Právě čtete

Vyladili jsme dětský pokoj do jednoho stylu tak, aby zůstal funkční

6878  
Sdílet: 

Vyladili jsme dětský pokoj do jednoho stylu tak, aby zůstal funkční

Zařídit dětský pokoj tak, aby byl vkusný, ale zároveň splňoval potřeby dětí, to se někdy může zdát jako nereálná disciplína. Když jsme ale vybavovali pokoj naší dcery v novém bytě, povedlo se mi najít rovnováhu.

22. 6. 2020 6 min. čtení Kateřina Jašková
Vyladili jsme dětský pokoj do jednoho stylu tak, aby zůstal funkční

Na okamžik, kdy se nastěhujeme do vlastního bytu a já budu moci zařídit všechny místnosti podle svých představ, jsem se neskutečně těšila. V hlavě jsem měla určitou představu. Jsem minimalista, snažím se o to, aby interiér působil útulně, ale zároveň mám ráda čisté plochy a uklizené věci.

Toužila jsem po stylovém bytě, kde se i dcera bude cítit dobře

Miluji kombinaci dřeva, přírodních materiálů a bílé barvy. A právě tato kombinace provází celý náš domov. Bylo mi však jasné, že jedna místnost bude muset být kompromisem jak mého stylu, tak požadavků mé téměř tříleté dcery. A tak jsem netrvala na strohém nebarevném dětském pokoji, ale chtěla jsem vytvořit místo, kde se má holčička bude cítit příjemně, kde bude mít své oblíbené prvky a kde se jí bude bezpečně usínat a ráno se krásně probouzet.

Dětský pokoj nemusí být cirkus


Také se setkáváte s názory, že stylový dětský pokoj je dobrý jen pro oko dospělých a děti v něm nebudou spokojené, nebo se dokonce nebudou dobře rozvíjet? Podle mě je důležité najít rovnováhu, protože i hravý pokoj plný detailů, které děti milují, může být harmonicky sladěný.

A koneckonců, možná i samotné děti se v takovém prostředí mohou cítit klidněji než v barevné džungli. Jako všechno ostatní, vše má svá pro a proti a záleží jen na tom, co vy a vaše děti preferujete. Proto si do toho nenechávám mluvit a řídím se našimi pocity. :-)

Rozmístit nábytek byla hračka

Co se rozmístění nábytku týče, to pro mne byla asi ta úplně nejjednodušší věc. Chtěla jsem, aby byla postel co nejdále od okna, především kvůli světlu a vytvoření bezpečného prostoru. Nábytek jsme pak rozmístili po stranách stěn a uprostřed tak vznikl dostatečně velký hrací prostor, který jsme vyplnili dvěma kusovými koberci.

Podlaha, především v podzimních a zimních měsících, působí chladně, takže je určitě fajn mít v pokojíčku koberec, na kterém děti mohou sedět a hrát si na něm. Koberce jsem záměrně nechtěla moc barevné a s žádnými zvířátky a postavičkami, takže kombinace barev růžová, šedá a bílá byla naprosto ideální. Světlé barvy jsou však o něco horší na údržbu, takže člověk musí dbát na to, aby se na koberec nechodilo s jídlem ani s barvami.

Bazének s míčky a schovka pro děti jsou u nás favoriti

Bazének s míčky byla jedna z nejlepších investic. Vřele ho doporučuji všem svým známým už od chvíle, kdy jejich dítě umí sedět. Moje holčička si v něm tolik vyhrála! A každá dětská návštěva míří vždy přímo do bazénku.

Kromě bazénku se jako další velký „hrací kus“ nachází v pokoji týpí, které je krajkové. Moc se mi do místnosti pro holčičku líbilo a jsem z něj stále nadšená. Na zemi je tlustší deka s medvědem, takže dítě se tam může schovat a odpočinout si nebo si v něm hrát. Týpí, domeček nebo stan je podle mě do dětského pokoje super nápad. Které dítě se rádo občas neschová?

Na úložné prostory jsme šli hlavně prakticky

V pokoji je umístěna policová skříňka, která má stejně velké poličky. Přijde mi to super na hračky. Do otvorů se mohou dát úložné boxy a hračky do nich schovat nebo se v jednotlivých poličkách mohou vystavit ty nejoblíbenější a dítě si samo vybírá, s čím si chce hrát.

Na oblečení, deky a další hračky pak slouží nízká komoda a skříň. Komoda mi pro malé dítě připadá lepší v tom, že člověk může do jednotlivých šuplíků rozdělit oblečení dle svých potřeb. Například já mám jednotlivé šuplíky rozděleny na hezké oblečení na ven a do společnosti, oblečení na doma, do lesa a na hřiště, spodní prádlo, pyžama a bundy.

Ve zbylých dvou šuplících jsou pak hračky a deky. Je to pro mne velmi přehledné a ušetří mi to spoustu času. Velkou skříň zatím využívám na skladování sezonního oblečení, hraček, dek a dalších věcí, které člověk nepotřebuje denně. Ale vzhledem k tomu, že je to kus nábytku, se kterým jsme při koupi nepočítali do dětského pokoje, předpokládám, že jej časem vyměníme.

Nábytek můžete doladit dodatečně


Aby teď skříň do pokojíčku zapadla, ozdobila jsem ji lepicími tabulovými nálepkami kočky a pejska. Díky tomu až tolik nezáleží, jak samotná skříň vypadá, a přesto pokojíček jako celek působí sjednoceně.

Bezpečné a příjemné spaní v nízké posteli

Postel jsem vybírala poměrně dlouho. Chtěla jsem, aby byla nízká a aby měla zábrany. Důvodem byla samozřejmě bezpečnost, protože moje dcera je velký cestovatel a tak jsem měla strach, že z klasické vyšší postele by mohla lehce spadnout na zem.

Zároveň vnímám nízkou postel pozitivně kvůli tomu, že se dítě dokáže samo lehce do i z postele dostat a není závislé na pomoci rodičů. Přes den pak zakrývám lůžkoviny dekou. Vytvořím tak další hrací prostor a ochráním tím polštář, peřinu i prostěradlo před případným zašpiněním.

Vymalovat, nebo nechat zdi bílé?

Jak si lze lehce všimnout, v pokojíčku převládá růžová barva, nicméně zdi jsem chtěla nechat bílé, a to z toho důvodu, že v průběhu let se pokoj bude měnit a přijde mi lepší ozdobit jednu zeď samolepkami, které jdou lehce sundat, než volit barvu, která se složitě dostává dolů a přemalovává.

Zvolila jsem samolepky růžových puntíků, a protože má moje dcera ráda Minnie, přidala jsem k puntíkům i samolepku této myší slečny, a tak má holčička v pokojíčku svou oblíbenou kamarádku. Sem tam jsem bílá místa vyplnila i dalšími nálepkami motýlků, květin, mráčků a také jsem na zeď umístila létající balony se zvířátky. Samolepky podle mne danou plochu doladí.

Puntíky si můžete vyrobit


Pokud chcete doladit zeď v pokojíčku vzorem puntíků, můžete v hobby marketu sáhnout po kusové samolepicí tapetě a vystříhat si puntíky přesně v takové barvě nebo vzoru, které se vám budou nejvíce hodit. Pokud jste zruční, můžete vyrobit i spoustu jiných zajímavých vzorů a detailů a využít je kromě zdí třeba i na nábytek a jiné doplňky.

Na doplňky nedám dopustit – utvářejí atmosféru

U doplňků jsem asi úplně nejvíce dbala na hezký vzhled, protože jak to tak bývá, právě detaily a doplňky pokoj zútulní. A ačkoli jsem minimalista, nechtěla jsem, aby dětský pokoj působil stroze. Přece jen mám malé dítě, které žije v říši pohádek, snů a her, a chtěla jsem vytvořit i takové místo pro dceru.

Doplňky jsem se snažila volit tak, aby k sobě ladily.Nad postelí je makramé místo lapače snů, vedle něj jsou obláčky, které značí, že tohle je místo pro sladké snění. Na zdech je dále srdcová polička na drobné předměty, obrázky zvířátek a obrázek s údaji o narození dcery, papírová girlanda, výše zmíněné samolepky a mráčková polička. A také jsem umístila na zeď dva věšáky ve tvaru měsíce a hvězdičky, kam můžeme věšet jak oblečení, tak třeba kruhy na cvičení.

Lze tedy zařídit dětský pokoj stylově, ale aby byl pro dítě funkční? Určitě ano. Jen to chce velmi přemýšlet, pozorovat dítě a jeho potřebya pak už zbývá hledat ty správné kousky. Zařídit takto pokojíček nemusí být ani moc drahá záležitost. My osobně neinvestovali astronomické sumy do nábytku, ale více záležet jsem si dala právě na doplňcích. Ale ani ty vás nemusí vyjít na závratnou částku, pokud dokážete propojit levnější a dražší kousky tak, aby k sobě ladily a vypadaly hezky.

Vyplatilo se nám to, že jsem pokoj nezařizovala najednou, ale postupně pozorovala, jak ho dcera využívá, a podle toho jsem vše přizpůsobila a postupně sháněla. Nevadí, že hned nebudete mít všechno. Alespoň se děti budou mít na co těšit. A pokud máte starší ratolest, určitě se ráda zapojí! Není nic lepšího, než když jsou děti pyšné na to, že něco ve svém pokoji samy vymyslely, nebo třeba pomáhaly s montováním.

Přemýšlejte hlavně o tom, aby se dítě v pokoji cítilo šťastně a bezpečně. Je to především jeho místnost, ve které bude trávit většinu času doma. Určitě to však nemusí být chaotické místo všech barev světa. Ale pokud si vaše děti právě takový pokojíček přejí, možná je nejlepší jim ho dopřát. Malí jsme jen jednou a nic se nemusí lámat přes koleno. :-)

Doplňky a nábytek do pokojíčku

Doplňky a nábytek do pokojíčku

Vyberte vybavení do dětského království na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články