v hlíně je ale docela riskantní záležitost. Existuje tady totiž vysoká pravděpodobnost, že zapomenete hlínu pravidelně udržovat vlhkou a řízek vám uschne. Pokud vás toto neodradí, určitě konec řízku ponořte do stimulátoru růstu. Je to směs rostlinných hormonů oznamujících odřezku, že má začít konat a kořenit.

Nařízkované části pokojových rostlin je vždy nutné umístit na světlém a teplém stanovišti. Časně zjara si můžete ke klíčení pomoct umístěním rostlin na desku nebo tác položený na radiátor, který vám jede maximálně na trojku. Tímto způsobem rostlinám dodáte kýžené teplíčko. Některá kvítka (třeba pachira, šeflera, banánovník, alokásie nebo sukulentní rostliny) potřebují pro kořenění i vyšší teploty, než je 26 °C!

Kdy zasadit zakořeněné řízky?


Pěstujete-li rostlinné řízky ve vodě, budete je určitě chtít někdy zasadit. Tu správnou chvíli poznáte, jakmile má váš řízek kořenovou soustavu alespoň z půlky tak velkou, jak velký je jeho budoucí květináč. A to ten květináč nemusí být příliš velký – nesázíte strom, jen pokojovou rostlinu, raději kvítko brzy zase přesaďte. 

Množení semeny

Víte, že si pokojové rostliny můžete vypěstovat taky ze semínek? Prodávají se semena datlovníkové palmy, noliny, strelície i hlízy šťavelu nebo kaládií.

Pravidla pro výsev semen jsou následující: sázíte do hloubky dvojnásobku velikosti semínka – tedy drobná semena pokládáte jen na povrch a trochu zatřesete substrátem, aby se lehce přihrnuly, velká semena sázíte do několikacentimetrové hloubky. Substrát se semeny udržujete vlhký a stejně jako u rostlinných řízků je potřeba myslet na to, aby byly v teple.

Velikost semínka ovlivňuje i délku klíčení. Z těch malých rostlinky raší už během týdne nebo dvou, u těch velkých (jako je např. strelície) trvá klíčení i rok! Pak se ale rozhodněte, jestli na něco takového máte vůbec trpělivost. Semenáče se přesazují do většího květináče, mají-li alespoň dva páry listů a slušnou kořenovou soustavu.

Odpadky jsou taky semínka

Nevěříte? Už jste ale určitě slyšeli o pěstování avokádového stromku z pecky. Možná už jich několik doma máte.

Pěstovat z pecky můžete hruškovec (avokádo), mango, citrony, pomeranče, mučenku, papáju, baobab… Tak je klidně ještě vytáhněte z odpadkového koše a pusťte se do toho. Všechno to jsou semínka, ze kterých vám vyrostou nové rostliny. A protože jsou to exotická kvítka, vydrží bez problému v podmínkách našich bytů.

Malá semínka mučenky nebo citronů zasaďte do květináče, zahrňte půlcentimetrovou vrstvou zeminy, zvlhčete a přetáhněte fólií přichycenou gumičkou, do fólie udělejte párátkem několik dírek. Takto vytvoříte improvizované pařeniště. Na světlém až slunném parapetu květináč podlévejte každých pár dní. Narostlé rostlinky potom rozsaďte zvlášť do samostatných květináčů.

Velkou pecku avokáda doporučujeme před klíčením svléct z tmavé slupky, aby pecka neplesnivěla. Ve spodní části – tam, kde se nachází zvlněné kolečko – pecku seřízněte asi o 5 mm. Zapíchejte pecku na párátka a postavte na skleničku s vodou nebo umístěte na klíčicí misku. Přes řez bude k zárodku rostliny proudit více vlhkosti a o to dříve rostlina vyklíčí. Můžete ji ale zkusit vypěstovat i jako pecku manga. Tedy nahou pecku vložíte do ubrousku, ten dostatečně ovlhčíte a umístíte do igelitového sáčku. Na teplém místě (na sluníčku nebo u radiátoru) pecka praskne a začne klíčit neuvěřitelně rychle, klidně i po několika dnech!

Autor: Veronika Ježková, Kvítka v bytě

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články