Právě čtete

Jahodový salát naslano

3042  
Sdílet: 

Jahodový salát naslano

Na jahody jsem každoročně natěšená a nemůžu se dočkat, až v obchodech budou ty čerstvé, české. Miluji je natolik, že s nimi vymýšlím nové a nové recepty. Můj letošní favorit je naslano a musím říct, že jsem s ním sama sebe opravdu překvapila!

25. 5. 2018 2 min. čtení Kateřina Kuranova
Jahodový salát naslano

K jahodám mám ještě jednu poznámku: loni, když se blížila jahodová sezona, jsem měla chvilku před porodem a každý mě strašil, že tentokrát si jahody nedám, protože by se miminko mohlo osypat. Tak jsem se víceméně smířila s tím, že jeden rok vynechám a budu všem tiše (dobře nahlas) závidět.

Naštěstí jsme měly v porodnici úžasný tým sester a ty nám řekly, ať jíme vše, jen postupně, abychom věděly, na co má miminko reakci. Po chvíli odolávání jsem je poslechla a dala si jednu jahodu. Kdybyste mě viděli. Nikdy jsem si asi tolik nevychutnávala tu úžasnou šťavnatou chuť. Myslela jsem si, že bude pro ten rok opravdu poslední. Naštěstí se syn neosypal a tak jsem si druhý den dala jahody čtyři. A opět bez reakce. Nakonec jsem jedla klidně půl kila denně.

Letos s chutí a jahodami na klíně vzpomínám, jak jsem to loni řešila a prožívala.

Jahodový salát s bazalkou a semínky

Doba přípravy: 20 minut
Náročnost: malá

Na 2 porce potřebujete:

  • 300 g baby špenátu
  • 1 hrst bazalky
  • 1 hrst hráškových klíčků
  • 10 jahod
  • 1 malou červenou cibuli
  • 1 avokádo
  • 3 lžíce opražených slunečnicových semínek
  • 100 g sýru feta

Zálivka:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamika
  • 1 lžička medu
  • sůl, pepř

Já jsem salát ještě dozdobila fialkami, líbí se mi, jak hezky kontrastují s jahodami a salátem. Salát je ale samozřejmě báječný i bez nich.

Postup aneb jak jsem postupovala já:

V zavařovačce důkladně promícháme (protřepeme) ingredience na zálivku: olivový olej, balzamiko, med, sůl a pepř.

Do mísy dáme listovou zeleninu a bazalku, přidáme na drobno pokrájenou cibuli, na kostičky pokrájené avokádo, na čtvrtky pokrájené jahody a hráškové klíčky. Všechno spolu promícháme.

Tip: Klíčky si můžete vypěstovat sami. Já dávám do papírového obalu od vajíček vatu (můžete pracovat i s hlínou), vyskládám na ni semínka hrachu a zaliju vodou. Zalévám ho každý den a brzy začne klíčit. Zhruba po 3 týdnech jsou klíčky takto vysoké. Klíčit můžete skoro všechno, přečtěte si, jak na to.

Na suché pánvi si opražíme semínka a necháme zchladnout. Pak je přidáme k salátu, doplníme sýrem feta a zalijeme zálivkou. Salát můžeme případně dozdobit jedlými květy.

Tip pro barevnou kuchyni

Katčině jahodovému salátu to krásně sluší na barevném talíři z oblíbené kuchyňské soupravy Tchibo. V aktuální nabídce e-shopu je světlejší sada (platí do vyprodání zásob).

Čtěte také

Frappé jako z řecké pláže
Frappé jako z řecké pláže29548
Hlaďoučká hrášková polévka jako z luxusní restaurace
Hlaďoučká hrášková polévka jako z luxusn…8315
3 chuťovky, které grilování dovedou k dokonalosti
3 chuťovky, které grilování dovedou k do…7240
Další články