Právě čtete

Polévka z pečené mrkve

6576  
Sdílet: 

Polévka z pečené mrkve

Za tmavých a chladných večerů, kdy nám sychravé počasí zalézá pod oblečení, nás vždycky zachrání vydatná domácí polévka.

17. 11. 2017 2 min. čtení Monika Kóňová
Polévka z pečené mrkve

Uvařit takovou skvělou horkou domácí polévku není žádná věda a polévka je jedním z pokrmů, který si dám ráda ještě druhý den, stačí ji jen lehce přihřát. Na polévkách jsem vyrůstala, a tak na ně nedám dopustit ani dnes. Vývar je u nás doma rutinou, proto si ho vždy připravím do zásoby. Ať už do omáčky nebo pod maso či základ do polévky, vývar zkrátka nemá chybu. Dalším osobním trikem v kuchyni je pečení zeleniny. Řepa, dýně, petržel nebo mrkev, všechno tak chutná lépe. Pečením zelenina krásně zkaramelizuje a její chuť se dostane zcela na jinou úroveň.

Pokud nemáte doma po ruce vývar, můžete použít můj malý trik. Do vody, ve které budete polévku vařit, přidejte jednu mrkev, petržel a kousek celeru. Zelenina polévku krásně dochutí a vy zabijete dvě mouchy jednou ranou. A nakonec posypat, to dotáhne polévku k dokonalosti. Velmi ráda používám například oříšky, semínka či kousky orestované zeleniny, jako v tomto receptu. Polévce to dodá skvělou chuť, strukturu i sytost.

Recept na polévku z pečené mrkve

Ingredience

750 g mrkve
100 g petržele
1 čajová lžička kurkumy
1 polévková lžíce olivového oleje
sůl
černé koření
1 litr vroucí vody

Na ozdobu
3 baby mrkvičky
4 růžičky květáku
1 čajová lžička olivového oleje
1 čajová lžička koření tika masala
1 čajová lžička černého sezamu

 

Postup

Mrkev a petržel očistěte, nakrájejte na menší kousky a dejte na pečicí plech. Posypte kořením, solí, kurkumou a nechte péct na 180 °C přibližně 50 minut, dokud mrkev nezhnědne. Když je mrkev upečená, i s výpekem ji dejte do mixéru, zalijte horkou vodou a rozmixujte dohladka. Přelijte do hrnce a ještě chvíli povařte.

Mezitím, co se polévka vaří, si připravte zeleninu na ozdobu. Zeleninu nakrájejte na větší kousky, posypte kořením tika masala a orestujte na pánvičce na troše oleje. Hlavní je, aby se zelenina opekla, ale stále zůstala křupavá. Polévku servírujte v misce či hlubokém talíři, přidejte orestovanou zeleninu a nakonec posypte černým sezamem.

4 porce, čas přípravy 1 hodina

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články