Právě čtete

Salát z balkonu přímo na talíř. Jak na výrobu truhlíku a chutný recept

18474  
Sdílet: 

Salát z balkonu přímo na talíř. Jak na výrobu truhlíku a chutný recept

Saláty v truhlíku jsou takové malé perpetum mobile. Mám pro vás tipy, jak je pěstovat i sklízet a navíc i návod na výrobu vlastnoručních květináčů. A až přijde první úroda, využijete ji v receptu na salát s haloumi a slanou granolou. Dobrou chuť!

10. 5. 2021 4 min. čtení Romana Böhmová
Salát z balkonu přímo na talíř. Jak na výrobu truhlíku a chutný recept

Říká se, že po ledových mužích (Pankrác, Servác a Bonifác) se už nemusíte bát vysadit saláty do truhlíků na vaší terase nebo balkóně. Tak vzhůru do toho! Letos si můžete užít čerstvý salát na talíři každý den. Jednou z výhod je, že do sebe díky listové zelenině dostanete spoustu vitamínů a minerálních látek. Věřím, že na konci sezóny si budete – stejně jako já – říkat, na co jste čekali tak dlouho. Utrhnout si každý den pár listů čerstvého salátu je totiž naprosto skvělá věc.

Výbava, která se vám bude hodit

Pokud nemáte doma na pěstování vůbec nic, připravte se, že si budete muset pár věcí pořídit. Ale nebojte, určitě vás to nezruinuje.

Seznam věcí, které budete potřebovat:

Co všechno si můžete vypěstovat?

Pokud jste úplný začátečník, zkuste ze začátku třeba 2 –3 druhy salátů. Mezi nejčastěji pěstované patří dubáček. Přidat můžete ale i rukolu, špenát nebo polníček. Váš salát pak bude hezky rozmanitý. Ideální je si ze začátku rovnou koupit sazenice salátů, později se můžete pustit i do setí semínek (saláty si předpěstovat).

Návod na výrobu dřevěného truhlíku

Pokud si chcete doma vyrobit svůj vlastní truhlík na saláty a bylinky, připravila jsem pro vás návod. Takhle truhlíky vyrábíme my.

Budete potřebovat:

  • terasová prkna modřín sibiřský (prodávají je například v Hornbachu, dlouhé 3 nebo 4 metry, tloušťka 27 mm, šíře 143 mm)
  • kovové úhelníky pro spojení prken
  • nopová fólie černá
  • netkaná textilie černá
  • šrouby do dřeva (délka 60 mm a 25 mm)
  • venkovní olej (my použili PNZ olej v odstínu palisandr)
  • štětec
  • šotolina nebo drobné kamínky
  • zahradní substrát

Jak na to?

  1. Nejdříve si rozmyslete, jaký rozměr truhlíku chcete vyrobit. Podle toho si nařežte prkna (je dobré si to promyslet dopředu a podle toho koupit prkna v délce 3 nebo 4 metry). My jsme použili prkna o šíři 143 mm a tloušťce 27 mm. Přijde mi optimální dát na výšku dvě prkna, aby byla zajištěna dostatečná výška zeminy v truhlíku.
  2. Všechna prkna natřete dvěma vrstvami venkovního oleje.
  3. Na obvod truhlíku potřebujete tedy osm prken. Pokud je truhlík větších rozměrů, je dobré dát doprostřed vzpěru. My jsme na truhlík dlouhý 150 cm dávali jednu a na truhlík dlouhý 250 cm jsme dávali vzpěry dvě (viz foto).
  4. Natřená prkna si sestavte do tvaru budoucího truhlíku a pomocí kovových úhelníků je zašroubujte k sobě. V případě větší velikosti truhlíku použijte do středu i vzpěru, která zajistí vyšší pevnost.
  5. Truhlík si otočte dnem nahoru a naměřte si netkanou fólii, kterou na dno připevníte pomocí hřebíčků, připínáčků nebo nastřelovací sešívačky.
  6. Truhlík postavte dnem dolů a po obvodu rozložte nopovou fólii, která by měla mít výšku cca 2–3 cm pod okraj truhlíku. Opět ji můžete připevnit.
  7. Truhlík si umístěte tam, kde ho chcete mít nastálo. Poté ho vysypte šotolinou zhruba do výšky 5 cm. Zbytek vysytpe zahradním substrátem cca 2 cm pod horní okraj nopové fólie. A teď už můžete směle sázet!

Jdeme sázet saláty – jak na pěstování?

Aby saláty dobře rostly, stejně jako ostatní rostliny potřebují správné stanoviště, zálivku i další péči. Pojďte se mrknout, jak na to.

  1. Ideální je pořídit si truhlíky s podmiskami, do kterých bude odtékat přebytečná voda. Pokud je nemáte, dejte na dno truhlíků drenáž (tu samozřejmě můžete použít i u truhlíku s miskou).
  2. Nasypte do truhlíku substrát a lehce ho umačkejte.
  3. Poté už můžete sázet sazenice (zhruba 20–25 cm od sebe).
  4. Saláty dobře zalijte a pak už jen čekejte, až vám hezky vyrostou.

Pokud už jste saláty vysadili a nečekaně přijdou ještě mrazíky, stačí truhlíky jen přikrýt. Já na to používám netkanou textilii nebo truhlíky na noc odnesu domů. Naopak pokud máte zasklený balkon, zimní zahradu či skleník, můžete si saláty vysazovat už koncem února.

Saláty potřebují hodně zalévat. Musíte si ale dát pozor i na přelití. To vše také záleží na místě, kde jsou na balkóně nebo vaší terase umístěné. Určitě se vyhněte přímému slunci, které by uškodilo. Raději pro saláty najděte místo v polostínu – tam budou spokojené. Pokud si chcete ušetřit práci, sáhněte po samozavlažovacích truhlících.

Pozor na slimáky

Kdo už někdy saláty pěstoval, určitě ví, že slimáci je doslova milují. A není vůbec snadné se jich zbavit. Když už se vám stane, že si slimáci i váš salát, buďte trpěliví a sbírejte je.

Salát s medovo-hořčičnou zálivkou, sýrem halloumi a slanou granolou

Z uvedených ingrediencí připravíte dvě porce salátu. Ten je nejlepší trhat úplně čerstvý, ale pokud ho potřebujete natrhat dopředu, oplachujte ho až těsně před podáváním a uchovávejte v lednici zabalený v navlhčené utěrce.

Ingredience na zálivku:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř

Ingredience na slanou granolu:

  • 1 hrst oříšků (pekany, vlašské ořechy, pistácie nebo lískové oříšky)
  • 1 lžička bílého sezamu
  • 1 lžička černého sezamu
  • ½ lžičky máku nebo chia semínek
  •  ½ lžičky olivového oleje

Ingredience na dokončení:

  • 100 g salátových listů
  • 200 g sýru na gril – halloumi
  • 4 jahody

Postup:

  1. Nejprve si připravte zálivku. Všechny suroviny dejte do mísy a metlou prošlehejte.
  2. Poté se pusťte do přípravy slané granoly. Na pánev si dejte olivový olej a nasekané oříšky, sezam a mák. Vše do zlatova opékejte na pánvi. Podle chuti granolu můžete osolit.
  3. Na grilu si opečete plátky sýru halloumi do zlatova. Pokud nemáte gril, můžete je opéct i na pánvi.
  4. Do mísy se zálivkou vhoďte listy salátů a promíchejte.
  5. Na talíř dejte salát a pokrájené jahody. Na něj navrstvěte rozpečený sýr a posypte slanou granolou.
  6. Podávejte co nejdříve po dokončení salátu.
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články