Právě čtete

Chia svačina do skla

133295  
Sdílet: 

Chia svačina do skla

Když už jsme u těch novoročních předsevzetí, určitě na sebe kladete vysoké nároky, co se týče lepšího stravování v novém roce. Já taky. A skvělé na tom je, že možností je opravdu hodně. Třeba zrovna chia semínka. Vtrhla k nám na trh jako moderní superpotravina, ale vlastně mě ani nenapadlo pátrat po jejich původu. Tak tady je malý průvodce.

8. 1. 2016 2 min. čtení Kateřina Winterová
Chia svačina do skla

Chia semínka jsou plodem šalvěje hispánské, což je jednoletá bylina, asi metr vysoká, pocházející z čeledi hluchavkovitých. Pěstuje se hlavně v horských oblastech Jižní Ameriky a v Austrálii, kde se jí v současnosti vyprodukuje nejvíc. Je starověkou plodinou Aztéků a Mayů, kteří ji používali i jako platidlo.

Chia semínka jsou bezlepková, obsahují mnoho vlákniny, omega 3-nenasycených mastných kyselin a vápníku. Sama nemají výraznou chuť, dají se tedy přidávat do jiných pokrmů. Do pečiva, do nápojů a třeba v kombinaci s ovocem a granolou k snídani nebo svačině. Chia v tekutinách, tedy i v žaludku, skvěle bobtná, podobně jako lněné semínko, a vytváří tak výživný rosol zahánějící pocit hladu. Indiáni to měli celkem vychytaný. Jak to tak studuju, stačilo jim maté, guarana a chia semínko a měli o hlad postaráno. A vy budete mít taky. Stačí si přes noc připravit chia, ráno ho spolu s ovocem a vločkami naládovat do sklenice a při dopoledním prokrastinování v práci ho pěkně spapat. Pěkný den!

ch snidane7.12.2015 stateo00352

Suroviny:

2 polévkové lžíce chia semínek
2 dcl vanilkového sójového nápoje
4 polévkové lžíce müsli či granoly
granátové jablko
banán, borůvky
1 čajová lžičky zeleného ječmene

Postup:

Chia semínka zalijeme sójovým nápojem a necháme přes noc nabobtnat. Já semínka občas zamíchám, aby rovnoměrně nasákla tekutinu. Semínka podobně jako namočený len zgelovatí. Pak už je jen plníme do sklenice nebo misky, střídavě s ovocem a müsli či granolou. Směs můžeme zasypat i zeleným ječmenem. Granátové jablko rozřízneme napříč a poklepem na slupku semínka vyklepeme ven nebo je klasicky vyškrábneme jídelním nožem.

ch snidane7.12.2015 stateo00533

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články