Právě čtete

Adventní kalendář, ze kterého nepřiberete a naladí vás na Vánoce

41039  
Sdílet: 

Adventní kalendář, ze kterého nepřiberete a naladí vás na Vánoce

Hned jak jsem si dala dohromady jedna a jedna o Ježíškovi, začala jsem listopadové dny trávit přemýšlením, čím udělám radost komu z rodiny. Bavilo mě to víc než sepisovat vlastní seznam přání. Do Vánoc jsem se zamilovala tak, že dárky sháním už od podzimu, a neptejte se, kdy si začínám pouštět koledy. Nejraději mám všemožné adventní aktivity, které si nejvíc užívám teď, když mám malé děti.

23. 11. 2019 6 min. čtení Jana Brunclíková
Adventní kalendář, ze kterého nepřiberete a naladí vás na Vánoce

Průvodce adventem: adventní kalendář

Kdo by je neznal z vlastního dětství i z dnešní nabídky obchodů. Čokoládička ve vánočním tvaru, jupí! Ale kalendář, na který i po letech vzpomínám nejvíc, žádné dobroty neschovával. Spočíval v prostém odklápění okýnek na skrytém obrázku, který dal čtyřiadvacátého dohromady originální betlém.

To mě inspirovalo k vytvoření něčeho, na co budou děti ještě dlouho vzpomínat – kalendář adventních aktivit. (Koneckonců, k obálce s aktivitou nějakou tu sladkost klidně přidat můžete.) Zaberou pár minut denně a na svátky mě naladí rozhodně příjemněji než kolovrátek koled v nákupním centru.

Adventní aktivity pro každý den

Letos advent startuje krásně 1. prosince. Je to ideální den, kdy si vyrobit nebo nazdobit adventní věnec. A rovnou můžeme zapálit první svíčku. :-)

Tip Tchibo: pokud ještě věnec nemáte, pořídíte ho tady.

Sama mám keramický korpus, do kterého stačí každý rok dokoupit svíčky v oblíbené barvě a dozdobit vším, na co máme právě náladu. Předloni to byly smrkové větvičky, šípky a barevné stužky, loni jsem do žlábků prajednoduše a přitom efektně nasypala barevné kovové rolničky.

2. prosince – pustíme si první adventní koncert. Můžeme tuhle příležitost využít k zamyšlení nad všemi, kteří se v životě s něčím potýkají, a není nutné posílat příspěvek jen na konto adventních koncertů. Vytvořte si vlastní tradici a přidělte každému členu nějaký rozpočet, byť by to byla jen stokoruna, kterou pošlete na konto nadace dle jeho vlastního výběru. Nebo, pokud chcete být více osobní, nechte děti vybrat jiným dětem hračky do krabice od bot.

3. prosince – potěšme ptáčky a cestou ze školky či školy jim uvažme lojovou kouli nebo nasypejme do krmítka.

Čtěte také: jak vytvořit dobroty pro ptáčky na zimu

4. prosince – všichni známe barborky! Dnešní plán je jasný, vydat se k třešňovému či jinému ovocnému stromu. Ale buďte na něj něžní, ať je prvního máje pod čím se líbat!

(Nejen) vánoční světýlka a dekorace z obrázku pořídíte na Tchibo.cz

5. prosince – máte připravenou básničku pro Mikuláše? Pokud ne, je nejvyšší čas nějakou se s dětmi naučit. Zkuste třeba veršovánku „čerte, čerte chlupatý, nechej pytel za vraty – slibuju ti, slibuju, že už zlobit nebudu“ nebo „Mikuláš je milý děda, hodné děti všude hledá. Bílé vousy, ty mu sluší, na zádech má velkou nůši. A v té nůši balíčky pro kluky a holčičky.“ Nebo zkusíte něco zveršovat sami?

6. prosince – Mikuláše máme za sebou, ale věděli jste, že dnes na českých návsích chodíval Ambrož? Vyhledejte si něco o zapomenutých postavách českého adventu a můžete si o nich s dětmi vyprávět, ale klidně si na ně i zahrát.

7. prosince – pokud vám chybí zimní dekorace na oknech, vystříhejte si s dětmi vločky ze složeného papíru a přilepte je do oken. Jestli nechcete stříhat, můžete do oken připevnit světelné řetězy.

Co všechno můžete rozsvítit? Inspirujte se na Tchibo.cz

8. prosince – druhá adventní neděle je skvělá příležitost zajít nebo zajet do nejbližšího skanzenu, muzea či galerie na výstavu s vánoční tematikou.

Čtěte také: jak doma vytvořit vánoční atmosféru

9. prosince – vyrobte si voňavou adventní dekoraci. Když zapícháte koření – hřebíčky do pomeranče se slupkou a dáte oranžové koule na teplé místo, provoní místnost nádhernou sváteční vůní. Při vymýšlení ornamentů klidně popusťte uzdu fantazii.

10. prosince – udělejte si černou hodinku. Vypněte televizor, odložte ostatní elektronická zařízení, zhasněte světla a u svíčky vyprávějte o Vánocích svého dětství. Děti můžou srovnávat – co by je nadchlo (třeba opravdové malinké svíčky, od kterých mohl při menší neopatrnosti klidně chytnout celý stromeček)? A co je lepší dnes?

11. prosince – posíláte si ještě v rodině nebo mezi přáteli o svátcích pohlednice? Pokud ano, zkuste letos vymyslet a vyrobit s dětmi vánoční přání sami. Fantazii se meze nekladou – můžete kreslit, malovat, razítkovat, vystřihovat, lepit a používat jakoukoli techniku, která se dětem zalíbila při školkovém či školním výtvarničení. A pokud se u vás tento zvyk už vytratil, zkuste letos papírová přání oživit. Uvidíte, že každý adresát bude mít radost.

Vyzkoušejte také: netradiční ozdoby, které zvládnou vyrobit i děti

12. prosince – o zítřejším svátku svaté Lucie se nesmělo uklízet, přitom ale v tento den chodily „lucky“ a kontrolovaly, jestli je důkladně uklizeno. Zkuste i z předvánočního úklidu udělat hru a trochu společně vysmýčit.

13. prosince – na svátek svaté Lucie se hodí přečíst si knížku o vánočních a předvánočních zvycích ve světě (tradice Lucií je velmi rozšířená ve Švédsku). Jestli žádnou nemáte, zajděte do knihovny, i tam určitě bude vládnout příjemná adventní atmosféra.

(Nejen) vánoční světýlka a dekorace z obrázku pořídíte na Tchibo.cz

14. prosince – deset dnů do Vánoc. Nalaďte se na svátky oblíbeným vánočním filmem. Bude to Sám doma, nebo Anděl Páně? A až děti usnou, můžete sáhnout po novodobé klasice pro dospěláky – Lásce nebeské.

15. prosince – o třetí adventní neděli se vypravte na adventní trhy. Mohou to být ty místní, které máte několik zastávek autobusem nebo tramvají, případně dostupné pěšky. Anebo zvažte výlet do jiného města či přímo do pohraničí. Trhy v Drážďanech, Norimberku i jiných německých městech jsou krásný zážitek.

16. prosincepečeme cukroví! Kdo někdy zkoušel tuhle napohled idylickou aktivitu s malými dětmi, ví, že jde o zkoušku trpělivosti pro ně i pro rodiče: válet, vykrajovat nebo tvarovat perníčky chce cvik a dá práci. Mám ale tip na cukroví, jehož tvoření bude bavit i ty nejmenší: třeba nepečený „ořechový salám“ určitě zvládnou s vámi.

17. prosince – pomalu finišujeme! Dnes zkuste poznávací kvíz s koledami: někdo na hudební nástroj zahraje nebo zabrouká prvních pár tónů nějaké koledy a ostatní hádají, jaká to byla. Jestli jich neznáte dost, je to ideální příležitost nějakou nacvičit!

18. prosince – nalákejte děti na staré dobré lepené papírové řetězy našeho dětství. Stačí nastříhat barevné papíry na proužky a pak už jen navlékat a slepovat článek po článku.

Čtěte také: jak vyrobit vánoční tričko s kapsou

19. prosince – na bezpečně ohnivzdorné podložce si zapalte purpuru nebo františka, zavřete oči a nechte proudit vzpomínky. Vůně jich vyvolávají nejvíc!

(Nejen) vánoční světýlka a dekorace z obrázku pořídíte na Tchibo.cz

20. prosince – napadl náhodou sníh? Určitě to využijte a běžte ven sáňkovat, postavit sněhuláka nebo uspořádejte pořádnou koulovačku. A pokud ne, společně namalujte obrázky toho, kdo má co na Vánocích nejraději.

21. prosince – kupte a pověste jmelí. Můžete si pod ním všichni dát pusu :-)

22. prosince – poslední adventní neděle. Zajděte podívat do některého kostela na velké, figurální jesličky! Všimněte si, že místo na slámě je prázdné – Ježíšek se přece teprve narodí.

23. prosince – inspirováni včerejškem, můžete rozestavět nebo vystříhat domácí betlém.

Máte vše na pečení? Formičky a šikovné pomocníky máme v nabídce na Tchibo.cz

24. prosince – a je to tady, ten velký den! Naše oblíbená náplň dopoledne, kromě pohádek, je zdobení stromečku. Ale pokud dáváte přednost buď zdobení o samotě, anebo naopak tomu, aby ho přinesl Ježíšek spolu s dárky, druhá nejlepší tradice je štědrovečerní procházka.

Čtěte také: můžeme pomoct zvířátkům v zimě?

Jako malou mě dědeček bral „vyhlížet Ježíška“, aby zbytek rodiny mohl v klidu finišovat přípravy na večer. Teď v dospělosti dokážu ocenit praktickou stránku takového řešení, klidně ale můžete vše potřebné připravit předem a jít se projít všichni. Zvolte si nějaký blízký cíl a vychutnávejte tichou až meditativní atmosféru opuštěných, prázdných ulic.

Veselé Vánoce!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články