Právě čtete

Návod na výrobu vonných vosků, které navíc krásně ozdobí váš domov

3690  
Sdílet: 

Návod na výrobu vonných vosků, které navíc krásně ozdobí váš domov

Co podle mě charakterizuje vůni Vánoc? Jednoznačně aromatické koření a pomeranče. Miluji, když mě v tomto období tyto vůně doslova obklopují, proto si je vybírám jako olejíčky do aroma lampy, svíčky a letos jsem se navíc rozhodla přimíchat je i do vonných vosků, které si vyrábím doma.

22. 11. 2021 2 min. čtení Małgorzata Boroń
Návod na výrobu vonných vosků, které navíc krásně ozdobí váš domov

Jejich historie prý sahá až do 13. století, kdy se vonné voskové tabulky začaly vyrábět ve Florencii. Tenkrát (a věřím, že i dnes) byla nejoblíbenější vůně levandule. Vosky se věšely především do šatníků, kde nejen příjemně voněly, ale také odpuzovaly šatní moly.

Vůně mě hodně ovlivňují. Když se obklopím těmi správnými, dokáže mi to zlepšit náladu, navozují mi pocit klidu a bezpečí. Proto se u nás doma často linou nejrůznější aromata z difuzérů, svíček nebo pálím vonné tyčinky. Že jsem propadla vonným voskům, tomu už se nikdo ani nedivil. :-) Vyrábím je ráda, protože si u jejich tvorby hezky odpočinu a výsledek za to opravdu stojí. Vosky moc hezky vypadají v interiéru a ráda je předávám i jako ručně dělaný dárek.

Vonné vosky – malá umělecká díla s aromaterapií

Je jen na vás, jakou vůni si vyberete. Já jsem tentokrát sáhla po kombinaci, která mi evokuje Vánoce a přivolává sváteční náladu. Hlavní roli hrají sušené pomeranče a hřejivá skořice.

K přípravě 6 vosků budete potřebovat:

  • 300 g vosku (použila jsem sójový)
  • esenciální oleje: pomeranč a skořice
  • několik sušených plátků pomeranče
  • pár kousků celé skořice
  • pár kousků hřebíčku
  • jutový provázek
  • silikonovou formu

jak vyrobit vonný vosk

Postup:

  1. 200 g vosku rozehřejte ve vodní lázni, nejlépe o teplotě cca 60 stupňů (teplotu vody můžete měřit teploměrem).
  2. Rozpuštěný vosk nalijte do silikonových formiček do 1/2 výšky.
  3. Do každé formičky přidejte asi 12 kapek esenciálního oleje (6 kapek skořice a 6 kapek pomeranče) a promíchejte. K míchání používám dřevěnou špachtli.
  4. Asi po 20 minutách, až vosk lehce ztuhne, na něj položte sušené plátky pomeranče, hřebíček a skořici.
  5. Ve vodní lázni rozpusťte zbytek vosku, přidejte do něj 10 kapek od každé vůně a nalijte opět do formiček, abyste upevnili ozdoby.
  6. Hmotu nechte odležet asi 2 hodiny, aby úplně zatuhla.
  7. Hotové vosky vyjměte z formy a protáhněte provázek, aby se daly zavěsit. (Pokud nemáte formu vyloženě na vosky – s otvorem pro zavěšení, můžete si nahřát třeba kovovou pletací jehlici a dírku udělat dodatečně. Nahřátí je důležité – díky tomu voskem snadno projde a otvor bude vypadat hezky.)

Co se týká formiček, můžete se porozhlédnout v kreativních potřebách přímo po těch určených k výrobě vonných vosků. Dobře poslouží ale i libovolné jiné formičky. Na nanuky, na domácí čokoládu… případně můžete udělat mini vosky ve formičkách na led. Ty pak vypadají hezky, když je vyskládáte na malou mističku.

Co až vosky vyčichnou?


Po čase vosky v prostoru přestanou být cítit. Pokud si je nebudete chtít nechat jen jako dekoraci, můžete vosk rozlámat a dát ho do klasické aromalampy (prodávají se i dělané přesně na vosky, ty jsou k tomu účelu nejlepší, ale já je dávám do mističky klasické aromalampy na čajovou svíčku – u toho jen pozor, kvůli vysoké teplotě to občas může při rozpouštění trošku prskat). Rozehřátý vosk uvolní vonné esence a vosk vám tak ještě naposledy provoní dům. :-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články