Právě čtete

Cukroví našich babiček

59112  
Sdílet: 

Cukroví našich babiček

České vánoční cukroví je světový unikát. Nikde jinde nevěnují tolik času pečení a zdobení titěrných sladkostí tolika druhů a už vůbec ne v takovém množství. Každá rodina opatruje své vyhlášené recepty, zpravidla zděděné po mamince či babičce, na které nedá dopustit.

13. 12. 2015 3 min. čtení Kateřina Winterová
Cukroví našich babiček

Mezi stálice patří vanilkové rohlíčky, perníčky, pracny, plněné ořechy a vosí hnízda. Ty by naše (pra)babičky ale označily za novoty, samy pekly medvědí tlapky, zázvorky, podvodnice nebo sněhové sušenky.

Podle cukroví se dají různé tety, maminky a babičky i identifikovat. Třeba naše teta Eliška dělá cukrovíčko pěkně malinké a pečlivě zdobené a vykrajované, že ho prostě vedle jiných poznáte na první dobrou. Moje mamka měla zálibu zase všechno obalit v cukru a tchyně dělá nejlepší „linecký“ pod sluncem. Co na vánočním cukroví taky miluju, jsou ochutnávky na návštěvách a debaty nad kvalitou a cenou použitých surovin. To myslím už patří k vánoční tradici. :)

Osobně mě už tyhle sladkosti tolik neberou, protože si můžeme  během roku dopřávat cukru v různé formě habaděj. Ale když se podívám zpátky do starých časů, cítím určité vzrušení, že se něco svátečního, co není obvyklé každý den, chystá.

Staré recepty na cukroví mi připadají krásné a romantické. Vždycky si při jejich pročítání vybavím volánkovou zástěrku, teplo od trouby a takové to nažloutlé světlo v kuchyni v podvečer. A taky klid a pohodu, což už zní bohužel jako fráze. Ale tradice má silné kořeny a doufám, že nikdy nezevšední. Zase si letos upečeme to nej nej cukroví a zkusíme i nové nebo starodávné recepty. Ať žijou naše (pra)babičky, tety, a maminky a jejich (pra)recepty! Díky!

 

_DSC4429

Zázvorky

150 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
150 g krupicového cukru
strouhaná kůra z ½ citronu
1 lžíce strouhaného zázvoru
2 žloutky
1 vejce
mouka na podsypání

Mouku promícháme s práškem do pečiva, cukrem, strouhanou citronovou kůrou a zázvorem. Přidáme žloutky a vejce a vypracujeme tužší těsto. Rozválíme jej na pomoučeném vále na plát silný zhruba 5 mm a vykrájíme vykrajovátkem jednoduché tvary. Necháme je na plechu vyloženém pečicím papírem odstát přes noc. Druhý den pečeme 15 minut ve vyhřáté troubě na 150 °C. Po upečení jsou tvrdé a potřebují odležet.

Na 1 plech
Doba přípravy 30 minut, odležení přes noc, pečení 15 minut

_DSC4389

Masarykovy knoflíky

180 g ořechů (vlašských nebo lískových)
300 g hladké mouky
1 lžíce kakaa holandského typu
200 g másla
100 g cukru
1 žloutek
moučkový cukr ovoněný vanilkovým luskem na obalení

Vlašské ořechy nasekáme nahrubo, pokud máme ořechy starší a sušší, namočíme je do studené vody zhruba 2 hodiny předem. Lískové ořechy opražíme v troubě vyhřáté na 150 °C zhruba 5 minut, zabalíme do utěrky a promneme, abychom je zbavili slupky. Pak je nasekáme nahrubo. Ořechy smícháme s moukou, kakaem, máslem, cukrem a žloutkem, vypracujeme hladké těsto, vytvarujeme váleček o průměru zhruba 4 cm a uložíme ho na 1 hodinu do lednice, aby ztuhl. Poté nakrájíme na kolečka silná asi 5 mm, vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 10 minut. Ještě horké je můžeme obalit v moučkovém cukru ovoněném vanilkou.

Na 1 plech
Doba přípravy: 30 minut, odležení 1 hodina, pečení 10 minut

 

PS: Další recepty na cukroví ze začátku minulého století najdete na Facebooku na stránce Retrovaření. Naše scenáristka Kristina Šemberová tam zkoumá, jak se vařilo a jedlo za první republiky, a na prosinec připravila speciální adventní kalendář, v rámci kterého každý den až do Vánoc nabízí svým fanouškům recept na prvorepublikové vánoční cukroví. Sladký advent!

Čtěte také

Raw cukroví
Raw cukroví46174
Vánoční cukroví ve zdravém kabátku
Vánoční cukroví ve zdravém kabátku10241
Domácí burákové máslo
Domácí burákové máslo10637
Další články