Právě čtete

3 rychlé tipy na nepečené cukroví

6397  
Sdílet: 

3 rychlé tipy na nepečené cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky a perníčky jsou klasika, bez které si asi neumím představit ty pravé Vánoce. Většinou ale tuto naší oblíbenou trojici doplňuji ještě něčím nepečeným. Cukrovím, které nestojí moc času a ani na přípravu není náročné.

20. 12. 2019 3 min. čtení Jana Duffková
3 rychlé tipy na nepečené cukroví

Když se pouštím do nepečeného cukroví, záměrně to nechávám až na poslední chvíli, protože kousky, které nejsou z trouby, většinou ani nemají tak velkou trvanlivost. Proto se do přípravy můžete bez výčitek pustit klidně i ráno, na Štědrý den. A je jedno, jestli je to záměr, nebo za to může předvánoční shon :-)

Čokolády s pistáciemi

Tyto čokolády mě moc baví! Stačí na ně totiž jen 4 ingredience a když nepočítám dobu chlazení, zaberou jen pár minut. Přesto ale vypadají na stole krásně a u návštěv sklízí úspěch.

Ingredience:

  • 250 g kvalitní hořké čokolády
  • 20 g másla
  • Karamelizované kondenzované mléko
  • Nesolené pistácie

Postup:

  1. Do žáruvzdorné misky nalámejte čokoládu a přidejte k ní máslo. Vše pomalu rozpusťte nad vodní lázní. Stále míchejte a nenechte směs příliš ohřát, jinak budou vaše výsledné bonbony matné.
  2. Vrstvěte vše do silikonových formiček – pokryjte dno silnější vrstvou čokolády, do středu položte kousek karamelizovaného kondenzovaného mléka a vše opět překryjte čokoládou.
  3. Na závěr každý bonbon posypte nasekanými pistáciemi a nechte vše vychladit do ztuhnutí.

Pokud chcete bonbony ještě trošku ozvláštnit, můžete přímo do čokolády zamíchat nasekané ořechy, kokos, nebo kandované ovoce.

Karamelizované kondenzované mléko si můžete snadno vyrobit i doma


Plechovku obyčejného slazeného kondenzovaného mléka ponořte do hrnce s vodou, přiveďte k varu a nechte na sporáku probublávat asi 2 hodiny. Hlídejte, aby byl v hrnci stále dostatek vody. Po dovaření nechte plechovku vychladnout do pokojové teploty a poté ji otevřete. Když vychladlý karamel vyšleháte s trochou másla, získáte navíc chutný krém na dorty, nebo na slepování jiných druhů cukroví.

Kuličky s mandlí

Určitě znáte klasické rumové kuličky a ty mě vlastně inspirovaly i k tomuto receptu. S tím rozdílem, že tohle je moje oblíbená „zero-waste“ verze – využívám do kuliček sladké pečivo, které nám zbylo a je potřeba ho nějak využít, aby se nevyhodilo. Připravila jsem je z vánoční perníkové buchty, ale vy využijte to, co máte právě doma – může to být i klasická bábovka, nebo klidně i polámané cukroví, které se při pečení nevyvedlo. Pak je potřeba jen upravit množství „tekutých“ ingrediencí podle vlastního úsudku, abyste dosáhli správné konzistence.

Ingredience (pro moje konkrétní kuličky):

  • 400 g perníku (nebo podobné množství jiného pečiva; následně si upravte následující ingredience)
  • 130 g mascarpone nebo tvarohu ve vaničce
  • 20 ml rumu
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • Holandské kakao na obalení
  • 1 lžíce skořice
  • Mandle

Postup:

  1. Perník nadrolte najemno, nebo ho nastrouhejte na struhadle.
  2. Vmíchejte mascarpone, rum a vanilkový extrakt a rukama vypracujte hmotu, která bude držet pohromadě, ale bude mírně lepit. V případě potřeby přidejte více mascarpone nebo rumu.
  3. Každou kuličku obalte v kakau smíchaném se skořicí a ozdobte mandlí.

Tip: Nejlepší je, když budete dělat maličké kuličky. Ty se totiž mnohem lépe jedí.

Ořechové stromečky s kokosem

Nepečená varianta vykrajovaného cukroví, které je navíc bez mouky, potěší i ty, co se vyhýbají lepku. Budete potřebovat mandlovou mouku. Ta se dá koupit běžně v obchodech, v prodejnách se zdravou výživou, nebo si ji můžete vyrobit doma. Stačí, když najemno umelete mandle – můžete použít i ty ve slupce. Nejlépe vám to půjde v opravdu výkonném mixeru.

Ingredience:

  • 200 g mandlové mouky + hrst na podsypání
  • 80 g moučkového cukru
  • 2-4 lžíce meruňkové marmelády
  • Špetka skořice
  • Kokos na zdobení

Postup:

  1. Mandlovou mouku nasypte do misky spolu s cukrem a skořicí.
  2. Postupně zapracujte marmeládu tak, aby vzniklo hladké kompaktní těsto.
  3. Poprašte si pracovní plochu mandlovou moukou a opatrně vyválejte těsto na placku.
  4. Pomocí vykrajovaček připravte jednotlivé kousky cukroví. Každý kousek posypte strouhaným kokosem a jemně ho do něj zatlačte.


Někdy je mouka hruběji mletá a s těstem se pak hůře pracuje. V takovém případě je jednodušší vyrobit jiné tvary, například kuličky.

Čtěte také

Vyzkoušené tradiční recepty na vánoční cukroví podle čtenářů Tchibo Blogu
Vyzkoušené tradiční recepty na vánoční c…7421
5 variant, jak můžete v kuchyni kouzlit s bramborami
5 variant, jak můžete v kuchyni kouzlit …8429
5 zimních pomazánek pro zahřátí
5 zimních pomazánek pro zahřátí7066
Další články