Právě čtete

Ztracené vejce, které zvládnou i začátečníci a recept na avokádovou pomazánku

28874  
Sdílet: 

Ztracené vejce, které zvládnou i začátečníci a recept na avokádovou pomazánku

Spousta lidí na ztracená vejce chodí raději do restaurace, protože se bojí náročnosti přípravy. Docela tomu rozumím – tuhle pochoutku si většina z nás ve všední den před prací přichystat nestihne. Jinak ale příprava není žádná vyšší dívčí, takže plán na víkend je jasný! Vyzkoušejte recept na snídani, ve které hraje hlavní roli ztracené vejce s avokádem.

31. 3. 2024 3 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Ztracené vejce, které zvládnou i začátečníci a recept na avokádovou pomazánku

Základem jsou čerstvá vejce. Vždy je kupuji těsně předtím, než se chystám ztracená vejce připravovat. Pokud nejste zrovna ranní ptáčata, stejně jako já, kupte je den předem. V regálu v obchodě sáhněte dozadu a vyberte ta nejčerstvější. Čím čerstvější vajíčka budete mít, tím bude bílek tužší. Díky tomu bude lépe držet pohromadě, až vejce vhodíte do vody.

Starší vajíčka mají bílek z velké části tekutější a rozteklý. Tato tekutá část pak může způsobovat, že se vám většina bílku v hrnci „rozuteče“. Rozdíl mezi čerstvým a týden starým vejcem můžete vidět na fotce. Vlevo je čerstvé vajíčko s tuhým bílkem, vpravo je starší.

Kromě čerstvého vajíčka budete také potřebovat hrnec s větším množstvím vody. Pokud použijete vody málo, budete mít plochá vejce. Vodu v hrnci přiveďte k varu, poté ji sundejte z plotny. Neměla by bublat, až do ní budete dávat vajíčka. Bublinky mají být jen drobné.

2 způsoby, jak uvařit ztracená vejce

Můžete zkusit jednodušší a jistější variantu, vhodnou pro začátečníky – s potravinovou fólií. Nebo se rovnou pusťte do přípravy klasickým způsobem.

Jednodušší varianta s potravinovou fólií

Vezměte menší misku a vystelte ji fólií. Tu vymažte olejem (je jedno jakým, ale když použijete olivový, vejce nebude mít čistě bílou barvu), rozklepněte do ní vejce a uzavřete natěsno uzlíkem nebo svorkou. Vložte do horké nebublající vody na 3–4 minuty, poté vyjměte. Fólii nahoře pod uzlíkem rozstřihněte a opatrně z ní vyndejte vejce. Hotovo! Žádná věda, že?

Klasický způsob přípravy

Do vroucí (nebublající) vody přidejte 1 lžíci octa a vytvořte pomocí vařečky nebo lžíce krouživými pohyby podél okraje vodní vír. Vejce nejdřív rozklepněte do malé misky a poté ho opatrně vlijte doprostřed víru. Doporučuji chvíli počkat, až nebude vír tolik silný. Když vejce vložíte do silného víru, bílek se může rozutéct po hrnci. Když je slabší, tak mi vše drží hezky pohromadě. Vejce vařte 3 minuty. Během vaření můžete bílkům pomoci lžící nebo vařečkou – když si všimnete, že se vám rozutíkávají, posuňte je tam, kde mají být.

Když připravuji větší množství vajec


Nejraději mám přípravu s vodním vírem, ale když připravuji snídani pro více lidí, je tento způsob trochu pomalý. Můžete totiž dělat vejce jen jedno po druhém. Proto se pak vyplatí použít techniku s potravinovou fólií. Při přidávání a vyndávání vajec je třeba pracovat rychle, abyste ta poslední nepřevařili.

Pokud nechcete vajíčka servírovat hned po uvaření (tak je to ale nejlepší), připravte si hrnec nebo mísu s ledovou vodou. Až vajíčka vyndáte z hrnce, můžete si je tam na chvíli odložit. Studená voda zastaví proces vaření. Nebojte, nebudete pak jíst studená vejce – před servírováním je ohřejte 30 sekund v teplé vodě. Než je dáte na talíř, nezapomeňte je pomocí ubrousku trochu osušit, ať nemáte v jídle přebytečnou vodu.

Jak podávat ztracená vejce – recept na avokádovou pomazánku

Zatřená vejce můžete servírovat na anglickém muffinu se slaninou a holandskou omáčkou, na orestovaném nebo grilovaném chřestu se slaninou, v salátu nebo třeba s avokádovou pomazánkou, na kterou mám pro vás recept. Ideální slaná snídaně!

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo
  • 2–3 lžíce citronové šťávy
  • 55 g cherry rajčat (cca 2–3)
  • 25 g jarní cibulky (cca 1 užší jarní cibulka)
  • 1/2 lžičky kari
  • 1/3 lžičky zázvoru
  • hrst čerstvého koriandru
  • opečený kváskový chleba na servírování
  • zastřené vejce na servírování

Postup:

  1. Rajče a jarní cibulku nakrájejte na opravdu drobné kousky.
  2. Oloupejte avokádo, vyndejte pecku a dužinu ze slupky vyškrábněte lžící. Dejte do misky a rozmačkejte vidličkou.
  3. K avokádu přidejte citronovou šťávu, nakrájenou jarní cibulku a cherry rajčata, kari, zázvor a natrhaný čerstvý koriandr. Promíchejte.
  4. Avokádovou pomazánku servírujte na opečeném kváskovém chlebu se zastřeným vejcem.

Když na přípravu ztraceného vejce nemám zrovna tolik času nebo trpělivosti, připravuji místo něj vejce na měkko (vařím ho 3 minuty od chvíle, kdy voda dosáhne varu). Pak už ho jen stačí opatrně oloupat a je to. Takhle připravené vajíčko servíruji na avokádovému toustu nebo na anglickém muffinu. Nejlepší je přelité holandskou omáčkou. Mňam!

Oslavte jaro u rozkvetlého stolu

Oslavte jaro u rozkvetlého stolu

Pořiďte si doplňky do domácnosti v pastelových barvách.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články