Právě čtete

Recept na domácí tacos včetně návodu na přípravu kukuřičných placek

1087  
Sdílet: 

Recept na domácí tacos včetně návodu na přípravu kukuřičných placek

Tacos patří mezi tradiční mexická pouliční jídla a jsou už nějakou dobu oblíbená i u nás. Tyhle kukuřičné placky jsou perfektní pro společné stolování – každý si je může dokončit sám podle toho, na co má chuť. Že je tohle jídlo náročné na suroviny? Nemusí tomu tak být! Připravila jsem recept, na který lehce nakoupíte i u nás.

16. 7. 2021 3 min. čtení Inspired Kitchen
Recept na domácí tacos včetně návodu na přípravu kukuřičných placek

Placky na tacos jsou malé kulaté tortilly o průměru cca 14–15 cm. Existují v měkké nebo v předsmažené verzi. Měkká má stejnou konzistenci jako klasická tortilla, stačí ji nahřát v mikrovlnce nebo na suché pánvi. Ty předsmažené jsou křupavé a křehké, prodávají se proto zabalené v krabici, aby se nepolámaly. Smaží se už přehnuté, takže mají tvar mušle. Aby změkly, nechávám je nahřát v mikrovlnce nebo troubě. Pak je už plním mou oblíbenou náplní, případně i posypu sýrem a zapeču.

Kde kupuji placky?

Hotové placky na tacos můžete koupit v obchodech s mexickými nebo orientálními surovinami, ale najdete je i ve větších a vybavenějších hypermarketech. Hledejte je v regálech s exotickými surovinami.

Jakou mouku používám?

Používá se speciální mouka masa harina. Vyrábí z kukuřice vařené ve vodě s hašeným vápnem, která se oloupe a namele. Díky této úpravě je kukuřičná mouka měkčí a lépe se s ní pracuje při rozvalování těsta na tenké placky.

Z klasické kukuřičné mouky placky na tacos bohužel moc dobře udělat nejdou. Hodně se lámou a nedrží. Jde udělat placky na tacos i bez masa hariny? Jde, ale jedině v kombinaci s pšeničnou moukou. Díky lepku obsažené v pšeničné mouce těsto lépe drží pohromadě. Pokud tedy masa harinu nemáte k dispozici, mám pro vás níže recept a tipy právě na tuto náhradní variantu.

Mexická inspirace

Mexická inspirace

Barevné kousky do šatníku i doplňky do bytu inspirované Mexikem najdete v nové kolekci na Tchibo.cz

Do e-shopu

Co podle mě nesmí chybět v tacos:

  • Náplň: Většinou se jedná o maso. Grilovaný steak nakrájený na tenké plátky nebo trhaný na jemná vlákna. Použít můžete vepřové, hovězí, ale tacos jsou výborné i s lososem nebo krevetami. Do vegetariánské verze volím černé fazole.
  • Salsa: Nejznámější je rajčatová pico de gallo, ale zajímavá je i papriková, ananasová anebo salsa z manga.
  • Zelenina: Fantazii se meze nekladou. Zaručeně fungují rajčata, paprika, bílá nebo červená cibule, fermentovaná zelenina, nakládaná kukuřice a chilli papričky. Pokud chcete tacos co nejautentičtější, použijte zelené jalapeños (prodávají se i nakládané), ale postačí i klasická červená nebo zelená chilli paprička.
  • Limetka a koriandr: Dodají další spektrum chutí.
  • Dressing: Dobrá je obyčejná zakysaná smetana, ale někdy připravuju dressing třeba z jogurtu, majonézy, česneku a mletého chilli.
  • Guacamole: Avokádová „omáčka“ k tacos perfektně sedí.
  • Cheddar: Sýr přidávám, když se chystám tacos zapékat.

Recept na domácí placky na tacos

Z uvedených ingrediencí připravíte 12 placek na tacos. Bude vám stačit běžně dostupná kukuřičná mouka, protože ji v tomto receptu kombinuji s pšeničnou.

Ingredience:

  • 170 g hladké kukuřičné mouky
  • 110 g hladké pšeničné mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 ml vlažné vody

Postup:

  1. V míse smíchejte obě mouky se solí. Přidejte vodu a rukou vypracujte těsto. Rozdělte na 12 stejně velkých kuliček a přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií.
  2. Vezměte jednu kuličku těsta, dejte do mikrotenového sáčku a zploštěte rukou. Pak válečkem rozválejte na placku tenkou cca 4–5 mm.
  3. Pokud chcete, aby placka byla souměrně kulatá, položte na ni talířek dnem nahoru a nožem odkrojte přečnívající těsto.
  4. Opékejte na rozpálené pánvi z obou stran (1–2 minuty), dokud se placka nenafoukne a nebude mít zlatavou barvu.
  5. Upečené placky ihned zakryjte utěrkou. Jedině tak nevyschnou, zůstanou měkké a bude možné je rolovat a plnit.

Pokud chcete, aby placky měly svůj specifický přehnutý tvar, naskládejte je do pekáčku vedle sebe a dejte na 8 minut zapéct do trouby vyhřáté na 190 °C.

Domácí tacos – recepty na to, čím je naplnit

Placky plňte podle vaší vlastní chuti a nechte se inspirovat mým výše uvedeným seznamem. Maso můžete upéct podle mého receptu a doplnit ho pikantní salsou.

Ingredience na maso:

  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky černého mletého pepře
  • 400 g vepřové plece bez kosti
  • 2 lžíce oleje
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 2 velká zralá rajčata
  • 2 lžíce rajčatového protlaku

Postup přípravy masa:

  1. Troubu rozpalte na 200 °C. Smíchejte cukr, sůl, papriku, prolisovaný česnek a pepř. Kořením potřete maso ze všech stran.
  2. V pánvi rozpalte olej a maso na něm ze všech stran opečte.Pak ho dejte do zapékací nádoby s víkem, podlijte vývarem a vložte do trouby.
  3. Teplotu stáhněte na 150 °C. Pečte alespoň tři hodiny anebo doměkka. Jakmile se maso rozpadá, vyjměte z pekáče a natrhejte ho vidličkou.
  4. Do pánve, kde se restovalo maso, vložte nakrájená rajčata. Duste 5 minut, pak přidejte protlak a výpek z masa. Podle chuti osolte a opepřete. Pak promíchejte s natrhaným masem.

salsa a guacamole

Ingredience na salsu:

  • 2 rajčata
  • 1/2 bílé cibule
  • 2 zelené chilli papričky
  • šťáva z 1/2 limetky
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli

Postup přípravy salsy:

  1. Nakrájejte papričky, cibuli, rajče a koriandr najemno.
  2. Promíchejte s limetkou, cukrem a solí.

Když budete mít hotové placky, maso i salsu, připravte si všechny další komponenty, na které zrovna budete mít chuť, a můžete se pustit do jídla. Věřím, že si tacos zamilujete stejně jako já.

Čtěte také: Mexická fiesta z aktuální kolekce nás vyhnala na Margaritu a Tacos

Osvěžující spojení kávy a ovoce Mazagrande

Osvěžující spojení kávy a ovoce Mazagrande

Dopřejte si osvěžující mix kávy a citrusů bez přidaného cukru, sladký jen díky přirozené chuti ovoce.

Chci ochutnat

Čtěte také

Recept na domácí listové těsto a tipy, jak ho naplnit do krásných tvarů
Recept na domácí listové těsto a tipy, j…3752
Líná snídaně, která se protáhne přes oběd do odpoledne. Návod na dokonalý brunch
Líná snídaně, která se protáhne přes obě…6301
Tři recepty na kávové smoothie. Moje snídaňová záchrana!
Tři recepty na kávové smoothie. Moje sní…3519
Další články