Právě čtete

Recept na tapiokový pudink ‒ snadná a rychlá svačina nebo dezert

4207  
Sdílet: 

Recept na tapiokový pudink ‒ snadná a rychlá svačina nebo dezert

Jednu dobu jsem ho viděla snad všude. Tapiokový pudink se u nás dostal na výsluní společně se zvyšující se oblibou zdravého stravování. Naučte se ho připravovat i doma!

4. 1. 2021 3 min. čtení Inspired Kitchen
Recept na tapiokový pudink ‒ snadná a rychlá svačina nebo dezert

Nejsem odborník, takže nebudu hodnotit výživové hodnoty, ale po chuťové stránce si to opravdu zaslouží. Je to další zpestření jídelníčku a v kombinaci s kokosovým mlékem a sladkým mangem má schopnost přenést chuťové buňky do exotických dálek.

Co to vlastně ta tapioka je? Tapioka je škrob, který se získává z kořene manioku. Ten roste v Jižní Americe, Africe a v Asii. Ve všech těchto oblastech tvoří celkem základní potravinu. Její výhodou je, že neobsahuje lepek, takže je často součástí právě bezlepkového vaření a pečení.

Tapiokové perly, mouka a škrob

Tři produkty z tapioky, se kterými jste se už možná setkali.

Asi nejznámější formou jsou tapiokové perly, ze kterých se připravují různé pudinky a dezerty. Dají se najít jak ve světlé, tak i v tmavé verzi. Obě se vyrábí z bílé dužiny manioku, jen ty tmavé jsou dochuceny tmavým třtinovým cukrem. Používají se do Bubble Tea ‒ do čajů, které tlustým brčkem pijete právě společně s tapiokovými perlami. Vyrábějí se v několika velikostech. Do čaje se většinou používají ty větší, zatímco na pudink se hodí jejich drobná verze.

Dalším produktem z tapioky jsou tapioková mouka a škrob. Mouku můžete použít na zahušťování omáček nebo při pečení bezlepkového pečiva. Tapiokový škrob využijete v kuchyni úplně stejně jako škrob bramborový nebo kukuřičný.

Kde se dají produkty z tapioky pořídit?

Najdete je v obchodech se zdravou výživou, v asijských potravinách, ale viděla jsem je i v regálech větších a vybavenějších supermarketů. Vždy v oddělení se zdravými potravinami. A pokud je nenajdete ani tam, prohledejte internetové e-shopy.

Jak na tapiokový pudink?

Asi nejoblíbenějším zpracování perel je tapiokový pudink, který již hotový nabízí i řada restaurací a obchodů, hlavně těch specializovaných na asijskou kuchyni.

Nejčastěji ho vídám v kombinaci s kokosovým mlékem a mangem, ale mám osobně vyzkoušené i další kombinace. Třeba společně s rozmixovanými lesními plody je výtečný, skvěle fungují i sladké broskve a pokud jste na čokoládu, můžete přimíchat i kakao nebo hotový pudink čokoládou polít. Ve spojení s pistáciemi a pomerančovou kůrou je to naprosto dokonalý dezert.

8 tipů, které se vám budou hodit při přípravě pudinku:

  1. Perly je dobré předem (například v mléce) namočit, třeba přes noc, pak se budou vařit o polovinu kratší dobu – místo obvyklých 15‒20 minut jen zhruba 10.
  2. Poměr je obvykle 1 díl suchých perel na 8 dílů tekutiny. Přiveďte k varu a během vaření neustále míchejte, aby se nepřichytily. Důležité je také vaření na nízkou teplotu.
  3. K přípravě zkuste použít místo vody či kravského mléka třeba mléko kokosové nebo mandlové. Já osobně pudink vařím nejčastěji půl na půl s vodou a kokosovým mlékem, se kterým mi chutná nejvíc.
  4. Při výběru kokosového mléka dejte pozor, aby neobsahovalo zbytečné konzervanty a mělo co nejvyšší podíl kokosové hmoty (minimálně 60‒70 % jeho obsahu).
  5. K dochucení můžete použít třeba vanilkový extrakt, kakao, světlý třtinový cukr nebo med.
  6. Pudink nalijte do skleniček nebo misek ihned, co se perly dovaří. Chladnutím tuhne a hůř se s ním manipuluje. Pak ho dejte do lednice vychladit.
  7. Pokud se rozhodnete pro kombinaci s mangem, dohlédněte na to, aby mango bylo úplně zralé. Jen ho rozmixujete na jemné pyré. Do pyré někdy přidávám i kapku citrónové šťávy, díky které nezhnědne.
  8. Pokud pudink nesníte hned, dejte ho lednice. Samotný v lednici vydrží zhruba tak pět dní. S ovocným pyré bych se spotřebou neotálela a spotřebovala ho nejpozději do druhého dne.

Tapioka je sice zdravá, ale celkem kalorická a vydatná. Obsahuje hlavně hodně sacharidů. Pozor by tedy na ni měli dávat hlavně diabetici a lidé, kteří se snaží zhubnout. Já sama preferuju spíše malé množství, a to nepatřím ani do jedné skupiny. I to malé množství dost zasytí, ale jednou za čas samozřejmě neuškodí. Pudink je lahodný a osobně si ho velmi ráda dávám třeba k snídani. Pak mám jistotu, že hlad nebudu mít až do oběda. :-)

Recept na tapiokový pudink s mangovým pyré

Příprava pudinku vám zabere asi 30 minut a dále počítejte s časem navíc na chlazení. Z uvedených ingrediencí připravíte dvě porce.

Ingredience:

  • 50 gramů tapiokových perel
  • 200 ml vody
  • 200 ml kokosového mléka (s min. obsahem 60‒70 % kokosového extraktu)
  • 1 lžíce medu (nebo jakéhokoliv jiného sladidla)
  • 1 středně velké zralé mango
  • kokosové lupínky na ozdobení

Postup:

  1. Perly namočte přes noc do vody. V té změknou a zdvojnásobí svůj objem.
  2. Ráno je dejte do hrnce společně s kokosovým mlékem. Vařte asi 8-10 minut, pudink nezhoustne.
  3. Pořád ho míchejte, ať se nepřichytí. Oslaďte medem, nalijte do skleniček a dejte do lednice vychladnout.
  4. Mango oloupejte a zbavte pecky. V mixéru ho rozmixujte na hladké pyré a nalijte do skleničky na pudink.
  5. Ozdobte kokosovými lupínky.
Vše, co se bude hodit do kuchyně

Vše, co se bude hodit do kuchyně

Výbavu na vaření i skladování potravin najdete na Tchibo.cz

Do e-shopu

Čtěte také

Jsou „zdravější“ náhražky cukru opravdu lepší?
Jsou „zdravější“ náhražky cukru opravdu …7097
Domácí zázvorové a další „panáky“. Vážně jsou prospěšné?
Domácí zázvorové a další „panáky“. Vážně…7094
Co dělám ze šípků? Domácí kosmetiku, dekorace i zdravé dobroty
Co dělám ze šípků? Domácí kosmetiku, dek…18575
Další články