Právě čtete

Čtyři způsoby, jak zaplést vánočku. Pro začátečníky i zkušené pekaře!

25818  
Sdílet: 

Čtyři způsoby, jak zaplést vánočku. Pro začátečníky i zkušené pekaře!

Máte z pletení vánočky každoročně popletenou hlavu? Nemusíte. Těsto nemusí být až tak zákeřné a vy si nemusíte připadat jako zamotaná chobotnice – stačí si pamatovat pár kroků a ty si v duchu při pletení opakovat. Nebo mrknout na obrázek.

5. 12. 2020 6 min. čtení Juliana, Maškrtnica.cz
Čtyři způsoby, jak zaplést vánočku. Pro začátečníky i zkušené pekaře!

Já sama dlouho pletení vánoček neměla ráda kvůli tomu pocitu, že nedokážu ruce a mysl zároveň donutit „přecvaknout“ a najednou všechno samo sebou chápat, jako když se rozjedete na kole. Ale nakonec jsem zjistila, že obavy nebyly potřeba. Ten nejkomplikovanější, totiž tradiční český způsob vánočky dělané tak, že je skládaná po patrech, je zároveň v něčem nejsnadnější. To nejsložitější pletení v jeho postupu je klasický cop. Jako když se zaplétají vlasy. :-)

Kolik zvolit pramenů a jak to všechno poskládat?

Pojďme ale popořadě, podle počtu pramenů. Na obrázku máme jednu vánočku ze čtyř, jednu z pěti, jednu rovnou devítipramennou a nakonec skládanou klasiku, taktéž z devíti pramenů.

U té skládané má každé patro a každý pramen svoji symboliku – spodní čtyři zastupují zemi, slunce, vodu a vzduch. Prostřední vůli, cit a rozum a poslední dva lásku a vědění. Nevýhodou skládání je ovšem to, že se vánočka po patrech umí taky sesunout do boku – není proto od věci ji před pečení pojistit špejlemi. V pekárnách se obvykle plete ze čtyř nebo ze šesti pramenů – je pak hezky naducaná a dobře drží pohromadě.

Prameny si odvažte

Ať už vyberete jakýkoli způsob, doporučuju si těsto vydělit počtem žádaných pramenů a rozvážit na stejné porce. Ty rozválíte, secvaknete dohromady a pak už jen pletete.

1. Vánočka ze čtyř pramenů

Pro mě osobně u tohoto typu vánočky nejlépe fungovalo pletení podle pozic pramínků. Zleva doprava si je pomyslně označím od 1 do 4 a pletu.

  1. Připravím si čtyři prameny těsta.
  2. Čtvrtý, tedy pravý krajní, přeložím před druhý pramen (ten, co je druhý zleva).
  3. Pak přeložím přes aktuální třetí.
  4. Následně přesunu přes ten, který je aktuálně třetí.
  5. Takhle pořád dokola – čtyřku přes dvojku, jedničku přes trojku, dvojku přes trojku.

Co s neposednými konci?

Spletené konce můžete trochu rozválet, tím zúžit a nechat vánočku špičatou, nebo je zastrčit pod vánočku.

2. Vánočka z pěti pramenů

Opět budeme pracovat hlavně s pozicemi pramenů, ale nemusíte si pamatovat žádná čísla.

  1. Vezměte krajní pramen (začínám pravým) a veďte ho přes jednoho souseda a následně pod druhého souseda. A položte.
  2. Poté vezmete druhý krajní pramen a zase přes jeden, pod jeden a položit.
  3. A zase pravý přes souseda, pod dalšího souseda a položit.
  4. Levý přes nejbližší pramen, pak pod další nejbližší pramen a položit.
  5. Vše opakujte až do konce.

Vánočku můžete přehnout napůl

Vánočku můžete nechat takhle placatou, nebo ji můžete přeložit napůl – a tím z ní udělat naducanější klasiku (je možné do boků zapíchnout špejli, ale nebývá to nutné, pokud prameny nemáte moc pomoučené).

3. Vánočka z devíti pramenů – skládaná

A jsme u třetí varianty, té skládané. Budete plést jedno patro po druhém a postupně je na sebe pokládat.

jak na vánočku

  1. Začneme nejjednodušším druhým patrem ‒  bude to klasický cop ze tří pramenů.
  2. Vezmete jeden krajní pramen a přeložíte přes prostřední, položíte. Vezmete krajní pramen z druhé strany, přeložíte přes ten, který je aktuálně uprostřed, položíte.
  3. A zase pravý přes, levý přes… Až do konce.
  4. Poté budeme plést spodní patro ze čtyř pramenů.
  5. Spleteme z nich dva copánky po dvou.
  6. Jednoduše omotáte jeden pramen kolem druhého a spojíte je dohromady.
  7. Spodní patro uprostřed trochu zmáčknete, pokapete vodou nebo pomašlujete a položíte na něj prostřední cop.
  8. Ten zase uprostřed hřbetem ruky trochu zmáčknete a položíte na něj poslední patro, tedy cop ze dvou pramenů.
    Cípy zastrčíte zase pod celou vánočku a necháte kynout.

4. Vánočka z devíti pramenů pletená jako plochý cop

Poslední vánočka je zase z devíti pramenů, ale pletená dohromady. Plete se na způsob té z pěti.

jak na vánočku

  1. Vezměte krajní pramen, veďte ho přes dva pramínky a pak pod dva.
  2. A z druhé strany zase stejně.
  3. Pokračujte až do konce. I tuto vánočku můžete částečně svinout do kulata, ale hezky vypadá i jako pletený cop.

Moje tipy na skvělou vánočku

Za dobu, co peču vánočky, už jsem si postup docela vyladila. Tohle jsou mé postřehy, které doporučuji těm, co se s vánočkami ještě trochu trápí.

Kouzlo kynutí:

Pokud chcete mít vánočku k snídani vlažnou, zkuste těsto nechat vykynout v lednici nebo na vychlazeném balkóně – vydrží tam až den. Ráno studené těsto vyválíte, spletete a necháte dokynout. Když necháváte vánočku kynout v teple, doporučuju v polovině kynutí tzv. „přetužit“, tedy nafouklé těsto zmáčknout zpátky do původní formy a nechat ještě jednou nakynout.

Finální vánočka se nemusí zdvojnásobit, ale měla by se zvětšit přibližně o 70‒80 procent, aby pak příliš nepraskala. Překynutá vánočka je placatá.

Rovnoměrné pletení a zapletené kynutí:

Pokud vám pletení nedělá problém, ale vždy máte na jedné straně vánočku užší a utaženější a na druhé širokou, zkuste plést od prostředka, doplést do konce, pak vánočku přehodit, otočit k sobě a doplést z druhé strany.

Pokud už po kynutí nechcete mít s pletením žádné starosti, lze vánočku nechat přikrytou (druhým hlubokým pekáčem) kynout i v lednici – hodně ale záleží, jak máte aktivní těsto a jak výkonnou lednici. Někdy může překynout, ale může zůstat i skoro nezvětšená. Nedokynutou můžete ještě nechat vykynout v pokojové teplotě, překynutou znovu vytvarovat.

Vánočka z lednice má výhodu


Se studeným těstem se opravdu dobře pracuje, chová se jako modelína.

Časté problémy při pečení:

Když vánočka exploduje, trhá se a není dost vatičková – může jít i o špatně vypracované těsto. Pokud máte robota nebo domácí pekárnu, nebojte se nechat těsto hníst až 20‒25 minut a máslo přidat nakrájené na kostičky až v polovině vypracovávání.

Pokud vám vadí rozinky lezoucí z vánočky, ale nechcete se jich vzdát, zamáčkněte je až mezi patra skládané vánočky nebo mezi prameny.

V devadesáti stupních má vánočka hotovo

Má-li vaše trouba teplotní sondu, můžete ji do nejširšího místa vánočky cca po 20 minutách zapíchnout a počkat, až dojde na 90 stupňů – tehdy je hotová, ale vláčná, nepřepečená.

Základní těsto na vánočku

Zaplést těsto už teoreticky umíte, tak si ho pojďte připravit doopravdy a techniku si vyzkoušet na ostro. Z uvedených ingrediencí upečete jednu velkou nebo dvě menší vánočky.

vánočka

Ingredience:

  • 600 g hladké mouky
  • 250 g mléka
  • 7 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého)
  • 100 g změklého másla
  • 60 g cukru
  • 30 g vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • bílek na potření
  • 5 g soli
  • 100 g nasekaných rozinek a mandlí

vánočka

Postup

  1. Do mísy robota dejte mouku, droždí, sůl. Promíchejte, přidejte zbylé suroviny a koření podle chuti.

    Jak na čerstvé droždí?

    Pokud máte po ruce čerstvé droždí, z celkového množství mouky a mléka odeberte 2 lžíce od každého, promíchejte s nadrobeným droždím v jednolitou kašičku a nechte na teplém místě, dokud se směs nerozbublá. Pak teprve smíchejte se zbytkem surovin.

  2. Vložte hnětací hák robota a hněťte asi 10‒12 minut, dokud nedosáhnete krásně pružného těsta konzistencí podobného modelíně. Poté přidejte máslo a dohněťte.
  3. Nakonec přidejte mandle a rozinky či brusinky, pokud je máte rádi.
  4. Těsto přikryjte fólií nebo víkem a nechte zrát v teple asi 60 minut, nebo dokud nezdvojnásobí objem – přetužte a zase nechte nakynout. Možná je také varianta kynutí v lednici, v tom případě vynechejte kynutí v teple.
  5. Rozdělte těsto na potřebný počet kusů a pleťte podle jednoho z návodů výše.
  6. Vyložte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte, oroste rozprašovačem a nechte kynout v teple asi 30‒60 minut, nebo dokud viditelně nezvětší svůj objem (z těsta kynutého v chladu kynou pomaleji, v každém případě se řiďte vzhledem, nikoli nutně časy).
  7. Vánočky pomašlujte a posypejte mandlemi.
  8. Troubu nechte předehřát na 185 stupňů a pečte poté vánočku s postupným snižováním teploty.  Já začínám na 185 stupních a do začátku přilévám na dno trouby chráněné plechem asi 100 ml horké vody – tento plech cca po 10‒15 minutách vyndám a dopékám vánočku na 160‒170 stupňů, dokud vánočka není akorát. Velká vánočka se peče cca 45 minut, malé se pečou asi půl hodiny.

Čtěte také

Návod na perníkovou chaloupku a recept na domácí směs koření
Návod na perníkovou chaloupku a recept n…8728
Bylinkové soli: DIY, na kterém si pochutnáte
ylinkové soli: DIY, na kterém si pochutn…64050
Jsou „zdravější“ náhražky cukru opravdu lepší?
Jsou „zdravější“ náhražky cukru opravdu …7098
Další články