Právě čtete

Z přebytku citronových slupek dělám citronový prach. Co to je a jak ho využít?

664  
Sdílet: 

Z přebytku citronových slupek dělám citronový prach. Co to je a jak ho využít?

Stačí pár kroků a vytvoříte si univerzální voňavou ingredienci, která se vám bude hodit nejen v kuchyni, ale i v koupelně nebo při uklízení.

12. 2. 2025 4 min. čtení Jana Duffková
Z přebytku citronových slupek dělám citronový prach. Co to je a jak ho využít?

Nedávno jsem pekla koláče s citronovým krémem a zůstalo mi tolik citronových slupek, že by byla škoda je jen tak hodit do bio odpadu. Nedalo mi to a zapátrala jsem, jak bych je mohla dál využít. Když jsem narazila na tip na citronový prach, bylo to jasné. Tuhle univerzální voňavou ingredienci rozhodně chci mít v jedné z kořenek!

Co je to citronový prach?


Jedná se o jemný, voňavý a nádherně žlutý prášek, který vytvoříte po usušení a rozmixování citronové kůry.

Jak vybrat citrony a kolik slupek potřebujete?

Protože je v tomhle případě kůra hlavní a jedinou ingrediencí, asi vás nepřekvapí, že nejlepší jsou bio citrony bez chemických postřiků. V opačném případě si dejte záležet na omytí a klidně použijte i ocet a kartáček.

Abyste si připravili zásobu, která za to stojí, chce to větší množství kůry. Mně to vychází 30 citronů na jednu plnou kořenku. Chápu, že asi běžně nespotřebujete tolik citronů naráz, ale má to řešení. Buď si můžete postupně sbírat kůru do krabičky do mrazáku, nebo (pokud jste netrpěliví) samozřejmě můžete oloupat všechny citrony rovnou a z dužiny třeba připravit nějakou dobrotu. Já dělávám sirup na limonády nebo mrazím citronovou šťávu v tvořítkách na led. Také ráda peču kuře na citronech, kam spotřebovávám plátky citronů bez kůry.

Návod na přípravu citronového prachu

Nachystejte si omyté citrony a těšte se na svěží vůni, která se vám za chvilku bude linout kuchyní!

1. Loupání citronů

Ideální je získat žlutou část kůry s co nejmenším množstvím spodní bílé vrstvy. Pokud se vám podaří sehnat hezké zralé citrony, někdy jdou oloupat v ruce jako mandarinky. Většinou jsou ale k dostání spíše ty druhé, co na nich kůra drží jako přibitá. U těch se nebojte použít škrabku na brambory, jen na ni moc netlačte, aby vzala co nejméně bílého. Troška nevadí, ale kdyby toho bylo příliš, prach by pak mohl být nahořklý.

2. Sušení kůry

Jestli máte sušičku na ovoce, vyhráli jste a sušte v ní podle toho, jak jste zvyklí! Já ji ale nemám, takže jsem sušila v troubě (na funkci cirkulace vzduchu), která mi naštěstí jde nastavit na nízkou teplotu. Nejlepší je vyskládat jednotlivé kousky na jemnou mřížku tak, aby se navzájem nepřekrývaly a sušit ideálně na 40 až 50 stupňů. Kdybyste zvolili vyšší teplotu, může vám kůra ztmavnout.

Doba sušení se bude lišit podle toho, jak šťavnatou kůru jste měli a jak tlusté kousky sušíte. Mně to trvalo asi 4 hodiny. To, že je kůra správně usušená, poznáte podle toho, že ji s křupnutím rozlomíte mezi prsty a není už ani trošku „gumová“. Usušte ji opravdu poctivě, jinak vám pak bude prach hrudkovatět.

3. Výroba prachu

Ihned po sušení se pusťte do drcení, aby vám kůra nenavlhla. Na to se mi osvědčil výkonný stolní mixér, kde to je v podstatě bez práce a vznikne opravdu krásně jemný prášek bez větších kusů. Nevadí mi, když tam drobné kousky zůstanou, ale pokud chcete mít úplně jemnou texturu, přesypte vše přes sítko a zbytek opět rozmixujte.

Pozor na vlhkost


Hotový citronový prach pořádně uzavřete do dobře těsnící nádobky, aby vám nenavlhnul. Dobré je také skladovat kořenku na temném místě.

Do čeho využívám citronový prach?

Možností je snad nekonečno, určitě sami hned vymyslíte, kam všude by se vám hodil. Pro inspiraci vám pár tipů dám i já:

Sladká kuchyně

Logicky se hodí do všech pečených i nepečených dezertů, kam má přijít citronová kůra. Jen ji už nemusíte pokaždé strouhat. Prachem se dá také dobře zdobit! Poprašte třeba bílou polevu na cupcaku.

Slaná kuchyně

To, že citrusy pasují k rybám, mořským plodům a kuřecímu, je fakt. Vyzkoušejte také přidat citronový prach do salátů: buď jen tak, nebo v dresingu. Přihoďte ho do pesta, dochuťte jím guacamole, pečenou zeleninu, ale klidně i některé druhy polévek. Třeba dýňovou nebo mrkvovou.

Osvěžující & voňavé pití

Šmrnc dodá domácím limonádám i alkoholickým koktejlům. Můj oblíbený tip je přidat trošku do vinného střiku nebo dalších spritzů, náramně osvěžující! Nezapomeňte ale ani na horké nápoje. Čaje, svařené mošty nebo zázvorový nálev při nachlazení jsou ideální parťáci této kouzelné ingredience.

Limonáda s citronovým prachem, vanilkou a bazalkou


Smíchejte 100 ml vody, 4 lžíce medu, 2 lžičky citronového prachu a obsah 1 vanilkového lusku (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu). Nechte asi 5 min povařit. Až směs vychladne, vmixujte do ní 4 lístky bazalky. Vzniklý základ řeďte perlivou vodou v množství podle vlastní chuti a podávejte s ledem.

Citrusové wellness

Po náročném dni si ráda přihodím trošku prachu do horké koupele. Ta svěží vůně člověka příjemně povzbudí. A rovnou si s sebou beru domácí pleťovou masku z jogurtu, medu a právě citronového prachu. Zrovna tak ho lze využít při výrobě domácích koupelových nebo sprchových bomb. Zkusila jsem také peeling z kokosového oleje a cukru.

Peeling z kokosového oleje, cukru a citronu


1 lžíci kokosového oleje smíchejte s 1 lžící cukru a 1 lžičkou citronového prachu. Vzniklou pastou pak stačí promasírovat pokožku a dobře opláchnout. Doporučuji používat pouze malé množství, ať nemáte mastný sprchový kout nebo vanu.

Voňavá domácnost

Citrony neutralizují zápach, tak když je potřeba, můžete trošku dát třeba do ledničky nebo do látkového sáčku a ten schovat do skříně. Dá se použít i do domácích ekologických čisticích prostředků nebo přimíchat do vosku při vlastnoruční výrobě svíček.

Univerzální čisticí prostředek


Smíchejte 1/2 hrnku vody, 1/2 hrnku bílého octa, 2 lžičky citronového prachu, 1/2 lžičky jedlé sody. Nalijte do lahve s rozprašovačem, dobře protřepejte a použijte na úklid třeba v kuchyni.

Sama jsem zvědavá, jaké další využití pro tento žlutý poklad vymyslíte. Pochlubte se na facebookové stránce Tchibo!

Vyberte pomocníky do kuchyně

Vyberte pomocníky do kuchyně

V nové kolekci na tchibo.cz pro vás máme praktické vychytávky, které vám usnadní vaření i organizaci kuchyně.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články