Právě čtete

3 netradiční domácí limonády

10367  
Sdílet: 

3 netradiční domácí limonády

Jak začne horké léto plné sluníčka, připadám si jako malá holka na prázdninách. Nevím jak vy, ale já ho mám spojené hlavně se spoustou čerstvého ovoce, které jsme jako děti jedly snad od rána do večera, a taky s limonádami, co jsme upíjely, když jsme přiběhly domů z nekonečných letních her. Takže není divu, že ovocné domácí limonády jsou pro mě synonymem léta a prázdnin.

6. 6. 2018 4 min. čtení Jana Duffková
3 netradiční domácí limonády

Nechci se moc chlubit, ale limonády, které dělám k letnímu grilování, jsou prý absolutně úžasné. Moje tajemství? Míchám do nich čerstvé bylinky, a to i takové, které byste čekali spíš v marinádě na maso než v drinku.

Základ každé mojí domácí limonády

Ve všech receptech níže platí, že si připravím koncentrovaný základ. Z toho pak ředím perlivou nebo kohoutkovou vodou jednotlivé porce limonád podle vlastní chuti. Nejčastěji použiju asi 50 ml základu na 1 l vody, ale hodně se to liší v závislosti na konkrétní chuti limonády, protože některé jsou lepší více „svěží“ – třeba citrusové, zatímco jiné mám radši koncentrovanější, například jahodovou.

V ledničce vydrží základ zhruba 2–4 dny (pokud ho neobjeví zbytek rodiny, to je pak životnost mnohem kratší) a uděláte z něj 3 až 6 litrů limonády. Množství vody je na vás podle toho, jak koncentrovanou nebo osvěžující limonádu byste si přáli.

Když nestíháte vše spotřebovat, zachrání vás mrazák. Limonádové základy můžete přelít klasicky do krabiček nebo uzavíratelných sáčků, ale mě víc baví tvořítka na led. Hodím několik zmrzlých kostiček do sklenice vody a tradá, osvěžující drink je připravený! Když si s tím chci opravdu pohrát, zamrazím základ i s kousky ovoce a bylinek a v ledu úžasně vypadají také jedlé květy.

Ať už se pustíte do klasické verze anebo skleničku něčím přiostříte, ozdobte drink čerstvou mátou nebo meduňkou a užijte si letní pohodu. Nechte si chutnat!

Borůvková limonáda s bazalkou

Borůvkovou limonádu mám moc ráda, ale v obchodech ji skoro nenajdete. O důvod víc, proč se do ní doma pustit, pokud také patříte k fanouškům borůvek.

Párujte s bylinkami:

Tato limonáda si skvěle rozumí s bazalkou.

Na 250 ml základu potřebujete:

  • 1 hrnek vody
  • 2 lžíce cukru
  • 2 hrnky borůvek (můžete použít i mražené)
  • hrst čerstvé bazalky

Bude se vám hodit:

  • jemné síto
  • mixér
  • nádoba na limonádový základ

Postup:

  1. V horké vodě rozmíchejte cukr a nechte zchladnout.
  2. Zvlášť si připravte borůvky: rozmixujte je a propasírujte přes jemné síto.
  3. K propasírované šťávě z borůvek přidejte bazalku a sladkou vodu a ještě jednou promixujte.
  4. Směs nalijte do uzavíratelné nádoby a uložte přes noc do lednice. Pak už je kdykoliv připravená na míchání.

Můj tip: Pokud máte rádi kyselejší chuť, přidejte do limonády čerstvě vymačkanou šťávu z limetky.

Malinová limonáda s tymiánem

Malinovka, to je klasika. A ta domácí je plná chuti, bez umělých přísad. Určitě se vyplatí připravit si ji i do zásoby, protože podle mých zkušeností jí nikdy není dost.

Párujte s bylinkami:

Jemnou chuť malin podpoří výrazný tymián.

Na 250 ml základu potřebujete:

  • 1 hrnek vody
  • 1 lžíce cukru
  • snítka citronového tymiánu
  • 2 hrnky malin (můžete použít i mražené)

Postup:

  1. Do hrnce nalijte vodu, přidejte cukr a tymián. Vše přiveďte k varu a vařte 10 minut.
  2. Stáhněte z ohně, tymián odstraňte a rozvar nechte vychladnout.
  3. Rozmixujte maliny a propasírujte je přes jemné sítko.
  4. Šťávu z malin smíchejte s tymiánovým rozvarem.
  5. Připravený základ můžete míchat hned, nebo ho uložit do ledničky na později.

Můj tip: Do malinovky se skvěle hodí pár kapek citronu, který jí dá kyselejší chuť.

Mangová limonáda se zázvorem

Tato limonáda je taková exotičtější a díky zázvoru příjemně štípe. Můžete ji použít i jako nakopávač v případě letního nachlazení.

Doporučuju použít opravdu zralé, co nejměkčí mango. Pak je limonáda plná neuvěřitelné chuti. Je to jedna z těch, které ředím spíše méně.

Na 250 ml základu potřebujete:

  • 5 cm zázvoru
  • 1 hrnek vody
  • 2 lžíce cukru (třtinový je v tomto případě lepší než klasický)
  • 1 zralé mango

Postup:

  1. Zázvor najemno nastrouhejte a i se šťávou, kterou pustí, ho vmíchejte do vody.
  2. Přiveďte směs k varu, vmíchejte cukr a vařte asi 10 minut.
  3. Po uvaření sceďte a nechte zchladnout.
  4. V jiné nádobě rozmixujte mango a smíchejte ho se zázvorovou vodou.
  5. Limonádu si můžete naředit hned, nebo uložit do lednice na později.

Můj tip: Místo vody ji můžete naředit kokosovou vodou. A když navrch přidáte šťávu z jednoho pomeranče, máte letní nealko drink vonící dálkami.

Verze pro dospělé

Limonádové základy dobře poslouží i do domácích míchaných koktejlů, takže je ráda chystám na letní oslavy. Nejjednodušší a osvědčené je podávat je s proseccem nebo jiným šumivým vínem a s pár kousky čerstvého ovoce. Můžete vyzkoušet i vodku nebo gin, podle chuti.

A co vy? Co je vaší typickou letní záležitostí?

Letní pohoda na terase

Janu jsme pro focení limonádových receptů vybavili kolekcí Tchibo s vychytávkami pro pravou domácí letní pohodu. Na e-shopu bude dostupná do 16. července nebo do vyprodání zásob.

Čtěte také

Další články