Právě čtete

Nabarvila jsem oblečení peckou od avokáda! Čím dalším se dá oživit zašlá látka?

5159  
Sdílet: 

Nabarvila jsem oblečení peckou od avokáda! Čím dalším se dá oživit zašlá látka?

Dát nový vzhled svému tričku, ubrusu nebo plátěné tašce není nic složitého. Kurkuma, borůvky, čaj... barvit se dá i bez chemie! Chce to jen znát pár starých triků. Některé z nich používaly už naše babičky. :-)

28. 6. 2021 3 min. čtení Julie Havlická
Nabarvila jsem oblečení peckou od avokáda! Čím dalším se dá oživit zašlá látka?

Často se u nás doma i v mém šatníku najdou věci, kterým by pomohla jen malá změna, aby byly jako nové. Mám ráda, když se věci recyklují a změna barvy často pomůže vdechnout nový vzhled.

Černý čaj, kurkuma i avokádo jako barva na oblečení

Existuje spousta přírodních surovin, kterými můžete barvit! Já jsem vyzkoušela tři, které jsou snadno dostupné. Při barvení myslete na to, že přírodně nabarvené textilie budou v jemných tónech a po uschnutí ještě zesvětlí.

Béžová krajka díky černému čaji

Našla jsem staré krajky, které sice byly bílé, ale flekaté. Chtěla jsem je sjednotit na hezkou přírodní barvu. Uvařila jsem v hrnci hodně silný černý čaj (pokud nemáte sypaný, vysypte do hrnce obsah sáčků), přecedila hustým cedníkem a na hodinu do teplého odvaru krajky ponořila. Potom jsem je pořádné vymáchala a nechala chvíli v octovém roztoku. Po vysušení jsem se radovala z krásných přírodních odstínů béžové barvy. Podobných tónů můžete docílit i při barvení kávou.

Kurkumové odstíny žluté

Kurkuma se teď těší velké oblibě. Je zdraví prospěšná, ale i sytě a intenzivně barví – hezkou teplou žlutou barvou. Kurkumu jsem si koupila mletou. Stačí přibližně 2 kávové lžičky do 5 l barvicí lázně. Nechte ji vařit asi 30 minut a pak vložte látku do hrnce, ponořte a nechte ji tam několik minut nebo déle, podle toho, jak intenzivní barvu chcete. Obarvenou látku z roztoku vytáhněte a propláchněte studenou vodou. Teď už jen stačí látku nechat uschnout na sušáku. :-)

Pozor na žluté ruce


Kurkuma je silné barvivo. Pokud si nechcete zašpinit ruce, doporučuji použít rukavice.

barvení oblečení přírodně

Pudrově růžová od avokáda

Pudrově růžová je trendy, a tak jsem sáhla po avokádu, které překvapivě tuhle barvu dokáže vykouzlit. K snídani si můžete dát oblíbený avokádový toust a ze zbylých slupek a pecek pak obarvíte třeba tričko. Avokádové slupky i jádra je potřeba pořádně očistit. Slupky od zelené dužiny a z jader oloupejte hnědé slupky. Očištěné slupky a jádra rozkrájejte na menší kousky a dejte do hrnce. Pak jen zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni několik desítek minut a vložte látku do odvaru. Máčejte tak dlouho, jak intenzivní barvu si přejete – čím déle, tím bude tmavší. Nakonec látku důkladně propláchněte studenou vodou a nechte uschnout.

Tip na další přírodní barviva

  • zelená – špenát, listy černého bezu, zelený čaj
  • fialová – borůvky, červené zelí, růže
  • růžová – višně, jahody, maliny, třešně
  • žlutá až oranžová – cibule, kari, mrkev, šafrán, heřmánek
  • červená – sušený ibišek, červená řepa, červená cibule
  • hnědá – káva, vlašský ořech, cibulové slupky
  • modrá – ostružiny, borůvky

6 věcí, které je dobré znát před barvením

Než se do toho pustíte, mám pro vás několik tipů, které se vám budou určitě hodit.

  1. Zvolte správný materiál: Nejlépe se hodí přírodní materiály, jako je len, bavlna nebo hedvábí.
  2. Nepodceňte přípravu: Přírodní barvy opravdu barví a úklid po barvení může být delší než samotné barvení. Je potřeba si připravit starší hrnec a na barvení použít rukavice.
  3. Vytvoříte si vzorník: Je dobré si zkoušet intenzitu barvy. Přírodní látku nastříhejte na menší kousky a každý z nich na různou dobu ponořte do zvoleného roztoku. Vysledujete si tak intenzitu barevného odstínu a najdete si tu co se vám nejvíc líbí.
  4. Pozor na sluníčko: Nabarvené textile nesušte na přímém slunci, protože přírodní barvy jsou citlivé na sluneční světlo a mohly by rychle změnit odstín.
  5. Fixace na závěr: Nakonec je dobré barvu fixovat. Do octové lázně (dávám asi 1 hrnek octa na 8 hrnků vody) vložte nabarvenou textilii a nechte ustálit. Názory na dobu ustalování se různí a pohybují se od jedné hodiny do celonočního máčení. Když barvíte rostlinná vlákna jako je bavlna nebo len přidejte do lázně ještě trochu sody.
  6. Praní: Přírodně obarvená látka při prvním praní ještě trochu pustí. Proto doporučuji prát v ruce nebo v pračce na jemný program a nízkou teplotu.

Přírodně barvené oblečení v Tchibo


V nové kolekci Tchibo najdete oblečení barvené přírodní cestou. Pro své přírodně barvené textilie používáme výlučně barvy získané upcyklací rostlinných zbytků, například červené řepy. Tento přístup snižuje spotřebu vody a energie a přispívá k ochraně zdrojů a klimatu.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články