Právě čtete

Raw cukroví

46446  
Sdílet: 

Raw cukroví

V mém životě sehrálo cukroví důležitou roli. Byla jsem na škole a jako studentka lačná života v podnájmu v Praze a nemající dostatek financí jsem jednu zimu v podstatě přežila na cukroví od maminky.

6. 12. 2015 3 min. čtení Kateřina Winterová
Raw cukroví

Jedla jsem ho průběžně celé dny a došlo i na Perníkovou chaloupku, kterou dovezla do Prahy má spolubydlící. Musím říct, že nechápu, jak jsem tu tunu cukru mohla strávit. Mladý organizmus snese zřejmě opravdu hodně. A závislost na sladkém, zde dosáhla pomyslného vrcholu. Doteď s ní bojuji :).

Raw cukroví mě baví. Obsahuje všechno co mám ráda, je zdravé a hned hotové. Často slýchávám názor, že je drahé na suroviny, což při cenách ořechů chápu, ale člověk si přece nemusí dělat obrovské zásoby a neměl by strávit svátky jen u misky s cukrovím jako já kdysi. Pro začátek radím začít s rozinkami, sušenými švestkami, vlašskými ořechy, kokosem, mákem, medem a kakaem. Tyhle suroviny najdete ve spíži po celý rok. Na Vánoce přibydou datle, fíky, čokoláda, která se dá sehnat i v raw kvalitě, stejně jako kakao, pokud jste puntičkáři. Další ořechy jako mandle, lískáče, kešu, pistácie známe, ale co teprve para ořechy, makadamové a třeba buráky na sladko!

Zkuste si vaše výtvory vyválet v praženém sezamu (což raw puntičkář nepřežije) anebo v matcha tea. Krásně vypadá i bílý mák. Je to na vás a možností je fůra. Super je, že tyhle sladkosti můžete mlsat celoročně třeba jako malé nakopnutí po obědě. Anebo je občas uválejte dětem ke svačině místo jejich oblíbené sušenky.

A taky je tohle raw „pečení“ cukroví hezkou záminkou k novému výkonnému mixéru, který určitě najdete pod stromečkem. Přeju Vám krásný advent a letos hodně sněhu pro všechny! :)

Mandlové kuličky

_MG_0164

1 hrst mandlí
1 hrst rozinek
1 lžíce skořice
2 lžíce kokosové moučky
mletý mák na obalení

Mandle rozmixujeme v kuchyňském robotu dohladka, přidáme rozinky a pokračujeme v mixování, až vznikne lepivá směs. Přidáme skořici a kokosovou moučku, ještě promixujeme a dobře prohněteme rukou. Vytvarujeme kuličky a obalíme je v máku.

Zhruba na 30 kuliček
Doba přípravy 40 minut

 

Mozartovy koule

_MG_0162

100 g mandlí
špetka soli
1 lžička strouhané pomerančové kůry
4 lžíce sirupu z agáve
80 g pistácií
kakao nebo surové kakaové boby na obalení

Mandle a pistácie namočíme zvlášť do vody na 1 hodinu a poté slijeme. Nejdříve připravíme marcipán – 80 g mandlí rozmixujeme se špetkou soli, polovinou strouhané pomerančové kůry a 2 lžícemi sirupu z agáve na pevnější hmotu. Vytvarujeme kouli a uložíme ji do lednice. Pak rozmixujeme zbylé mandle s pistáciemi, špetkou soli, pomerančovou kůrou a sirupem z agáve na pevnější hmotu. Prohněteme, vytvarujeme kouli a uložíme do lednice asi na 15 minut. Z marcipánové hmoty vytvarujeme kuličku. Z pistáciové hmoty vytvarujeme placku, kterou marcipánovou kuličku obalíme. Obalíme v kakau nebo drcených kakaových bobech.

Zhruba na 25 kuliček
Doba přípravy 45 minut, namočení 1 hodina, odležení 15 minut

Čtěte také

Vánoční cukroví ve zdravém kabátku
Vánoční cukroví ve zdravém kabátku10488
Domácí burákové máslo
Domácí burákové máslo10667
Putra aneb přepuštěné máslo
Putra aneb přepuštěné máslo26651
Další články