Právě čtete

Nejpovedenější cukroví na světě

57173  
Sdílet: 

Nejpovedenější cukroví na světě

I kdyby nebyly žádné blogy a ty nejnej recepty, Vánoce jsou prostě nutnost a velká krásná událost! Tak si držme palce, ať to letos dopadne tak, jak si plánujeme. S láskou, pochopením, odpuštěním a radostí. A tím nejpovedenějším cukrovím na světě! :)

16. 12. 2016 3 min. čtení Kateřina Winterová
Nejpovedenější cukroví na světě

Ořechový salám

K mým zásadním dětským vánočním vzpomínkám (které mě dozajista musely formovat :)) patří mámin nepečený ořechový salám. A když nás chtěla ošálit (jakože napekla víc druhů), tak z toho těsta ukoulela kuličky v kokosu a bylo. Byla vtipná a já byla šťastná, že mám tolik na výběr a vlastně jím pořád to jedno svoje milované cukroví.

Dlouho jsem se nemohla ve svých dětských letech smířit s tím, že se něco tak speciálně vánočního jmenuje dost nepoeticky. Salám. Já to vůbec nechápala. A ono to bylo tou podobou na řezu. Aha… U nás byl ale tenhle salámek vzácností a ujídala jsem ho přímo z lednice. Tak mi chutnal nejvíc.

_DSC3581-16

Suroviny

  • 300 g piškotů
  • 150 g třtinového moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa holandského typu
  • 4 lžíce hrubě mletých ořechů
  • 4 lžíce jemně mletých ořechů
  • 150 g změklého másla
  • 2 lžíce tuzemáku (rumu)
  • strouhaný kokos na obalení

Postup

Piškoty nakrájíme na kostičky nebo rozmixujeme nahrubo. Cukr promícháme s prosátým kakaem. Přidáme ořechy, máslo a piškoty, zakápneme rumem a promícháme. Utvoříme váleček, obalíme ho v kokosu a necháme ztuhnout do druhého dne. Poté ho zabalíme do alobalu a necháme ještě 1 týden odležet v chladu. Krájíme na plátky.

Medvědí tlapky neboli pracny

Dalším nezbytným druhem cukroví jednou za rok jsou pracny. Medvědí tlapky. A když jsem před lety na statku objevila všechny ty starodávné, krásné kovové formičky a posléze i prvorepublikový recept od Santnerky, povýšilo kakaovo-ořechové cukroví na hřeb vánoční tabule. Já vím, že různé recepty na tahle cukroví znáte jak své boty a každý máte ten svůj nej, ale já se prostě chtěla pochlubit se svými výtvory, alespoň elektronicky, když už vás nemůžu všechny pozvat na adventní ochutnávku. :)

_DSC3542-6

Suroviny

  • 120 g lískových oříšků
  • 330 g polohrubé mouky
  • 240 g třtinového moučkového cukru
  • 50 g kakaa holandského typu
  • špetka mleté skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • 250 g másla
  • třtinový moučkový a vanilkový cukr na obalení dle chuti

Postup

Troubu rozehřejeme na 180 °C. Oříšky rozprostřeme na plech, vložíme do vyhřáté trouby a necháme je 10 minut opražit, až zezlátnou a rozvoní se. Vsypeme je do utěrky, promneme, abychom je zbavily hnědé košilky, a umeleme najemno. Promícháme s moukou, cukrem, kakaem a kořením, do směsi rozkrájíme máslo, propracujeme prsty jako drobenku a uhněteme bochánek.

Uložíme ho do lednice přes noc a druhý den odkrajujeme z těsta drobné kousky, které vtlačíme do formiček na pracny. Pokud je pečeme každý rok, není třeba formičky vymazávat, před prvním použitím je vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 160 °C, formičky vyskládáme na plech a pečeme v předehřáté troubě zhruba 10 minut. Ještě horké je vyklopíme a podle chuti necháme hnědé, nebo je obalíme v cukru.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články