Právě čtete

Recept na domácí tonic a tipy na koktejly, do kterých skvěle pasuje

8677  
Sdílet: 

Recept na domácí tonic a tipy na koktejly, do kterých skvěle pasuje

Když jsem narazila na návod na přípravu domácího tonicu, hned jsem si řekla, že to musím vyzkoušet. Za prvé ve mně hlodala zvědavost, jestli je opravdu reálné doma něco tak specifického připravit, a za druhé tonic poměrně často domů kupujeme na přípravu různých koktejlů, takže znát recept by se mi jedině hodilo.

4. 12. 2021 2 min. čtení Jana Duffková
Recept na domácí tonic a tipy na koktejly, do kterých skvěle pasuje

Prozkoumala jsem nejrůznější druhy receptů a nakonec jsem si z každého odnesla něco. Poznatky jsem pak spojila v jeden finální recept, se kterým, musím říct, jsem celkem spokojená. Klasickému tonicu se mi povedlo celkem dobře přiblížit. Takže, jak na to?

Musíte sehnat chininovou kůru

Kůra chininovníku lékařského je zásadní surovina, bez které se neobejdete.

Já jsem ji doposud nikdy v ruce nedržela, takže nejprve přišlo pátrání, kde takovou kůru koupit. Odpověď byla snadná a rychlá – obchody s bylinkami a nespočet e-shopů. Jedno 50g balení mě vyšlo na 45 Kč, takže se nejedná o nic cenově nedostupného. Kůra chininu dodává tonicu onu známou nahořklou chuť, zároveň má ale narezlou barvu, kterou získá i váš tonic. V domácích podmínkách z něj čirou barvu nevykouzlíte, ale to ničemu nevadí.

Údajně je také dobrá na trávení, zároveň by ji ale neměly konzumovat těhotné ani kojící ženy, tak na to pozor. Tu nejdivnější surovinu receptu už tedy máte, takže se do toho můžeme pustit!

Recept na domácí tonic

Z uvedených surovin jsem připravila 400 ml základu na tonic, který se ale vždy dál ředí sodovkou. Na 200 ml sodovky dávám cca 2 lžíce základu, ale je jen na vás, jak silnou chuť si zvolíte.

Ingredience:

  • 500 ml vody
  • 50 g citronové trávy (spodní světlá část je nejlepší)
  • 15 g chininové kůry
  • 1 pomeranč, 1 citron, 1 limetka
  • 15 kuliček nového koření
  • 20 g kyseliny citronové
  • špetka soli
  • cukr krupice (nebo třtinový) podle chuti – já ho dávám cca 6 lžic

Můžete to ochutit


Pokud rádi experimentujete s chutěmi, můžete přidat také bylinky. Já moc ráda přidávám levanduli (tu vidíte i na fotkách tohoto receptu, dala jsem 2 lžíce) nebo třeba rozmarýn.

Postup:

  1. Z pomeranče, citronu i limety ostrouhejte kůru a spolu s vymačkanou šťávou ze všech citrusů ji dejte do kastrůlku.
  2. Citronovou trávu potlučte paličkou na maso a pak ji nakrájejte na menší kousky. Také přidejte do kastrůlku.
  3. Přidejte všechny zbývající ingredience a vše nechte 20 minut vařit pod pokličkou.
  4. Po dovaření sceďte přes jemné sítko a poté ještě pes plátýnko nebo přes papírový kávový filtr, abyste se zbavili jemného prachu z kůry. Pokud budete používat kávový filtr, nejprve ho propláchněte čistou vodou.
  5. Tekutinu nalijte zpět do čistého kastrůlku, přidejte cukr a vařte dalších 20 min na mírný stupeň bez pokličky.
  6. Hotový základ přelijte do lahvičky a po vychladnutí skladujte v lednici.

Tipy na alkoholické koktejly s tonicem, které mám ráda

Na závěr pro vás mám pár nápadů na koktejly, které se vám mohou hodit třeba na Silvestra. Nezapomínejte ale, že obsahují alkohol, takže nejsou vhodné pro mladší 18 let.

Tonic si dobře rozumí s ginem, vodkou nebo třeba becherovkou. Ať už budete míchat jakýkoliv koktejl, můžete experimentovat s množstvím poměru tonicového základu v sodovce a tím ovlivňovat sílu výsledné chuti. Nezapomínejte také na dostatek ledových kostek nebo ledové tříště, bez toho to není ono.

Tonic a gin nejraději kombinuji:

  • S okurkou, borůvkami, malinami, jahodami nebo jiným bobulovitým ovocem. Ovoce může být čerstvé, mražené, ale klidně i sušené mrazem nebo klasicky. To koktejl moc hezky obarví. Výborně ladí také citrusy – dokonce i grep.
  • S 40 ml brusinkového nebo rybízového džusu a limetovou šťávou.

Tonic a vodku nejraději kombinuji:

  • S limetovou šťávou
  • Se zázvorem, pomerančem a skořicí

Možností je ale snad nekonečno a to i v provedení bez přidání alkoholu. Tak přeji příjemné experimentování a ať se recept podaří!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články