Právě čtete

Božské cukroví

98528  
Sdílet: 

Božské cukroví

Cukroví jsem vždycky zbožňovala. Těšila jsem se každý rok na tu vánoční haldu cukru a mouky, kterou budu papat s čajíkem u televize. No, časy se mění a já si sladké dopřávám už mnohem obezřetněji. Dobře, spíše vědoměji. Ale někdy mě to prostě popadne a peču cukroví. Hlavně o Vánocích. :)

9. 12. 2016 3 min. čtení Kateřina Winterová
Božské cukroví

Griliášové pracičky

Kousky, které jsem vám tentokrát připravila, jsou moje velmi oblíbené a prostě božské cukrovinky. Griliášové pracičky! Jak lákavě to zní. Ano, hlavní složkou receptu je cukr, ale pokud se z něj stane rozehřátím karamel, mění se z kyselinotvorného na zásaditý a našemu tělu tolik neškodí. To už tvrdil páter Ferda. Ale všeho s mírou, jak víme! Ve spojení s mandlemi se vám po ochutnání bude chtít zpívat koledy celý den. To je ověřeno!

_MG_8742-25

Suroviny:

  • 500 g třtinového moučkového cukru
  • 360 g loupaných mandlí
  • máslo na vymazání
  • 1 jablko

Postup

Formičky na pracny pečlivě vymažeme máslem. Cukr vsypeme do pánve nebo rendlíku a za stálého míchání ho necháme rozpustit. Mandle nasekáme nadrobno. Jakmile cukr zezlátne a je tekutý, vsypeme do něj mandle a promícháme. Vzniklý griliáš necháme přejít varem, ale opatrně, aby neztmavl a nezhořkl. Lžičkou ho dáváme do vymazaných formiček a pomocí jablka ho do nich vtlačíme, abychom si nepopálili prsty. Zhruba po 2 minutách pracičky vyklopíme a necháme zchladnout a ztuhnout.

Olžiny dortíčky

A moje drahé Olžiny dortíčky? To je, milé dámy a milí pánové, prvorepublikový recept od věhlasné kuchařky té doby Anuše Kejřové. Nejenže má kávovou příchuť, což se u cukroví moc nevidí, ale dortíčky mě dostaly hlavně zdobením. Rozkošná malá vykrojená kytička z datle? Na moment se ze mě stává ušišlaná paní a rozplývám se nad tou zdravou nádherou. :) Je tedy pravda, že tady se cukrem nešetří, ale Vánoce jsou jednou za rok a sladkosti (za tu celoroční dřinu a krutou zimu za okny) k nim prostě patří. Užijte si pečení s radostí a schovejte si pár kousků do krabičky jen pro sebe. Po pracičkách a dortíčcích se totiž jen zapráší. Krásný advent!

_MG_8800-28

Suroviny

Těsto

  • 340 g hladké mouky
  • 240 g másla
  • 110 g třtinového moučkového cukru
  • 110 g mletých lískových oříšků
  • špetka mletého badyánu
  • 2 lžíce vinné pálenky
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 hrst datlí na ozdobu
  • mouka na pomoučení

Krém

  • 100 g mletých mandlí
  • 50 g másla
  • 100 g třtinového moučkového cukru
  • špetka mleté skořice
  • 3 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíce punče

Poleva

_MG_8781-27

Postup

Do prosáté mouky rozkrájíme máslo a prohněteme. Přisypeme cukr, oříšky a badyán a se zbylými surovinami vypracujeme pružné těsto. Troubu předehřejeme na 160 °C.

Těsto vyválíme na pomoučeném vále na plát silný 5 mm a vykrájíme malá kolečka. Skládáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme dozlatova, zhruba 5 minut. Vyjmeme a necháme vychladnout. Na polevu rozmícháme kávu s cukrem dohladka. Mandle vyšleháme s máslem a cukrem a vmícháme skořici, šťávu a punč a náplní potřeme polovinu koleček. Slepíme s prázdnými kolečky, přelijeme polevou, nebo jí jen přilepíme datle.

Čtěte také

Další články