Právě čtete

Svařený cider s karamelem a šlehačkou a další dva hřejivé recepty

1342  
Sdílet: 

Svařený cider s karamelem a šlehačkou a další dva hřejivé recepty

Čím je počasí chladnější, tím více hledám inspiraci na zahřátí. Asi to budete mít stejně, že? Pro mě to jsou kromě teplé deky horké nápoje všeho druhu. Tentokrát jsem se pustila do svařeného cideru a udělala jsem ho rovnou na tři způsoby. Dokonce i v netradiční verzi s karamelem a šlehačkou.

23. 10. 2022 3 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Svařený cider s karamelem a šlehačkou a další dva hřejivé recepty

Svařený cider ráda chystám na podzim a v zimě, když pořádáme sešlosti s přáteli nebo s rodinou. Je to téměř bez práce, příprava zabere pár minut a výsledek vždy u hostů sklízí úspěch. Před očekávanou návštěvou si cider připravuji předem a nechávám ho v lednici, kde vydrží až dva dny. Pak vždy jen odliju a ohřeju potřebné množství.

Na přípravu těchto nápojů můžete použít čistě jen cider, nebo část nahraďte jablečným moštem, pokud si přejete méně alkoholickou verzi. A potěším i ty, co se alkoholu vyhýbají úplně nebo hledají tipy na horké nápoje pro děti. Všechny následující recepty totiž můžete připravit jen z moštu. Nezapomeňte, že alkoholické nápoje jsou pouze pro starší 18 let.

Při dochucování máte volnou ruku. Klidně improvizujte a koření namíchejte tak, jak chutná nejvíce vám. Nebo podle toho, co zrovna najdete doma. Stejně tak si můžete upravit množství koření. A vůbec se nebojte zaexperimentovat a přidat do nápoje třeba něco, co v mých receptech nenajdete. Já je často obměňuji například pomerančem, vanilkou, novým kořením, badyánem, anýzem nebo kardamomem. Koření vždy používám celé, ne rozemleté. Ve svařeném cideru jsou fajn i brusinky nebo rozinky.

Koření nechávám rozvonět


Aby koření v chuti ještě více vyniklo a krásně se rozvonělo, nejdřív ho krátce a lehce opeču na sucho v hrnci a až poté ho zalévám ciderem.

Co se týká sladidel, tak je vcelku jedno, které použijete, i množství si upravte podle vlastní chuti. On vlastně už samotný cider je docela sladký, takže podle mě není potřeba ho  moc doslazovat. Nápoj můžete připravovat buď klasicky na plotně, nebo v pomalém hrnci. Pak ale počítejte s dobou vaření asi tři hodiny.

Na zdobení můžete použít celé koření nebo třeba ovoce ‒ citron, pomeranč, granátové nebo klasické jablko.

Připravte si karamel na netradiční svařený cider

Do karamelového svařeného cideru budete potřebovat karamelovou smetanu. Aby se vám povedla, všechny ingredience musí být pokojové teploty. Tuto polevu pak skladujte v uzavřené nádobě v lednici a využijte ji třeba i na nějaký podzimní dezert nebo do kávy. A pokud máte rádi slaný karamel, přimíchejte špetku soli.

Ingredience: 200 g cukru, 115 ml smetany, 95 g másla

Postup: Na pánvi nechte za stálého míchání karamelizovat cukr. Mělo by to trvat asi 10 minut. Poté vmíchejte máslo a postupně přilívejte smetanu.

Netradiční svařený cider s karamelem a šlehačkou

Karamelovou smetanu už máte, takže se můžete pustit do přípravy. Cider a šlehačka, to zdánlivě nejde dohromady. Věřte ale, že tato kombinace je dokonalá.

Ingredience:

  • 1,5 hrnku jablečného cideru
  • 2 lžíce karamelové polevy (můžete dát více i méně, podle vašich preferencí)
  • šlehačka

Postup:

  1. V rendlíku prohřejte cider.
  2. Vmíchejte karamel.
  3. Servírujte se šlehačkou. Můžete ozdobit karamelem.

Svařený skořicový cider

S podzimem mám chuť přidávat skořici snad úplně do všeho. A v cideru se obzvlášť vyjímá.

Ingredience:

  • 1,5 hrnku jablečného cideru
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 svitky skořice
  • šťáva z 1/2 citronu

Postup:

  1. V rendlíku svařte cider se skořicí a cukrem. Nechte vařit cca 10 minut, občas promíchejte.
  2. Vyndejte skořici.
  3. Vmíchejte citronovou šťávu a servírujte.

Svařený cider se zázvorem a javorovým sirupem

V receptu jsem s ciderem svařila pokrájený zázvor. Pokud ale máte jeho štiplavou chuť opravdu rádi, pak ho nastrouhejte na jemném struhadle a cider před podáváním sceďte přes jemné sítko.

Ingredience:

  • 1,5 hrnku jablečného cideru
  • 1,5 lžíce javorového sirupu
  • cca 2‒3 cm oloupaného zázvoru
  • 3 hřebíčky

Postup:

  1. V rendlíku svařte jablečný cider s pokrájeným zázvorem a hřebíčky. Za občasného míchání nechte cca 10 minut vařit.
  2. Vyndejte koření a oslaďte javorovým sirupem.

Přeji vám dobrou chuť! Ať už vyzkoušíte kterýkoliv cider, vychutnejte si ho v klidu a pohodě, třeba u dobrého čtení a zapáleného krbu.

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články